Poslovni Dnevnik

MASLINE I CHILI STVORILI IM POSAO I UŽITAK NA PAŠMANU

Vole to što rade na Pašmanu Bračni par Ana i Krsto Matulić vode OPG za proizvodnj­u kozmetike, ali i ljutih začina

- MARTA DUIĆ

Njihovi prirodni proizvodi i ljuti umaci Pašmanero su traženi, a OPG ima godišnji rast proizvodnj­e 15-20 posto

Najveći izazov nam je kako opstati na tržištu, ali zasad se odlično snalazimo i nadamo se da će tako i ostati, najbitnije nam je da održimo kvalitetu i zadovoljne kupce”, govori bračni par Krsto i Ana Matulić, koji su na otoku Pašmanu 2014. pokrenuli OPG Matulić. Uzgajaju masline, smokve i chili papričice na jednom hektaru, gdje raste i samoniklo smilje, gospina trava i origano. Počeli su s proizvodnj­om sapuna od maslinovog ulja, što su proširili i na kreme, šampone, sapune, sprejeve za tijelo i kosu, ali i začine pod brendom Pašmanero ljuti umak, Pašman libre aceto od smokove vinski ocat, aromatizir­anu sol i ulje.

“Uvijek dobivamo nove ideje i pokušavamo biti inovativni. Naši proizvodi su nastali po domaćoj recepturi, ali smo primijenil­i i inovacije i time dobili zanimljive artikle koji se ne mogu pronaći baš svugdje i upravo zato imamo veliki broj zadovoljni­h kupaca koji uživaju u našim domaćim proizvodim­a˝, pojasnila je Ana Matulić, ističući da je adut njihovog OPGa ljubav prema poslu, a prednost je i što ona i suprug rade zajedno i stalno se nadopunjuj­u pa nikad ne ponestane ideja. Bilježe godišnji rast proizvodnj­e od 15 do 20 posto.

“Želimo ostati na ovom nivou radi kvalitete i zato se naši proizvodi ne mogu naći u velikim trgovačkim lancima nego samo na Pašmanu i u malim specijaliz­iranim trgovinama na obali u Zadru, Postirama na Braču, Starom Gradu na Hvaru, Preku na Ugljanu, Sali na Dugom Otoku, Bibinju, Vodicama, Koločepu, Komiži na Visu i u Zagrebu”, tvrdi Matulić. Oznaku Hrvatski otočni proizvod imaju za pet sapuna, četiri kreme, Beauty Drops, šampon za kosu, piling, Pašmanero, vinski ocat, drvene daske, a OPG Matulić dvaput je nagrađen Suncokreto­m ruralnog turizma Hrvatske. Osnova iz koje crpe ideje su masline i chili papričice.

“Naša priča počela je s maslinama i uljem. Proizvodnj­a ljutog umaka je bila Krstova ideja. Nakon vinskog octa, aromatizir­ane soli i ulja tražio je novi izazov. Prve godine smo imali svega 100 sadnica chilija. Kada smo vidjeli kako ljudi reagiraju na naš Pašmanero, povećali smo proizvodnj­u. Danas imamo više od 500 sadnica 28 vrsta papričica. Naš OPG je ovaj mjesec dobio međunarodn­u nagradu Superior Taste Award za Pašmanero, prvi smo mali proizvođač­i u RH s tom oznakom˝, pohvalila se Ana Matulić. Ponavljaju­ći da im je najveći uspjeh što vole ono što rade, reći će i da je važno “što smo od ničega stvorili sebi posao na otoku. Jedini plan za budućnost nam je i dalje uživati u poslu”, kažu Pašmanci.

PREDNOST JE ŠTO RADIMO ZAJEDNO,

A U PROIZVODNJ­I POKUŠAVAMO BITI INOVATIVNI, KAŽE ANA MATULIĆ

 ?? PD ?? Odnedavno OPG Matulić ima i oznaku Superior Taste Award za svoj umak Pašmanero, kao jedini mali proizvođač u RH
PD Odnedavno OPG Matulić ima i oznaku Superior Taste Award za svoj umak Pašmanero, kao jedini mali proizvođač u RH
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia