Poslovni Dnevnik

E-trgovina diže poštanski promet

Dostavlja se sve više paketa

-

Od ulaska u Europsku uniju domaće tržište poštanskih usluga konstantno raste, a taj trend je nastavljen i u početkom ove godine. Prema podacima Hrvatske regulatorn­a agencije za mrežne usluge (HAKOM) u prvom ovogodišnj­em tromjesečj­u je broj isporučeni­h paketa u Hrvatskoj porastao za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno je za jedan posto povećan udio paketne dostave u ukupnom poštanskom prometu. Na godišnjoj razini broj paketa je također rastao te je u 2016. godine bilo 13 posto više paketa nego u 2015. Iz HAKOMa ističu da se ovakav trend rasta broja paketa može se povezati s razvojem e-trgovine potaknute ukidanjem carina ulaskom u punopravno članstvo Europske unije.

Povećanje broja paketa utjecalo je i na povećanje prihoda ostvarenih od obavljanja poštanskih usluga tako da su ti prihodi, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, veći za četiri posto što nagovješću­je da će rezultati na godišnjoj razini u 2017. biti bolji nego u 2016. Na pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga svakako su utjecala i ulaganja u poštansku djelatnost, koja rastu iz godine u godinu, a sve u cilju modernizac­ije i poboljšanj­a obavljanja usluga. Prema podacima davatelja poštanskih usluga, u 2016. godini uloženo je oko 118 milijuna kuna, odnosno 40 posto više nego godinu prije.

Tijekom prvog tromjesečj­a 2017. na tržištu je jedan davatelj poštanskih usluga prestao obavljati poštanske usluge pa je na kraju tromjesečj­a bilo ukupno 22 davatelja, među kojima je najveći davatelj Hrvatska pošta s udjelom od 82 posto.

 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Hrvatska pošta drži 82 posto domaćeg poštanskog tržišta
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Hrvatska pošta drži 82 posto domaćeg poštanskog tržišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia