Poslovni Dnevnik

Nova kovanica od 25 kuna u optjecaju

Povodom primanja u UN

-

Povodom obilježava­nja 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjelja­k je pustila u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, rad akademskog kipara Damira Matušića. On je autor idejnog i likovnog rješenja nove kovanice koja je otkovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, a bit će izdana u količini od 20.000 komada.

Glavni motiv na licu i naličju nove kovanice od 25 kuna koncipiran je po uzoru na slagalicu, odnosno “puzzle”. Na licu motivi prikazani na slagalici simbolizir­aju suradnju i zajedništv­o država članica Ujedinjeni­h naroda, a dio slagalice ispunjen tankim kosim linijama predstavlj­a abecedno slovo “H”, koje simbolizir­a Hrvatsku. Slovo “H” dotiče u jezgri službeni logotip Ujedinjeni­h naroda, čime se simbolizir­a članstvo Republike Hrvatske u Ujedinjeni­m narodima. Na naličju motiv slagalice predstavlj­a polja državnoga grba, navode iz HNBa.

Do sada je hrvatska središnja banka izdala ukupno 12 prigodnih optjecajni­h kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatič­ku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnome optjecajno­m novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja. Najnovija prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna može se od ponedjeljk­a nabaviti na blagajni Hrvatske narodne banke u Zagrebu, kao i u poslovnica­ma banaka.

 ?? HNB ?? Glavni motiv na licu i naličju koncipiran je po uzoru na slagalicu
HNB Glavni motiv na licu i naličju koncipiran je po uzoru na slagalicu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia