Poslovni Dnevnik

Boeing s vojskom gradi svemirski brod

Sklopljen ugovor o razvoju letjelice koja će svakodnevn­o u orbitu nositi satelite

-

Boeing je s državom sklopio ugovor o gradnji svemirskog broda koji će na svakodnevn­o slati satelite u orbitu. Kako prenosi Reuters, američka Agencija za napredne obrambene istraživač­ke projekte (DARPA) objavila je da će uložiti do 146 milijuna dolara u gradnju Boeingove eksperimen­talne letjelice.

Radi se o agenciji pod nadležnošć­u ministarst­va obrane, a Boeing nije otkrio koliko će uložiti u razvoj letje- nazvane Phantom Express. Radi se o letjelici veličine poslovnog mlažnjaka koja će se lansirati poput rakete. Nakon izlaska iz atmosfere odvojit će drugostupa­njsku raketu koja će odnijeti satelit u orbitu, a Phantom Express vratit će se na Zemlju i sletjeti poput zrakoplova.

Predviđeno je da letjelica nosi satelite mase do 1,4 tone. “Letjelica će trebati biti spremna za sljedeći let u svega nekoliko sati”, izjavio je glača snogovorni­k DARPAe Jared Adams. Prvi let planiran je za 2020. godinu. Zajednički projekt države i Boeinga tako ulazi u svemirsku utrku u kojoj već sudjeluju SpaceX poduzetnik­a Elona Muska te Blue Origin koji je pokrenuo osnivač Amazona Jeff Bezos. Inače, Boeing već radi na dva svemirska programa. Jedan je svemirski taksi koji će prevoziti astronaute ili komercijal­ne putnike, a drugi je robotska letjelica koju razvija za Ratno zrakoplovs­tvo.

 ??  ?? Prvi let predviđen je 2020.
Prvi let predviđen je 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia