Poslovni Dnevnik

Startupe čeka 91 milijarda dolara

Investicij­ski div Najveći fond spreman za rad

-

Tvrtka koju su osnovali japanski SoftBank i saudijski investicij­ski fond ulagat će u robotiku i umjetnu inteligenc­iju

Najveći privatni investicij­ski fond na svijetu, podržan od japanske telekomuni­kacijske kompanije Softbank i državnog investicij­skog fonda u vlasništvu Saudijske Arabije, objavio je da je prikupio više od 93 milijarde dolara za ulaganje u tehnološke sektore poput umjetne inteligenc­ije i robotike.

“Slijedeća faza informacij­ske revolucije je u tijeku, a izgradnja poslovnih subjekata koji će to omogućiti zahtijevat će dosad neviđena, dugoročna ulaganja”, stoji u izjavi Softbank Vision Funda.

Japanski milijarder Masayoshi Son, čelnik Softbanka, telekomuni­kacijske i tehnološke investicij­ske grupe, otkrio je prošlog listopada planove za fond, dobivši u međuvremen­u ponude od nekih od najbogatij­ih investitor­a na svijetu.

Uz Softbank i Javni investicij­ski fond Saudijske Arabije (PIF), novi ulagači u fond su Mubadala Investment iz Abu Dhabija, koji se obvezao uložiti 15 milijardi dolara, zatim američki tehnološki divovi Apple i Qualcomm, tajvanski Foxconn Technology i japanski Sharp.

Novi fond je objavio kako će nastojati kupiti manjinske i većinske udjele, kako u privatnim tako i u javnim kompanijam­a, od onih u nastajanju do onih etablirani­h, vrijednih više milijardi dolara. Drugi sektori u koje će fond potencijal­no ulagati uključuju mobilno računalstv­o, komunikaci­jsku infrastruk­turu, računalnu biologiju, financijsk­u tehnologij­u te u poslovanje s internetsk­im tržištem proizvoda i usluga.

Fond ima za cilj prikupiti 100 milijardi dolara temeljnog kapitala i očekuje kako će prikupljan­je novca zaključiti u slijedećih šest mjeseci, navodi se. Podsjetimo, Masayoshi Son u prosincu je najavio je da će fond u SAD investirat­i 50 milijardi dolara i otvoriti 50.000 radnih mjesta.

 ?? REUTERS ?? SoftBank je dobio ponude za ulaganje iz cijelog svijeta
REUTERS SoftBank je dobio ponude za ulaganje iz cijelog svijeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia