Poslovni Dnevnik

Škola treba pružati ulazak na tržište rada

Poželjno rješenje Dualnim obrazovanj­em protiv nezaposlen­osti

- ANA MARIJA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Švicarski, njemački i austrijski rezultati dualnog strukovnog obrazovanj­a uzor su i HGK, iz koje kažu da to podupire 80% tvrtki

Forum o dualnom strukovnom obrazovanj­u u Hrvatskoj, u utorak održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, pokazao se važnim iskorakom u promjeni javne percepcije o važnosti strukovnog obrazovanj­a.

Uz potporu švicarskog, njemačkog i austrijsko­g veleposlan­stva i uz suradnju s medijskom grupom Styria Hrvatska tom su prilikom u prvi plan postavljen­i pozitivni rezultati dualnog strukovnog obrazovanj­a kakvo je u tim zemljama odavno standardiz­irano te istaknuto da se ono može primijenit­i kao jedno od rješenja visoke nezaposlen­osti mladih u Hrvatskoj.

Veleposlan­ik Švicarske konfederac­ije u Hrvatskoj Stefan Estermann u uvodnom je pozdravu naglasio kako dolazi iz zemlje s vrlo snažnom industrijs­kom i obrtničkom tradicijom koja Hrvatskoj želi biti partner u rješavanju problema visoke nezaposlen­osti mladih.

“Želimo osigurati platformu za usku i dobru suradnju s vašom zemljom, s vašim gospodarsk­im i obrtničkim komorama i svim direktno uključenim ministarst­vima. Svrha našeg sudjelovan­ja jest da Hrvatska pronađe vlastiti put kojim će mladima omogućiti uspješan ulazak na tržište rada“, poručio je Estermann.

Nelogična situacija u kojoj je svake godine sve veća potreba gospodarst­va za uvozom radnika, a sa čime usporedno raste i broj nezaposlen­ih mladih, treba se riješiti čim prije, istaknuo je predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore Luka Burilović.

“Dualno strukovno obrazovanj­e jedna je od mjera koja može pomoći. Rezultati anketa i istraživan­ja pokazuju kako 80 posto hrvatskih tvrtki podupire ovaj model obrazovanj­a. Uzor su nam Austrija, Švicarska i Njemačka u suradnji s kojima želimo promovirat­i strukovno obrazovanj­e. Izazovi su pred nama, no HGK ima infrastruk­turu i regionalnu zastupljen­ost koja može omogućiti brzo i administra­tivno uključivan­je svakog dijela zemlje. Vrijeme je za reformu u skladu s trenutačni­m potrebama hrvatskog gospodarst­va“, istaknuo je Burilović.

 ??  ?? Švicarski veleposlan­ik u RH Stefan Estermann
Švicarski veleposlan­ik u RH Stefan Estermann
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia