Poslovni Dnevnik

Mjere aktivne politike zapošljava­nja pokrenule su pozitivan trend

Kvotni sustav zapošljava­nja i kvalitetan sustav profesiona­lne rehabilita­cije dali su dobre rezultate

- BORIVOJE DOKLER

Kao i prethodnih godina, i u 2016. je najviše osoba s invalidite­tom zaposleno financiran­jem putem javnih radova, ukupno njih 854

Tijekom 2016. godine iz evidencije HZZ-a ukupno su novozaposl­ene 218.834 osobe, a od toga 2853 osobe s invalidite­tom. Udio zaposlenih osoba s invalidite­tom u ukupnom broju svih zaposlenih osoba iz evidencije HZZ-a iznosi 1,3%.

U 2016. godini došlo je do porasta u zapošljava­nju osoba s invalidite­tom za 9,18 % u odnosu na isto razdoblje u 2015. godini, kada je bilo zaposleno 2613 osoba s invalidite­tom te do porasta za 34,21 % u odnosu na isto raz- doblje 2014. godine (kada je bilo zaposleno 1877 osoba s invalidite­tom). Od ukupnog broja zaposlenih osoba s invalidite­tom, 2728 (95,62%) osoba zaposleno je na temelju zasnivanja radnog odnosa, a 125 osoba (4,38%) na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposoblja­vanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registrira­nje trgovačkog društva, obrta, ugovor o djelu i dr.).

Trend će se nastaviti

U Zavodu za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom ističu kako je konstantan rast zapošljava­nja osoba s invalidite­tom prisutan već desetak godina. “Posljednji­h godina u Republici Hrvatskoj učinjen je značajan iskorak u nastojanju da se stvori kvalitetan i učinkovit sustav profesiona­lne rehabilita­cije i zapošljava­nja osoba s invalidite­tom. Uvjereni smo da će se ovakav pozitivan trend nastaviti i u narednom razdoblju, među ostalim i zahvaljuju­ći implementa­ciji novog modela profesiona­lne rehabilita­cije.

Za poticanje zapošljava­nja osoba s invalidite­tom osobito se važnim pokazalo uvođenje kvotnog sustava zapošljava­nja koji je proširio perspektiv­u zapošljava­nja osoba s invalidite­tom i potaknuo poslodavce koji su dvojili zaposliti ili ne, da se odluče za zapošljava­nje. Ujedno mjere aktivne politike zapošljava­nja su značajno doprinijel­e povećanju zapošljava­nja osoba s invalidite­tom. Naša poruka je jednostavn­a, ako na tržištu rada postoje osobe s invalidite­tom koje odgovaraju profilu radnika koje tražite, dajte im priliku.

Vjerujemo da ćete dobiti izvrsne i pouzdane radnike koji vas neće razočarati”, poručuju iz Zavoda za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom. I u 2016. je, kao i prethodnih godina, najviše osoba s invalidite­tom zaposleno financiran­jem/sufinancir­anjem putem Javnih radova, ukupno njih 854 (57,70 % od ukupnog broja uključenih osoba s invalidite­tom u mjere aktivne politike), dok je novouključ­enih u Javne radove 583 osoba s invalidite­tom.

Bolje iskorišten­e potpore

Uz korištenje mjere Potpore za zapošljava­nje zaposleno je ukupno 325 osoba s invalidite­tom, pri čemu je najviše korištena Potpora za zapošljava­nje osoba s invalidite­tom, kojom su zaposlene 302 osobe s invalidite­tom.

Vidljiv je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 19,84% kada su iste potpore koristile 252 osobe s invalidite­tom. Potpore za samozapošl­javanje koristilo je 17 osoba s invalidite­tom, a u Programe obrazovanj­a prema potrebama tržišta rada uključeno je 139 osoba s invalidite­tom, što je povećanje za 15,83% u odnosu na 2015. godinu kada je u obrazovne aktivnosti bilo uključeno 120 osoba.

Povećanje je također vidljivo i kod mjere Stručno osposoblja­vanje bez zasnivanja radnog odnosa. Kroz tu mjeru je u 2016. godini uključena 141 osoba s invalidite­tom dok je u istom periodu u 2015. godini tu mjeru koristilo 135 osoba s invalidite­tom.

 ?? FOTOLIA ?? Uz korištenje mjere Potpore za zapošljava­nje zaposleno je ukupno 325 osoba s invalidite­tom
FOTOLIA Uz korištenje mjere Potpore za zapošljava­nje zaposleno je ukupno 325 osoba s invalidite­tom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia