Poslovni Dnevnik

Na 1 euro kredita više od eura senioritet­a ne traže samo Rusi

Agrokor Sberbankov Poletaev s premijerom, dobavljači s bankama i faktoring kućama

- JADRANKA DOZAN

Dio kreditora gura ideju da se za jedan novouložen­i euro prvenstvo naplate omogući za još 30 ili 50 centi

Nakon što je izvršni direktor Sberbanka Herman Gref s prošlotjed­ne skupštine u Moskvi dao novi prilog nizu ‘toplo-hladno’ poruka vezanih uz Agrokor, danas bi nekoliko sastanaka o istoj temi u Zagrebu trebao odraditi drugi čovjek te banke, Maksim Poletaev. Kako je već tijekom vikenda najavljeno, on bi se trebao sastati s premijerom Andrejem Plenkoviće­m i potpredsje­dnicom Vlade Martinom Dalić te izvanredni­m povjerenik­om u Agrokoru Antom Ramljakom. Neposredan povod je pitanje (ne)sudjelovan­ja ruskih kreditora u novoj tranši dodatne likvidnost­i koja je koncernu žurno potrebna zbog povećanih potreba za obrtnim sredstvima na pragu glavne turističke sezone. Dosad su s tim u vezi inzistiral­i na tome da im se prizna pravo prvenstva naplate i za kredit od 100 milijuna eura koji su Agrokoru odobrili koji tjedan prije aktiviranj­a lex Agrokora.

Premda je pitanje uvjeta financiran­ja u prvom planu, to nije i jedina zamjerka Sberbanka i VTB-a na lex Agrokor. Jednako tako, premda su više-maarnom nje samo ruske banke apostrofir­ane kao one koje dodatno ubrizgavan­je novca uvjetuju zapravo proširenje­m tzv. senioritet­a, u taj su se vlak u međuvremen­u ukrcali i drugi potencijal­ni kreditori, uključujuć­i i hedge fondove koji drže značajne iznose obveznica, valjda računajući da, ako bi se već odstupilo od 10. travnja (stupanja na snagu zakona o postupku izvanredne uprave), zašto bi to zahvatilo samo posljednji kredit Rusa. Dio kreditora stoga je skloniji svojevrsno­m line- rješenju, prema kojemu bi se na euro novoga kredita dobilo pravo prvenstva za više od eura. Primjerice, da se na novouložen­i euro omogući ‘senioritet’ za, recimo, još 30 ili 50 centi na račun već postojećih potraživan­ja.

Može li izvanredna uprava osigurati dovoljan iznos kredita bez kreditora koji su se uhvatili za takve formule, ostaje vidjeti. Kao moguću premosnicu, i za problem dobavljača s mjenicama i za osiguranje dodatne likvidnost koncernu, neki vide HBOR, ali osim što bi se hipotetski aranžman s njim morao uklopiti u programski i pravni okvir HBOR-a, ta opcija ima i svoju političku dimenziju, a ona nema previše sluha za status prvenstva naplate. S druge strane, eventualni ustupak nekom vjerovniku odnosno skupini vjerovnika kod drugih skupina potiče daljnja ‘bušenja’ osnovnog modela.

Sve kategorije vjerovnika, pak, nastoje iskoristit­i i vremensku stisku u kojoj Vlada mora djelovati u slučaju Agrokora. Iskoristil­i su je i predstavni­ci najvećih dobavljača prošlotjed­nim iznošenjem uvjeta za nastavak isporuke robe, uz istodobne prijetnje obustavom isporuke, nakon čega su ipak dobili neka jamstva i obećanja za čvršće definiranj­e statusa i zaštite (poput tretmana isporuka robe u smislu prvenstva naplate).

Vezano uz problem regresnih mjenica, na sastanku radne skupine predstavni­ci dobavljača i faktoring društava te banaka (koji su potpisali Promemorij­u o mjenicama) u petak nije dogovoreno produljenj­e moratorija, ali je iskazana volja za suradnju u rješavanju problema dobavljača. Obje strane iz Agrokora su pozvali da do srijede (31. svibnja) bilateraln­o urede odnose “kako bi se riješilo pitanje prijave tražbine i namirenja potraživan­ja koja su ostala nepodmiren­a uslijed otvaranja postupka izvanredne uprave”.

 ??  ?? Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia