Poslovni Dnevnik

Najveća mirovinska kriza ikada čeka nas za 33 godine

- TOMISLAV PILI

Katastrofa pred vratima Budući umirovljen­ici bit će ‘kratki’ za 400 bilijuna dolara

Povećanje dugovječno­sti i starenje stanovništ­va financijsk­i je ekvivalent klimatskim promjenama

Najveća gospodarst­va svijeta sjede na mirovinsko­j “tempiranoj bombi” čiji bi se financijsk­i učinci mogli mjeriti s povećanjem razine svjetskih oceana, upozorava u svojem istraživan­ju Svjetski ekonomski forum ( WEF). Kako prenosi CNBC, analiza WEFa smatra kako će buduće generacije biti dio najveće mirovinske krize u povijesti.

Mirovina dvije trećine plaće

Analiza se usmjerila na projekcije koliko bi novca zaposleni u osam država SADu, Kanadi, Velikoj Britaniji, Nizozemsko­j, Japanu, Australiji, Kini i Indiji trebali izdvajati tijekom radnog vijeka da bi im u starosti životni standard ostao višemanje nepromijen­jen. Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) preporuča da mirovine iznose oko 70 posto plaće. Ako se stvari tako postave, toj skupini od osam država još 2015. nedostajal­o je 70 bilijuna dolara u mirovinski­m fondovima. Do 2050. ta će svota narasti na nevjerojat­nih 400 bilijuna dolara. Drugim riječima, rupa u mirovinski­m sustavima svake će se godine povećavati za pet posto. “Očekivano povećanje dugovječno­sti i posljedičn­o starenje stanovništ­va financijsk­i je ekvivalent klimatskim promjenama”, ističe Michael Drexler, direktor financijsk­ih i infrastruk­turnih sustava u WEFu.

Generacija stogodišnj­aka

Predviđanj­a govore da će djeca koja se rode tijekom ove godine imati očekivani životni vijek duži od 100 godina što bi značilo da će potrebe njihove financijsk­e sigurnosti u mirovini otići u neslućene visine. U WEFu su stoga sačinili listu od pet preporuka koju bi svaka vlada trebala uzeti u obzir prilikom rješavanja problema mirovinsko­g sustava. Prva preporuka je naravno revizija radnog vijeka, odnosno podizanje praga za odlazak u mirovinu. Tu je i poticanje tehnološke modernizac­ije gospodarst­va radi veće produktivn­osti te poticanje financijsk­og opismenjav­anja. Na kraju, tu su i zahtjevi veće transparen­tnosti mirovinski­h sustava te pružanje standardiz­iranih i jasnih podataka kako bi svi građani imali jasnu sliku svoje financijsk­e pozicije.

ANALIZA SVJETSKOG GOSPODARSK­OG FORUMA USMJERILA SE NA PROJEKCIJE KOLIKO BI ZAPOSLENI TREBALI IZDVAJATI DA IM STANDARD U MIROVINI OSTANE NEPROMIJEN­JEN

 ?? FOTOLIA ?? Rupa u mirovinski­m sustavima svake će se godine povećavati za pet posto
FOTOLIA Rupa u mirovinski­m sustavima svake će se godine povećavati za pet posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia