Poslovni Dnevnik

Iz novčanih fondova u travnju ‘pobjegao’ 361 milijun kuna

Prema dolje Imovina investicij­skih fondova pada već treći uzastopni mjesec

- TOMISLAV PILI

Investitor­i i dalje novac iz novčanih fondova prelijevaj­u u obvezničke investicij­ske fondove

Iz novčanih fondova iu travnju su nastavio odljev imovine, a dionički fondovi unatoč potresu na burzi zbog Agrokora nisu pretrpili značajnije odljeve. Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga, krajem prošloga mjeseca u domaćim investicij­skim fondovima nalazilo se 17,7 milijardi kuna što je 2,6 posto niže nego mjesec ranije. Inače, to je već treći uzastopni mjesec da pada imovina u fondovima.

Dobitnici i gubitnici

Gledano po vrstama, “najviše zasluga” za smanjenje u travnju imali su novčani fondovi čija se imovina smanjila za 361 milijun kuna ili 3,8 posto. Novčani fondovi i pojedinačn­o vode na ljestvici najvećih gubitnika. Najviše se smanjila za više od 27 posto imovina PBZ Euro novčanog fonda, sa 531,8 milijuna kuna u ožujku na 387,6 milijuna kuna u travnju. Auctor Cash bilježi pad imovine od 13,6 posto, a Erste Adriatic Equity izložen domaćim dionicama od 13,2 posto.

Međutim, novčani fondovi predvode i listu najvećih dobitnika. Na vrhu je novoosnova­ni Zodaks Cash sa skokom od 141 posto na 23,2 milijuna kuna, a slijedi još jedan novčani, ZB europlus s rastom od 20 posto. Alternativ­ni OTP Absolute skočio je 19,7 posto.

“Odljev sredstava iz novčanih fondova je inače bio evidentan prilikom plasmana novih obveznica na tržište, a u zadnje vrijeme investitor­i sve češće novac u lažu u obvezničke fondove ili u kratkoročn­e obvezničke fondove, koji investiraj­u u obveznice”, ističe analitičar Hrportfoli­ja Iztok Likar.

Signal za izlazak

Obveznički­m fondovima imovina se smanjila za 50,8 milijuna kuna ili jedan posto, pa se sada u njima nalazi 5,13 mi- lijardi kuna. Mješoviti s imovinom od 870 milijuna kuna bilježe smanjenje za 17,2 milijuna kuna odnosno 1,1 posto. Dionički fondovi bilježe pad od 43,7 milijuna kuna ili 2,1 posto, pa sada posjeduju 1,86 milijardi kuna.

“Kod dioničkih fondova je imovina najviše pala onim fondovima koji su bili izloženi prema dionicama koje su u sustavu Agrokora. Investitor­i nisu nastalu situaciju prepoznali kao signal za izlazak iz dioničkih fondova što je rezultiral­o relativno malim odljevom sredstava iz dioničkih fondova”, ocjenjuje Iztok Likar.

KOD DIONIČKIH FONDOVA IMOVINA JE NAJVIŠE PALA ONIMA KOJI SU BILI IZLOŽENI DIONICAMA IZ SASTAVA AGROKORA, KAŽE ANALITIČAR HRPORTFOLI­JA IZTOK LIKAR

 ?? FOTOLIA ?? Najmanji pad imovine od jedan posto bilježe obveznički fondovi
FOTOLIA Najmanji pad imovine od jedan posto bilježe obveznički fondovi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia