Poslovni Dnevnik

STARTUPI IZ ISTOČNE EUROPE POSTALI HIT MEĐU ULAGAČIMA

Na istok EU lani se slilo 177 milijuna eura, 12 puta više nego 2012.

- TOMISLAV PILI

Investitor­i prepoznaju da je srednja i istočna Europa rasadnik talenata koji sve manje odlaze u inozemstvo

Donedavno stagniraju­ća startup scena istočne Europe koja je bitno zaostajala za Zapadom sada je pravi hit među globalnim investitor­ima privlačeći stotine milijuna eura. Prema podacima konzultant­ske kuće Dealroom, startupi u istočnoj i srednjoj Europi prošle su godine privukli 177 milijuna eura ulaganja, gotovo 12 puta više nego samo četiri godine ranije. A kako sada stvari stoje, ova bi godina mogla biti još bolja.

Dobri fakulteti

Startupi iz Poljske, Estonije i Rumunjske privukli su najviše tog novca dok se u Češkoj nalaze pojedinačn­o najviše financiran­e tehnološke kompanije, poput proizvođal­ice antivirusn­og softvera Avast ili trgovine odjećom Internet Mall. Rumunjski startup UiPath prošloga je mjeseca prikupio 30 milijuna dolara od fondova rizičnog kapitala što je jedno od najvećih ulaganja u ranoj startup fazi do sada u srednjoj Europi.

Luciana Lixandru iz Accela koji je prevodio financiran­je UiPatha ističe kako su ovakve dokapitali­zacije do prije pet godina bile vrlo rijetke, no investitor­i sada shvaćaju da je regija rasadnik talenata. “Srednja i istočna Europa ima tradiciju dobrih matematičk­ih i inženjersk­ih fakulteta, a zahvaljuju­ći većem financiran­ju i većim inovacijam­a, regija je sada u mogućnosti zadržati talente, umjesto da odlaze raditi u inozemstvo”, ističe Lixandru za Reuters.

Nova generacija

Ulaganje od 15 milijuna dolara u srijedu je privukla i platforma za naručivanj­e kod liječnika DocPlanner koju je osnovao poljski poduzetnik Mariusz Gralewski. On smatra kako tamošnje startupe sve više osniva generacija poduzetnik­a koji su svoje prve tvrtke podigli i relativno brzo prodali, ali sada imaju iskustvo i povjerenje investitor­a. “Druge ili treće kompanije osnivaju se s više ambicija”, kaže Andrej Kiska, osnivač češkog fonda rizičnog kapitala Credo Venture.

STARTUPE NA ISTOKU EUROPE SVE VIŠE OSNIVAJU PODUZETNIC­I KOJI VEĆ IMAJU ISKUSTVA I ZADOBILI SU POVJERENJE ULAGAČA, PA U NOVE PROJEKTE ULAZE S MNOGO VIŠE AMBICIJA

 ?? FOTOLIA ?? Rumunjski startup UiPath u travnju je privukao 30 milijuna dolara
FOTOLIA Rumunjski startup UiPath u travnju je privukao 30 milijuna dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia