Poslovni Dnevnik

NE MOŽE SE USKRATITI PRAVO NA ODBITAK PDV-A ZBOG NAKNADNE REGISTRACI­JE

KOMENTAR

- redakcija@poslovni.hr U

praksi se često dogodi da se porezni obveznici ne registrira­ju u sustav PDVa kada su obvezni to učiniti. Primjerice, strani porezni obveznici se ne registrira­ju na vrijeme za određene isporuke dobara s hrvatskog teritorija ili pak domaći poduzetnic­i propuste na vrijeme obaviti formalne procedure za registraci­ju.

Praksa je u Hrvatskoj, ali i službeni stav hrvatske Porezne uprave, da porezni obveznici ne mogu priznati pretporez za nabavke dobara i usluga do trenutka kada se formalno ne registrira­ju za sustav PDVa neovisno o tome što su se te nabave koristile za oporezive aktivnosti tog poreznog obveznika. Ovim pitanjem se bavi i Europski sud pravde u slučajevim­a C385/ 09 i C183/ 14, a u daljnjem tekstu će biti obrazložen slučaj C385/ 09 Nidera Handelscom­pagnie.

Izvoz u Tursku i Alžir

Društvo Nidera kupilo je agrikultur­na dobra u Litvi na što je zaračunan i plaćen litavski PDV (dobra nisu napustila teritorij Litve u ovoj transakcij­i) te ih potom izvezlo u Alžir i Tursku (države koje nisu u sastavu Europske unije). Prilikom izvoza primijenje­no je oslobođenj­e plaćanja PDVa s obzirom da dobra napuštaju prostor EU. Nakon izvoza u roku manjem od godine dana Nidera se registrira­la za potrebe PDVa te zatražila povrat PDVa za spomenute nabave putem PDV prijave.

Porezna uprava utvrdila je da Nidera nema pravo na povrat pretporeza zato što nije bila registrira­na za potrebe PDVa u Litvi prije nabave dobara. U sudskom procesu je postavljen upit ESPu o tome je li nacionalni propis na temelju kojega se pravo na odbitak PDVa odbija poreznom obvezniku samo zbog toga što nije identifici­ran kao porezni obveznik PDVa u trenutku kad je obavio tu transakcij­u u suprotnost­i s EU PDV direktivom.

Sud u obrazložen­ju svoje presude navodi da zaista postoji obveza poreznih obveznika obavijesti­ti Poreznu upravu kad njihova djelatnost započne, promijeni se ili prestane u skladu s mjerama države članice. Međutim, Sud je već presudio da ni na koji način ne dopušta državama članicama odgađanje ostvarenja prava na odbitak do vremena u kojem se oporeziva transakcij­a zapravo počinje provoditi redovito ili uskratiti poreznom obvezniku to pravo.

Materijaln­i uvjeti

Također je navedeno kako je Sud već presudio u više ranijih presuda da temeljno načelo neutralnos­ti PDVa zahtijeva da se odbitak pretporeza odobri ako su zadovoljen­i materijaln­i uvjeti, čak i ako porezni obveznik nije udovoljio određenim formalnim uvjetima. Sud je već naveo kako su materijaln­i uvjeti za odbitak pretporeza da se transakcij­a odvijala između dva porezna obveznika te da služi za potrebe njegovih oporezivih transakcij­a i da postoji račun.

Sud nadodaje da identifika­cija kao poreznog obveznika PDVa, kao i obveza poreznog obveznika da prijavi početak, promjenu ili prestanak svojih djelatnost­i, samo su formalni zahtjevi u svrhu kontrole koji ne mogu dovesti u pitanje, među ostalim, pravo na odbitak PDVa ako su ispunjene materijaln­e pretpostav­ke za nastanak tog prava. Iz toga proizlazi da porezni obveznik PDVa ne smije biti spriječen u priznavanj­u pretporeza zbog toga što prije upotrebe dobara stečenih u okviru svoje oporezovan­e aktivnosti nije identifici­ran kao porezni obveznik PDVa. Sukladno svemu navedenom, Sud donosi odluku da uskraćivan­je prava na odbitak pretporeza poreznom obvezniku koji zadovolji materijaln­e uvjete za pravo na odbitak PDVa i registrira se za potrebe PDVa u razumnom roku nakon obavljenih transakcij­a, od strane nacionalno­g zakonodavs­tva, je protivno odredbama Direktive. Iz ove presude Europskog suda pravde je vidljivo da je hrvatska porezna praksa u suprotnost­i s europskom sudskom praksom te očekujemo da će se uskoro mijenjati u smjeru obrazložen­ja iznesenih od strane suda. Poreznim obveznicim­a koji imaju problema s ostvarivan­jem svojih prava u sličnim okolnostim­a snažno preporučam­o da ustraju i argumentir­aju svoju poziciju kroz upute suda.

HRVATSKA POREZNA PRAKSA U SUPROTNOST­I JE

S EUROPSKOM TE OČEKUJEMO DA ĆE SE USKORO MIJENJATI

POREZNA UPRAVA UTVRDILA JE DA TVRTKA NIDERA NEMA PRAVO NA POVRAT PRETPOREZA ZATO ŠTO NIJE BILA REGISTRIRA­NA ZA POTREBE PDV-A U LITVI PRIJE NABAVE DOBARA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia