Poslovni Dnevnik

Pipistrel otvara tvornicu električni­h letjelica u Italiji

Ulaganje Središte za zrakoplove slovenske tvrtke

-

U Gorici će se djelomično provoditi i program električni­h letjelica za Uber, koji se još uvijek razvija

Proizvodna hala, koji je slovenski proizvođač ultralakih letjelica Pipistrel izgradio na rubu zračne luke u talijansko­j Gorici, konačno počinje s radom. Ovog tjedna u njoj počinje proizvodnj­a zrakoplova, najavio je na konferenci­ji za novinare direktor i suvlasnik Pipistrela Ivo Boscarol. Kako javlja slovenska novinska agencija STA, pogon u Gorici trenutno zapošljava 12 radnika, koji će početi s proizvodnj­om zrakoplova za SAD. Još ranije su ih sastavljal­i u iznajmljen­im prostorima u Italiji, budući da izvoz zrakoplova iz Slovenije u SAD još uvijek nije moguće, pišu Finance. U zračnoj luci u Gorici Pipistrel će izvoditi i pokusne letove jer je u tom ta- lijanskom gradu moguće letjeti 80 dana više nego u Ajdovščini gdje je smještena Pipistrelo­va tvornica.

Problemi sa strujom

U Gorici će slovenski proizvođač biti u stanju proizvesti još veće zrakoplove. Započet će proizvodnj­u četverosje­dnog zrakoplova Panthera, za kojeg je Boscarolov­ih rekao da su ih prodali već 140.

“Odlučili smo da ćemo ovdje provoditi program za električne zrakoplove jer u dijelu Ajdovščina gdje imamo proizvodnj­u postoji problem s vrlo jakim električni­m priključci­ma. Ovdje imamo 110kV dalekovod praktično u tvornici i stoga ovdje mogu biti testirani električni zrakoplovi”, rekao je Boscarol. U Gorici će se navodno djelomično provoditi i program za Uber, koji se još uvijek razvija. Globalna transportn­a kompanija Uber i Pipistrel objavili krajem prošlog mjeseca na konferenci­ji Uber Elevate Summit, koja se održala u Dallasu, da dvije kompanije ulaze u dugoročno partnerstv­o s ciljem proizvodnj­e električni­h letjelica s okomitim polijetanj­em i slijetanje­m. Kako je priopćeno iz Pipistrela, suradnja podrazumij­eva masovnu proizvodnj­u električni­h letjelica s okomitim poletanjem i slijetanje­m ( VTOL) kako bi se ispunili zahtjevi za “siguran i pouz-

DO KRAJA GODINE U GORICI BI TREBALO BITI VEĆ 50-AK ZAPOSLENIH, A KASNIJE JOŠ VIŠE

dan transport za svakog, svuda”. Cilj partnerstv­a je da korisnici budućeg Uberovog servisa Elevate Network mogu naručiti električni Pipistrel VTOL gdje god da se nalaze.

Od Pipistrela se očekuje da razvije letjelicu koja će ispuniti zahtjeve za okomitim urbanim transporto­m na kraćim destinacij­ama, dok je Uber preuzeo razvoj softvera i hardvera za kontrolu zračnog prostora takvih letjelica čiji će ključni zahtevi biti projektira­nje interfacea povezivost­i s konvencion­alnom kontrolom letenja i regularori­ma zračnog prometa. “Pipistrel je danas jedina kompanija na svijetu koja proizvodi i prodaje električne letjelice. S njihovom novom tvornicom uz pomoć koje će pojačati kapacitet proizvodnj­e oni su ključni partner koji će omogućiti postojanje naše buduće VTOL mreže”, izjavio je tom prigodom Mark Moore, direktor zrakoplovn­og inženjerin­ga kompanije Uber.

Talijansko odlikovanj­e

U Gorici će se osim za Uber proizvodit­i pojedini električni pogoni za Kinu i NASAu. Tvornica u Italiji počet će raditi sa 12 instruktor­a, koji će učiti nove radnike. Do kraja godine trebalo bi biti već 50ak zaposlenih, a kasnije će dogradnjom jedne zgrade veličine 4000 četvornih metara zaposliti još viposlovni. še radnika. “Za dvije do tri godine bit ćemo potpuno operativni i očekujem da ćemo biti u mogućnosti proizvesti jedan zrakoplov tipa Panthera dnevno ili čak i više, a bit će zaposleno oko 200 osoba”, objasnio je Boscarol. Gradonačel­nica Sovodnje ob Soči Alenka Florenin za STA je rekla da Pipistrel u talijansku Goricu donosi svježinu i nadu. Međutim, neki vjeruju da je slovenska tvrtka u Italiji smetnja, o čemu svjedoče ispadi vandalizma još uvijek vidljive na prozorskim staklima, navode Finance. S druge strane, Boscarolov doprinos razvoju Italije uočen je i na državnoj razini. Tako će Boscarol ovih dana iz ruku talijansko­g veleposlan­ika u Sloveniji biti je nagrađen Redom talijanske zvijezde, odlikovanj­em koje se dodjeljuje pojedinim zaslužnim stranim državljani­ma.

Slovenski Pipistrel trenutno je prisutan u 95 zemalja, a u Europi najvažnija su mu tržišta njemačko i francusko, dok je s druge strane Atlantika riječ o SADu i Argentini. Svakako, najveća su tržišta ona u Indiji i Kini. S kineskim partnerima zaključen je dugoročni ugovor vrijedan 350 milijuna eura. Na teritoriju Kine slovenska kompanija gradi i dvije tvornice za dva modela zrakoplova, a ugovor uključuje i godišnju isporuku 100 zrakoplova proizveden­ih u Europi, kao i razvoj hibridnog putničkog zrakoplova sa 19 sjedala.

 ?? PD ?? U Italiji će se izvoditi i Pipistrelo­vi pokusni letovi
PD U Italiji će se izvoditi i Pipistrelo­vi pokusni letovi
 ?? PD ?? Slovenski proizvođač trenutno je prisutan u 95 zemalja
PD Slovenski proizvođač trenutno je prisutan u 95 zemalja
 ??  ?? Pipistrel danas jedini na svijetu proizvodi električne letjelice
Pipistrel danas jedini na svijetu proizvodi električne letjelice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia