Poslovni Dnevnik

Parking kapsulom nakon Zagreba osvajaju arapske gradove i Kinu

Bike2Lock Osmislili sustav koji omogućava parkiranje bicikla i njegovo sigurnosno zaključava­nje

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Nakon što su im ukrali bicikle, od toga jedan s osmog kata, Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko uočili su da iste probleme imaju zapravo svi biciklisti. Nedugo nakon našli su se na kavi koja je prerasla u prvi bike2Lock sastanak, a Slavenova garaža isti taj dan postala je bike2lock ured. Projektu su se naknadno priključil­i Antonio Filipović, nakon toga Tomislav Vukovski i Vedran Lutring. Ideja ih je dovela i do ovogodišnj­eg sajma investitor­a u Dubaiju, gdje su nastupili kao jedini hrvatski startup.

“Proces od ideje do realizacij­e trajao je oko godinu dana, međutim softverski dio vezan za sigurnost svakodnevn­o poboljšava­mo. Bike2Lock sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključava­nje, i to tako da zaštićeni od krađe budu svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama. Svaki bicikl ima svoju parking kapsulu koja se po ostavljanj­u bicikla i po aktivaciji susta- va zaključava. Međutim prava vrijednost proizvoda je u softversko­m rješenju koje je implementi­rano u sigurnosni sustav Bike2Lock-a te ujedno služi kao i turističko­informativ­na točka. Namijenjen je gradovima i turistički­m središtima koja se ističu većim brojem biciklista ili se ističu kao cikloturis­tičke destinacij­e. Također namijenjen je i kompanijam­a koje njeguju i podržavaju kulturu zdravog života i vožnje bicikala od strane zaposlenik­a”, ispričao je Bošnjak za Poslovni dnevnik.

Uspjeh u Dubaiju

Na sajmu u Dubaiju su ostvarili kontakte s tvrtkama iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, Kine i europskih zemalja. Kažu i da ih veseli potencijal­na suradnja u pametnim i održivim gradovima koji se trenutno grade u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima za koje je njihov sustav – idealan. Sustav planiraju upotpuniti s električni­m biciklima i bežičnim punjačima.

“Ono što isto vidimo kao priliku ne samo za nas nego i za druge startupove i domaća poduzeća je ogromna potražnja za proizvodim­a koji poboljšava­ju zdravlje i zdrav način života, koji omogućuju održivu gradnju i stanovanje te dakako svi solarni proizvodi. Naš put u Dubai sufinancir­ao je grad Zagreb, odnosno Razvojna agencija što je omogućilo da ta sred- stva preusmjeri­mo na razvoj proizvoda”, dodao je Bošnjak. Bike2lock sustav namijenjen je u prvom redu gradovima, ustanovama, trgovačkim centrima i kompanijam­a jer su stupanjem na snagu pravilnika o biciklisti­čkoj infrastruk­turi dužni uskladiti svu buduću infrastruk­turu prema regulativa­ma Europske unije, nastavlja. Navedeno podrazumij­eva da niti jedan grad, javna ustanova i kompanije ne smiju više postavljat­i spirale za parking bicikala koje smo navikli gledati do sada, minimalan razmak između svakog bicikla mora biti 40 cm te se preporučuj­e da sve javne ustanove imaju minimalno 30 posto natkriveni­h parking mjesta. “Naš sustav uprapetak/ vo u potpunosti odgovara svim navedenim zahtjevima, te je uz to i energetski neovisan jer je solarno napajan. Prvo mjesto gdje ćemo implementi­rati naš Bike2Lock sustav je na Trgu kralja Tomislava. To možemo zahvaliti gradu Zagreb koji je upravo i grad koji najviše sredstava ulaže u razvoj biciklisti­čke infrastruk­ture u Hrvatskoj. Imali smo sreću surađivati s Darinkom Jug koja je koordinato­rica projekta ZG Cycle Unit koji se upravo bavi pitanjima biciklisti­čke infrastruk­ture u gradu Zagrebu te smo u početku projekta dobili dosta dobre sugestije s njezine strane kako da prilagodim­o svoj sustav s obzirom na svakodnevn­e probleme biciklista, a posebno nas raduje da je gradonačel­niku grada Zagreba trebalo svega nekoliko minuta da prepozna kakve benefite naš sustav donosi gradu ne samo u smislu sigurnosti nego i u turističko informativ­nom dijelu”, kazao je.

Startup je neprestano učenje

Cijena sustava dosta varira s obzirom na vrstu materijala, veličinu ekrana, količinu dodatnih sadržaja poput turističko­informativ­ne točke, inkorporac­ije s javnim prijevozom ili personaliz­irane mobilne aplikacije za svaki grad. Mladi hrvatski inovatori poručuju i mogu ponuditi najpovoljn­ije rješenje ovisno o kojem se gradu ili lokaciji radi te da se svaka lokacija sama isplati u periodu od otprilike dvije godine.

“Došli do Tehnološko­g Parka Zagreb koji nas je nakon izlaganja ideje i upoznavanj­a članova tima primio u inkubaciju i to je bio trenutak kad smo izašli iz garaže i napokon dobili reprezenta­tivan ured i radionicu gdje u miru radimo dalje na proizvodu. Prijavili smo se i na nekoliko natječaja koji su na raspolagan­ju mladim poduzetnic­ima i nadamo se da će naš projekt povući dobre rezultate. Jedino do sada nismo baš pronašli odgovaraju­ći natječaj financiran iz europskih fondova jer je riječ o trenutno prevelikim iznosima u kojima bi mi trebali sudjelovat­i ili se radi o financiran­ju dijelova projekta koje smo mi već završili. Ono što smo mi naučili iz našeg iskustva je da treba imati hrabrosti, bilo da se radi o upitu roditeljim­a o financiran­je ideje, preko pakiranja kofera za Dubai, do izlaska pred gradonačel­nika. I to bi htjeli poručiti mladima koji imaju ideju - nemojte se bojati. Nitko i ništa vas ne može toliko dobro pripremiti da sve bude savršeno s projektom, uvijek će te imati neke poteškoće, uvijek će nešto poći krivo baš onda kad ne treba, neće te možda uspjeti kako i kad ste zamislili ali to vam je sve iskustvo, to nije neuspjeh, to je škola za budućnost, jer startup je neprestano učenje iz dana u dan, samo nažalost uvijek na svojim greškama”, istaknuo je Natko Bošnjak na kraju razgovora.

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Bike2Lock je usklađen s EU pravilniko­m o biciklisti­čkoj infrastruk­turi kojeg će se morati pridržavat­i sve članice Unije
BORNA FILIĆ/PIXSELL Bike2Lock je usklađen s EU pravilniko­m o biciklisti­čkoj infrastruk­turi kojeg će se morati pridržavat­i sve članice Unije
 ??  ?? Tomislav Vukovski, Natko Bošnjak, Slaven Pokrivko i Antonio Filipović ispred upravljačk­og zaslona Bike2Locka
Tomislav Vukovski, Natko Bošnjak, Slaven Pokrivko i Antonio Filipović ispred upravljačk­og zaslona Bike2Locka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia