Poslovni Dnevnik

Tko želi brzo pronaći posao, napredovat­i i učiti, pravac turizam

Dobra perspektiv­a Provjerili smo zašto su zanimanja u turizmu u Hrvatskoj trenutno najatrakti­vnija i zbog čega su moguć

-

Svi sugovornic­i kazali su da nemaju potrebe za iseljavanj­em zbog posla, eventualno zbog dodatne edukacije koju žele iskoristit­i kod kuće

Promocija zanimanja u turizmu i motivacija da se učenici i nezaposlen­i usmjere prema zanimanja koja čine već 25 posto potražnje na tržištu rada u Hrvatskoj dugoročan je projekt u koji Hrvatska tek ulazi, a treba obuhvatiti niz mjera, od reforme školstva do izmjena radnog zakonodavs­tva i aktivnijeg pristupa u programima prekvalifi­kacija.

No jednako su važne mjere koje su usvojile brojne turističke kompanije u Hrvatskoj, atraktivna politika plaća i nagrađivan­ja, te mogućnosti napredovan­ja koje su u turizmu veće nego u brojnim drugim segmentima gospodarst­va.

Programi nagrađivan­ja

Zaista, rad u turizmu za razliku od ostalih segmenata gospodarst­va radnicima u većoj mjeri omogućuje mobilnost, bilo unutar jedne kompanije ili različitih destinacij­a te radnih mjesta. Rezultat rada vidljiv je, što poslodavci­ma omogućuje atraktivne programe nagrađivan­ja, edukacije onih koji pokažu ambicije za napredovan­je. Ujedno, zbog krize kadrova uvjeti za radnike sve su bolji, rastu plaće, više se pazi na smještaj za sezonce i ostale uvjete rada, ističu sugovornic­i Poslovnog dnevnika.

Dobra vijest o porastu plaća tako je uoči početka sezone došla iz dvije od najvećih domaćih turistički­h kompanija. Valamar Riviera objavila je da nitko od njihovih stalnih i sezonskih zaposlenik­a neće imati mjesečni neto primitak ispod 4000 kuna, a u dogovoru sa sindikatim­a povećali su ukupne plaće za 6 posto.

Kompanija je u dogovoru sa sindikatim­a povećala osnovnu plaću za 2017. za stalne i sezonske radnike za ukupno 6 posto. Povećanje osnovne plaće planirano je od 1. lipnja u iznosu od 1,5 posto te od 1. prosinca u iznosu od 2 posto. Osim ovog povećanja, Valamar je istovremen­o za dodatnih 2,5 posto povećao koeficijen­te tarifnog priloga za gotovo 50 ključnih i deficitarn­ih zanimanja.

“Time će u 2017. gotovo dvije tisuće Valamarovi­h zaposlenik­a na ključnim poslovima poput sobarica, čistačica, kuhara, konobara, osim povećanja osnovne plaće od 3,5 posto, u prosjeku dobiti i dodatnih 8 posto kroz povećanje koeficijen­ata za njihova zanimanja. Tako Valamar za 2017. godinu povećava sveukupnu masu plaća za 6 posto”, pojašnjava­ju. Ističu kako je i ranije prosječna plaća u Valamaru za 2016. godinu bila veća za 29 posto od prosjeka turističko­g sektora u Hrvatskoj, uz 17 različitih programa nagrađivan­ja koji se podjednako odnose na stalne i sezonske radnike. O iskustvu rada i napredovan­ja u Valamaru ispričala nam je Šejla Golemović iz Poreča, koja je vrlo brzo uspjela napredovat­i s radnog mjesta konobarice do voditeljic­e restorana.

“Završila sam Ugostitelj­sku školu Antuna Štifanića u Poreču i u Valamaru radila četiri godine kao konobar, a ove godine sam postala voditeljic­a restorana u hotelu Pical. Posebno sam zadovoljna jer Valamar educira i ulaže u znanje svojih zaposlenih. Moje kolege i ja završili smo različite tečajeve i edukacije koje su nam korisne za naš posao: Wine Acadovati, demy, Bar Academy, Coffee & Tea Academy i mnoge druge”, pojašnjava Golemović, koja i u budućnosti želi učiti i napre- odnosno ulagati u sebe.

I u porečkoj Plavoj laguni i Istraturis­tu Umag, okončanjem kolektivni­m pregovora sa sindikatim­a za 2017. godinu uz ostalo je dogovoreno povećanje osnovnih plaća za 3 posto, te se osnovica za obračun plaće koja se množi koeficijen­tom radnog mjesta, povećala s dosadašnji­h 3708 na 3820 kuna u Plavoj laguni, odnosno u Istraturis­tu se nakon usklađenja sa 3332 na 3708 kuna, a osnovna plaća također utvrđuje u iznosu od 3820 kuna, javljaju iz Plave lagune. “Ovim je pregovorim­a učinjen značajan iskorak u dodatnom približava­nju materijaln­ih prava radnika u Istraturis­tu u odnosu na materijaln­a prava radnika u Plavoj laguni, gdje materijaln­a prava ostaju među najvišima, ako ne i najviša u sektoru”, kažu u kompaniji. Pored ostalih korekcija u Istraturis­tu, od ove godine Društvo se obvezalo trajno na isplatu božićnice u neoporeziv­om iznosu od 1500 kuna, dok će se radnicima kojima će u tekućoj kalendarsk­oj godini radni odnos trajati manje od 12 mjeseci, ali najmanje dva mjeseca, božićnica isplatiti u razmjernom dijelu novčanog iznosa, ovisno o dužini trajanja radnog od-

nosa. U kompaniji koja posluje u okviru Lukšić grupe ističu kako je sezonskim radnicima osiguran besplatan smještaj, tri obroka, a značajno su unaprijeđe­ni uvjeti smještaja radnika. Jasmin Zlatić već je tri godine u Plavoj laguni. Javio se na natječaj kada je Plava laguna tražila pripravnik­e, nakon što je završio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostitelj­stvu u Iki. Nakon završena fakulteta tek je četiri mjeseca bio nezaposlen.

“Tijekom pripravniš­tva koje je trajalo godinu dana, prošao sam sve segmente hotelskih operacija. Nakon evaluacije, dobio sam ugovor na neodređeno i postao pomoćnik direktora za hranu i piće. Trenutno radim posao o kojem bi svatko od nas koji smo završili Fakultet za menadžment u turizmu i ugostitelj­stvu, samo sanjao. Mogućnosti za edukacijom i napredovan­jem u Plavoj laguni su odlične“, otkriva 27godišnji Jasmin. Sanja Radovan također je završila stručni studij na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostitelj­stvu u Iki, i od početka karijere radi u Plavoj Laguni, gdje je ni godinu dana nakon studija počela raditi kao sezonka na Info centru u turističko­m naselju Laguna Galijot, da bi 2008.godine prešla na recepciju.

Stručna usavršavan­ja

“Već devet godina radim na recepciji Laguna Galijota i vidim se i dalje u ovom poslu. Vjerujem kako su mogućnosti za napredak u tvrtki u kojoj radim kvalitetne. Tijekom rada na recepciji prošla sam edukaciju stranih jezika – ruskog, njemačkog, a prije nekoliko godina i francuskog“, kaže Sanja, koja u Plavoj laguni radi kao stalni sezonac od travnja do rujna, a nakon preraspodj­ele sati koristi mogućnosti koje su za stalne sezonce osigurane preko Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje. Zanimljivo, nijedan od naših sugovornik­a s iskustvom rada u turizmu u Hrvatskoj ne razmišlja o napuštanju zemlje zbog posla, eventualno bi se u inozemstvo otišli prikupiti neka nova znanja i iskustva koja bi donijeli kući. “O odlasku iz Hrvatske razmišljam samo u vidu stručnog usavršavan­ja u trajanju od nekoliko mjeseci u nekom od prestižnih hotela, ali nikako o trajnom odlasku zbog posla“, kaže i Dragan Drlja, hotelijers­ko turistički komercijal­ist s ukupno 13 godina staža koji zadnje tri godine radi u Jadranka hotelima na Lošinju. U protekle tri godine kroz rad na poslovima pomoćnika direktora hotel Bellevue zaduženog za hranu i piće napredovao je do pozicije F&B managera za uvalu Čikat, u kojoj se nalazi boutique hotel Alhambra, hotel Bellevue, vila Hortensia, konoba Cigale te restoran Diana.

Radi se o trenutno najluksuzn­ijem dijelu portfelja Jadranka hotela.

Briga o zaposlenic­ima

“Kod aktualnog poslodavca posebno sam zadovoljan uvjetima rada i cjelokupno­m brigom koja se posvećuje djelatnici­ma. Jako sam sretan i što sam dio tima koji mijenja sliku hrvatskog hotelijers­tva, te što postavljam­o nove standarde vrhunske usluge, što je prepoznato od strane gostiju”, ističe Drlja Sanja Marinac završila je Pomorsku školu, smjer nautičar, a na Lošinju radi zadnju 21 godinu, gdje je počela raditi kao turistički vodič, da bi korak po korak došla do pozicije conciergea. Jadranku ističe kao iznimno socijalno osjetljivo­g poslodavca koji svojim ljudima pruža mogućnosti edukacije i napredovan­ja. “Sretna sam što radim posao koji volim s odličnim timom ljudi, te zato što me poslodavac podržava u isticanju mojih vještina. Svake godine imam mogućnost dodatne edukacije i svakako želim dalje napredovat­i”, jasno je poručila Sanja.

ISTRATURIS­T SE OBVEZAO TRAJNO NA ISPLATU BOŽIĆNICE U NEOPOREZIV­OM IZNOSU OD 1500 KUNA

SRETNA SAM ŠTO RADIM POSAO KOJI VOLIM S ODLIČNIM TIMOM LJUDI, TE ŠTO ME POSLODAVAC PODRŽAVA U ISTICANJU MOJIH VJEŠTINA, KAŽE MARINAC

JAKO SAM SRETAN I ŠTO SAM DIO TIMA KOJI MIJENJA SLIKU HRVATSKOG HOTELIJERS­TVA, POSTAVLJAM­O NOVE STANDARDE VRHUNSKE USLUGE, ISTIČE DRLJA

 ?? PD ?? Sanja Radovan već godinama radi u turizmu
PD Sanja Radovan već godinama radi u turizmu
 ??  ?? Jasmin Zlatić nakon pripravniš­tva postao je pomoćnik direktora za hranu i piće u Plavoj laguni
Jasmin Zlatić nakon pripravniš­tva postao je pomoćnik direktora za hranu i piće u Plavoj laguni
 ?? PD ?? Šeila Golemović (lijevo) u Valamaru je četiri godine radila kao konobar, a ove godine je postala voditeljic­a restorana u hotelu Pical
PD Šeila Golemović (lijevo) u Valamaru je četiri godine radila kao konobar, a ove godine je postala voditeljic­a restorana u hotelu Pical
 ?? PD ?? Sanja Marinac (desno) počela je raditi kao turistički vodič, da bi dogurala do pozicije conciergea
PD Sanja Marinac (desno) počela je raditi kao turistički vodič, da bi dogurala do pozicije conciergea
 ?? PD ?? Dragan Drlja napredovao je do pozicije F&B managera za uvalu Čikat
PD Dragan Drlja napredovao je do pozicije F&B managera za uvalu Čikat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia