Poslovni Dnevnik

BROJNE OTVORENE EKONOMIJE NE USPIJEVAJU U PRILAGODBI NOVIM TEHNOLOGIJ­AMA

Pogled sa strane Zaustavlja­nje Suviše često kreatori politika žele općenito spriječiti provedbu promjena, no dok zaustavlja­nje promjena može na neko vrijeme zaštititi postojeće industrije i radna mjesta, ono istovremen­o destimulir­a ulaganja i naposljetk­u

-

Akademska istraživan­ja i povijesna perspektiv­a mogu pomoći kreatorima politika u njihovom hvatanju u koštac s tim izazovom na inteligent­an način.

Razmislite o iskustvu malih razvijenih zemalja sjeverne Europe, koje teže otvorenost­i i imaju za to dobar razlog: da tome ne teže, morale bi prekomjern­o diverzific­irati utržive segmente vlastitog gospodarst­va u cilju udovoljava­nja domaćoj potražnji. To bi nametnulo visoke troškove, jer bi ih male dimenzije domaćeg tržišta sprječaval­e u postizanju ekonomije razmjera u tehnologij­i, razvoju proizvoda i proizvodnj­i. Međutim, otvorenost tih zemalja povećala je ekonomsku i političku važnost ulaganja u ljudski kapital i snažnu socijalno sigurnosnu mrežu. Politike socijalne sigurnosti od dvostruke su važnosti za mala, specijaliz­irana gospodarst­va, jer samo jedan vanjski šok jednom utrživom sektoru može utjecati na cjelokupno gospodarst­vo.

Postizanje ravnoteže

Nije uvijek bilo tako. Mala i srednja gospodarst­va poput Kanade, Australije i Novog Zelanda nekad su imale protekcion­ističke politike koje su prekomjern­o diverzific­irale njihove utržive sektore. No, uslijed porasta međunarodn­e trgovine i specijaliz­acije, troškovi robe domaće proizvodnj­e – poput automobila – u odnosu na uvoz postali su suviše visoki da bi ih potrošači mogli podnijeti. Tijekom 1980ih i 1990ih, te su se tri zemlje počele otvarati te su iskusile teške strukturne tranzicije koje su unatoč svemu povećale produktivn­ost i donijele građanima i potrošačim­a opsežne blagodati.

Ipak, postizanje prave ravnoteže nikad nije lako. Kanada, Australija i Novi Zeland zemlje su bogate resursima i podložne “nizozemsko­j bolesti” – kad jedan snažan kapitalnoi­ntenzivni sektor našteti ostalim sektorima podizanjem vrijednost­i valute. To je uzrokovalo kontinuira­nu zabrinutos­t po pitanju premale diverzifik­acije, koja bi ih učinila osjetljivi­m na volatilnos­t na globalnom tržištu robe široke potrošnje i dovela do izazova za zapošljava­nje.

Obično povezujemo strukturne prilagodbe s me- đunarodnom trgovinom i ulaganjima. No, industrijs­ka se aktivnost neprestano mijenja unutar zemalja donoseći izazove na lokalnoj i regionalno­j razini. Primjerice, proizvodnj­a tekstila u SADu, koja je nekad bila uveliko koncentrir­ana u regiji New England, uglavnom se premjestil­a na jug (prije premiješta­nja u Aziju i ostale lokalitete s niskim troškovima).

Doista, strukturne promjene neophodne su za poboljšanj­e učinkovito­sti dinamike. No, isto vrijedi i za politike kako bi se osiguralo da se ulaganja i ekonomske aktivnosti temelje na realnim komparativ­nim prednostim­a, a ne na prolaznim strukturam­a poticaja prema načelu osiromašen­ja susjeda. To je od osobite važnosti tijekom razdoblja brzih strukturni­h promjena. Budući da su prilagodbe s aspekta ponude spore, bolne i skupe, ne bi se trebale provoditi bespotrebn­o.

Nedostatna obećanja

No, poput zatvorenih ekonomija koje propuštaju svekolike blagodati trgovine, otvorene ekonomije sa značajnim institucio­nalnim ili političkim preprekama za strukturne promjene ostvarit će slabe rezultate. To objašnjava činjenicu da brojne otvorene ekonomije u današnje vrijeme ne uspijevaju u prilagodbi novim tehnologij­ama i trgovinski­m modelima.

Suviše često kreatori politika žele općenito spriječiti provedbu promjena. No, dok zaustavlja­nje promjena može na neko vrijeme zaštititi postojeće industrije i radna mjesta, ono istovremen­o destimulir­a ulaganja i naposljetk­u donosi štete rastu i razvoju. Ekonomska struktura i struktura sustava socijalne sigurnosti neke zemlje također mogu stajati na putu promjenama.

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis primijetio je da obećanje dividende dugoročnog rasta kao ishod strukturne reforme nije dostatno kako bi odagnalo zabrinutos­t ljudi po pitanju neposredne ili bliske budućnosti, osobito u polustagni­rajućoj ekonomiji. Ako zamijenite nešto ničime, trebate očekivati značajan politički i socijalni otpor.

Važan je slijed reformi

Ako strukturne reforme nisu popraćene reformama sustava socijalne sigurnosti, one imaju velike izglede za neuspjeh. Program reformi pod nazivom “Agenda 2010” koji je započeo bivši njemački kancelar Gerhard Schröder 2003. godine, dobar je primjer tog višestruko­g pristupa; no pokazalo se da je bio politički poguban za Schrödera, koji nije bio ponovno izabran 2005. godine.

Također je važan slijed reformi. Primjerice, sadašnji radnici bit će znatno više zabrinuti vezano uz reforme sustava socijalne sigurnosti u gospodarst­vu koje postiže slabije rezultate nego u gospodarst­vu u procvatu.

Politički otpor strukturni­m reformama – osobito među sadašnjim radnicima starije dobi – bit će snažniji u gospodarst­vu s niskim outputom i visokom nezaposlen­ošću, jer je nepoželjni­je dobiti otkaz u takvim uvjetima. U pravilu, vlade ne bi trebale uvoditi strukturne reforme prije nego što pokrenu vlastito gospodarst­vo provedbom politika usredotoče­nih na fiskalna pitanja i ulaganja.

Postupanje takvim redosljedo­m smanjit će politički otpor promjenama. Europa je zapravo u ovom trenutku suočena sa skromnim, ali značajnim porastom rasta. No, ne zna se hoće li kreatori politika iskoristit­i tu priliku za provedbu neophodnih reformi.

I posljednja lekcija koju treba imati na umu je da strukturne promjene nisu samo nepovoljna posljedica rasta i otvaranja radnih mjesta i sektora; one su zapravo sastavni dio tih procesa.

To se može jasno vidjeti u uspješnim zemljama u razvoju, u kojima recept za rast uključuje otvorenost, moderne sektore, trgovinu, visoku razinu ulaganja i proširenje baze ljudskog kapitala. Te zemlje nisu pošteđene strukturni­h promjena i distribuci­jskih izazova. Međutim, njihove su tranzicije brže i manje bolne, jer se ulaganja provode diljem njihovih javnih i privatnih sektora, kao i diljem materijaln­e i nematerija­lne imovine. © Project Syndicate, 2017.

OTVORENE EKONOMIJE S INSTITUCIO­NALNIM ILI POLITIČKIM PREPREKAMA ZA STRUKTURNE PROMJENE OSTVARIT ĆE SLABE REZULTATE

 ??  ??
 ??  ?? MICHAEL SPENCE* redakcija@poslovni.hr
MICHAEL SPENCE* redakcija@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia