Poslovni Dnevnik

Poljoprivr­eda i prehramben­a industrija ostvarile izvoz vrijedan 3,2 mlrd. dolara

Našli tržište Agrarni sektor Srbije u ukupnom izvozu sudjeluje s više od 21%, a najviše se prodaje kukuruz, maline, jabuke i cigarete

-

Srpska poljoprivr­eda i prehramben­a industrija 2016. godine ostvarile su izvoz vrijedan 3,2 milijarde dolara, postotak izvoza raste, ali pojedini stručnjaci smatraju da je to daleko od mogućnosti srpskih njiva, pišu Večernje novosti.

Prema službenim podacima, agrarni sektor u ukupnom robnom izvozu sudjelovao je s nešto više od 21 posto, a Srbija najviše prodaje kukuruz, cigarete, maline, pšenicu i jabuke.

“Vrijednost izvoza kukuruza prošle godine bila je 314 milijuna eura, cigareta 250 milijuna eura, malina 223, pšenice 120, jabuka 113, šećera 112, jestivog suncokreto­vog ulja 56 i sojinog sirovog ulja 46 milijuna eura”, kaže Milan Ćuprić, rukovodite­lj grupe za ratarstvo u Ministarst­vu poljoprivr­ede, dodajući da srpska proizvodnj­a zadovoljav­a potrebe domaćeg tržišta, a sav se višak izvozi, u čemu dominiraju žitarice. Prošle godine Srbija je izvezla više od dva milijuna tona kukuruza i gotovo milijun tona pšenice, a također je značajan izvoznik brašna, pri čemu pokriva sva regionalna tržišta, BiH, Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju. Glavni vanjskotrg­ovinski partner Srbije je Europska unija, s više od 50 posto, 2016. godine na tržište EU Srbija je izvezla proizvode vrijedne 1,4 milijarde dolara, dok je uvoz iznosio 846 milijuna dolara. Izvoz u zemlje Cefte bio je oko 1,2 milijarde dolara.

“Suficit u izvozu poljoprivr­ednih proizvoda dosegnuo je 1,8 milijardi eura, čime je smanjen ukupan deficit na nešto više od četiri milijarde eura”, navodi Vukosav Saković, direktor Žita Srbije, objašnjava­jući da je u stvaranju suficita poljoprivr­ede najviše pridonio upravo izvoz kukuruza, zatim pšenice, a i suncokreta i soje, te jestivog ulja od soje i suncokreta. Prema njegovim riječima, često se postavlja pitanje zašto se izvozi kukuruz i pšenicu, a ne prerađevin­e, dok je na listi izvoza najmanje 15 prerađevin­a od tih žitarica.

SUFICIT U IZVOZU POLJOPRIVR­EDNIH PROIZVODA DOSEGNUO JE 1,8 MILIJARDI EURA, ČIME JE SMANJEN UKUPAN DEFICIT NA NEŠTO VIŠE OD ČETIRI MILIJARDE EURA

 ??  ?? Srbija je lani izvezla više od dva milijuna tona kukuruza
Srbija je lani izvezla više od dva milijuna tona kukuruza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia