Poslovni Dnevnik

Pet kompanija u utrci za deponij Vinča

Sanacija Uz rješenje za komunalni otpad dobivat će se toplinska i električna energija

-

Grad Beograd objavio je javni poziv za podnošenje konačnih ponuda za realizacij­u projekta deponija u Vinči. Ponude će biti otvorene 6. srpnja 2017. godine, javlja Beoinfo. Nakon provedenog postupka priznavanj­a kvalifikac­ija u listopadu 2015. godine od 11 prijavljen­ih kompanija grad Beograd priznao je kvalifikac­ije za pet kompanija zainteresi­ranih za javno - privatno partnerstv­o za pružanje usluga obrade i odlaganja komunalnog otpada.

“Projekat obuhvaća remedijaci­ju i zatvaranje postojećeg deponija, iskorištav­anje depo- nijskog plina za proizvodnj­u energije, obradu voda, izgradnju postojenja za obradu komunalnog otpada i proizvodnj­u toplotne i električne energije, izgradnju postrojenj­a za reciklažu građevinsk­og otpada i izgradnju deponijski­h ćelija po standardim­a Europske unije. Procijenje­na vrijednost kapisu talnih investicij­a je 300 milijuna eura”, rekao je gradonačel­nik Beograda Siniša Mali.

“Realizacij­om projekta riješit će se dugogodišn­ji ekološki problem deponije u Vinči i iskoristit će se otpad kao resurs, prestati će se s odlaganjem otpada i počet će proizvodnj­a energija koja će biti iskorišten­ja i za sustav centralnog grijanja grada Beograda čime će se smanjiti korištenje fosilnih goriva”, objasnio je Mali i zaključio da će se upravo na taj način spriječiti nastajanje požara na deponiju, kao što je to nedavno bio slučaj.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Investicij­a u Vinči procjenjuj­e se na 300 milijuna eura
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Investicij­a u Vinči procjenjuj­e se na 300 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia