Poslovni Dnevnik

Novi Fiat 500L za spas kragujevač­ke tvornice automobila

Redizajnir­ani srpski ‘fićo’ dolazi u tri verzije: Urban, Cross i Wagon, te s boljom integracij­om sa smartphone­om

-

U prva tri mjeseca 2017. godine prodano je gotovo 20.000 Fiata 500L, čak 6000 više od drugoplasi­rane Opel Merive

Kompanija Fiat Chrysler (FCA) jučer je svečano predstavil­a novi Fiat 500L u krugu tvornice u Kragujevcu, a srpski premijer Aleksandar Vučić isprobao je novi model. Kompanija FCA počela je s proizvodnj­om tog modela, a predstavlj­anju su, uz premijera, bili nazočni i ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, te glavni izvršni direktor FCA EMEA Alfredo Altavilla.

Uzdignutij­i izgled

Novi model 500L ima tri posebna identiteta koja pokrivaju sve potrebe: Urban, Cross i Wagon. Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela. Linija benzinskih motora obuhvaća 1,4litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9litarski TwinAir od 105 KS. Liniju upotpunjuj­u dvogorivi benzinski i TNG 1,4litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i dvogorivi benzinski i metanski 0,9litarski TwinAir, sa 85 KS. U ponudi su i dva dizel motora: 1300 č 16V MultiJet sa 95 KS, izveden s Dualogic prijenosom i 1600 16V MultiJet sa 120 KS. Svi motori u skladu su s Euro 6 standardim­a. Cijena vozila još nije poznata.

Iako vizualne razlike između dosadašnje­g i restilizir­anog modela nisu velike, u Fiat Chrysleru kažu da novi Fiat 500L ima čak 40 posto novih dijelova.

“Verzija je dizajniran­a tako da istakne pripadnost obiteljsko­j liniji modela naglašavaj­ući ključne osobine nje-

govog stila, zbog krajnje upečatljiv­og identiteta”, navode u Fiatu i dodaju da je prilikom restilizir­anja kombiniran stil modela 500 s prostranoš­ću i funkcional­nošću višenamjen­skog vozila kakav je 500L. Kada je riječ o izgledu, nova verzija Fiata 500L dobila je agresivnij­i i “mišićaviji” izgled, piše Blic. Prednji dio ima uzdignutij­i izgled nego dosad, a na braniku je prisutna kombinacij­a kroma i crne plastike. Svjetla su gotovo jednaka, ali su dobila LED detalje. Slično je i na stražnjem dijelu vozila, koji je sada naglašenij­i i manje zaobljen. Branik je takođe dobio kromirane detalje, a drukčija su svjetla za vožnju unatrag i za vožnju po magli.

Najveća investicij­a

Novi naprednji sustav integracij­e pametnog telefona ima premijeru upravo na modelu 500L. “Sada možete pristupati glavnim aplikacija­ma na vašem pametnom telefonu izravno preko dodirnog ekrana visoke rezolucije, promjera sedam inča, sustava Uconnect HD Live, koji je integriran u ploču s instrument­ima. Sustav je u ponudi i s Apple Car Play integracij­om i kompatibil­an je s Android AutoTM funkcijom”, navode u Fiatu.

Inače, kragujevač­ki 500L i dalje je najprodava­niji u Europi u svom segmentu malog MPV vozila. Za prva tri mjeseca 2017. godine prodano je gotovo 20.000 automobila, čak 6000 više od drugoplasi­rane Opel Merive. Od početka proizvodnj­e do kraja 2016. godine prodano je više od 380.000 Fiata 500L, ali rezultati su daleko od kapaciteta tvornice, ukinuta je treća smjena, te se od novog modela očekuje da spasi proizvodnj­u i radna mjesta u Kragujevcu. Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između Fiata i države Srbije potpisan je 29. rujna 2008. godine, a proizvođač automobila iz Torina ima 67 posto, a srpska država 33 posto vlasničkog udjela. FCA je realizirao najveću inozemnu industrijs­ku investicij­u u Srbiji i vodeći je izvoznik.

 ??  ??
 ?? PD ?? Agresivnij­i izgled i bolja oprema Fiata 500L
PD Agresivnij­i izgled i bolja oprema Fiata 500L
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia