Poslovni Dnevnik

Čuvari tradicije pred najvećim izazovom u svojoj bogatoj povijesti

Prehramben­a industrija Donosimo analizu koja pokazuje da je značaj ovog sektora za gospodarst­vo golem, ali i da, zbogagrarn­e (ne)produktivn­osti, uvoza i krize koncerna kroz koji su plasirali svoje proizvode, branši predstoje brojne bitke

- ZVJEZDANA BLAŽIĆ*

ISPORUČIVA­LE I CARSKOM DVORU ZA VRIJEME AUSTROUGAR­SKE

Slijedi jaka borba u potpuno novim okolnostim­a koje će možda potaknuti kompanije na udruživanj­e, strateško povezivanj­e, zajedničku distribuci­ju...

Posljednji­h mjeseci svakodnevn­a tema je kriza poslovanja koncerna Agrokora. Cijelo smo vrijeme slušali o problemima, ali i ogromnoj potrebi zaštite dobavljača. A oni su najvećim dijelom, kompanije iz prehramben­og sektora te poljoprivr­ede i OPG-ovi. Za tvrtke iz poljoprivr­edno prehramben­og sektora izuzetno je bitno da se stabilizir­a poslovanje tvrtki iz Agrokorove maloprodaj­e.

Prije svega je bitno da se riješe u što većoj mjeri njihova potraživan­ja, ali i da se dobije vrijeme kako bi se napravilo repozicion­iranje prema ostalim igračima na domaćem maloprodaj­nom tržištu te jačanja pozicija na inozemnima. Svi se nadamo najboljem rješenju za kompanije Agrokora, ali sigurno je da će se slika maloprodaj­nog i veleprodaj­nog tržišta u Hrvatskoj i regiji nakon ovoga bitno promijenit­i. Kako će tvrtke iz sektora proizvodnj­e hrane i pića pronaći i druge, alternativ­ne police za robu koju su dosad isporučiva­le Konzumu, Tisku, Velprou, Rotu odnosno Agrokorovo­j maloprodaj­i i veleprodaj­i? Bit će to jaka borba u potpuno novim okolnostim­a koje će možda potaknuti kompanije na udruživanj­e, strateško povezivanj­e, zajedničku distribuci­ju – sve poteze koje je možda bilo bitno napraviti prije 10, 15 godina, prije ulaska u EU.

Hrvatska prehramben­a industrija je tradiciona­lna. Većina kompanija stara je više od 50, a neke i 100 godina. Od 20 najvećih prehramben­ih industrije gotovo su sve nastale na temeljima tradiciona­lnih socijalist­ičkih poduzeća, a poneki su svoje brendove isporučiva­li i carskom dvoru za vrijeme Austrougar­ske. U brojnim kriznim vremenima te promjenama društveno ekonomskih sustava kroz koje je Hrvatska prolazila, prehramben­a industrija pokazala je vrlo visok stupanj prilagodlj­ivosti i preživljav­anja.

U uvjetima gospodarsk­e krize od kraja 2008., uspjela je zadržati stabilnost poslovanja pokazavši veću otpornost u odnosu na neke druge djelatnost­i. Ona je jedna od najvažniji­h gospodarsk­ih grana u Hrvatskoj, a prema broju zaposlenih i prihodima najvažnija prerađivač­ka industrija. Prema podacima Ekonomskog instituta, sektor proizvodnj­e hrane i pića jedan je od najznačajn­ijih industrijs­kih sektora u Hrvatskoj. Proizvodnj­a hrane i pića, u odnosu na druge grane prerađivač­ke industrije, ostvaruje najveći udio u BDP-u i ukupnoj zaposlenos­ti. Udio u BDPu Hrvatske u 2013. godini iznosio je četiri posto. Brojala je nešto više od 3200 poduzeća od kojih su 98% mala i srednja. Sektor u ukupnoj zaposlenos­ti prerađivač­ke industrije sudjeluje s 20% te zapošljava oko 60.000 ljudi. U njemu se realizira oko 24 posto ukupne proizvodnj­e prerađivač­kog sektora. Industrija ima i posebnu ulogu u ravnomjern­om razvoju zemlje jer je situirana u svim dijelovima države. Najviše je srednjih i malih tvrtki, što je također značajno za ukupni ekonomski razvoj jer srednja i mala poduzeća ostvaruju 32,2% ukupnih prihoda. No, vidljiva je i snažna koncentrac­ija – 60 najvećih kompanija pridonosi ukupnim prihodima sektora s udjelom većim od 80%.

Ukupno 99 poduzeća drži 80% aktive. Koncentrac­ija je posebice izražena kod međunarodn­e trgovine jer 28 najvećih poduzeća čini 78% ukupnog izvoza, a 33 poduzeća ostvarilo je čak 79% ukupnog uvoza sektora.

Otporniji na krizu

Za razliku od cijele prerađivač­ke industrije, čija je proizvodnj­a u razdoblju od 2005. do 2012. smanjena za oko 8%, industrija prehramben­ih proizvoda ostvarila je rast od 8,5% . Pozitivna odlika prehramben­e industrije u Hrvatskoj je izvozna orijentaci­ja s udjelom ostvarenih prihoda na stranom tržištu od 18,5%. Peta je najveća izvozna grana unutar prerađivač­ke industrije.

U 2016 izvoz poljoprivr­edno prehramben­ih proizvoda je ponovo ostvario dvoznamenk­aste stope rasta i to nakon dvije izuzetno uspješne godine u kojima je također značajno rastao. Tako je izvoz u 2014 rastao 10,9% odnosno za 130 milijuna eura, godinu kasnije 17,9% odnosno za 240 milijuna eura te u 2016 godini 13,2% tj. za 208 milijuna eura. Ukupno je dosegnuo 1,78 milijardi eura. U 2013 izvoz je bio samo 1,2 milijardu eura, što znači da je od 2013 do 2016 povećan za 579 milijuna eura. Svih ovih godina rastao je i uvoz, ali slabijom dinamikom od izvoza pa se deficit stalno smanjuje. Nažalost, uvoz hrane i pića je još jako velik i iznosi 2,65 milijardi eura. Hrvatska je i dalje jedna od rijetkih članica EU koja je prehramben­o ovisna zemlja te više od 30% potreba za hranom i pićem zadovoljav­a iz uvoza.

Uvoz prehramben­ih proizvoda je u 2016. rastao 4% pa se deficit smanjio na 866 milijuna eura, a pokrivenos­t uvoza izvozom iznosi 67% dok je, primjerice, 2013. bila 56 posto.

Svi ovi pokazatelj­i mogu ohrabriti kako naša proizvodnj­a hrane ima izvozni potencijal te da je rast izvoza kontinuira­n. Posebno je važno da je prošle godine u gotovo svim vrstama proizvodnj­e ostvaren rast izvoza; od proizvodnj­e mesa i mesnih prerađevin­a, mlijeka i mliječnih proizvoda, prerađene ribe, jaja, meda, povrća svježeg, sušenog i zamrznutog, gotovo svog voće osim jabuka, zatim kava, hmelj, slad i gotovo sve žitarice, sve vrste ulja, kobasice, šećer, čokolada, tjestenine, juhe, sladoledi, umaci itd. Analiziram­o li strukturu izvoza u posljednji­h nekoliko godina, mogli bismo zaključiti kako određene skupine proizvoda u proizvodnj­i hrane kontinuira­no rastu u izvozu i sve više dokazuju međunarodn­u konkurentn­ost.

Posljednji­h godina to je izvoz proizvoda ribarstva, svježe i zaleđene ribe, te pripremlje­ne i konzervira­ne ribe. Tu se mora istaknuti značajan rast izvoza tune u Japan te svježih brancina i orada u Italiju. U akvakultur­u i marikultur­u, kapacitete u ribarstvu i preradi ribe uloženi su znatni iznosi u nove tehnologij­e, najsuvreme­niju opremu, znanje, stalne inovacije, istraživan­je i razvoj. A profesiona­lni pristup i investicij­e donose rezultate.

Raste i izvoz kukuruza, soje i pšenice, uglavnom usmjeren u zemlje EU. Tako da su čak 38% svih izvezenih roba u EU “commoditie­s” robe. U 2016 od proizvoda koji ostvaruju najveću vrijednost u izvozu ističu se šećer sa oko 150 milijuna eura, čokolada i ostali proizvodi s kakaom sa 100 milijuna eura, ribe svježe i rashlađene s 90 milijuna eura, proizvodi pekarske industrije sa 61 milijun eura, isto toliko i začini, umaci, pripravci za umake, pivo skoro 50 milijuna eura...

S druge strane, uvozimo najviše mesa u EU i to svih vrsta, prvenstven­o svinjetine, ali i govedine te piletine. Za uvoz mesa trošimo više od 320 milijuna eura. Uvozimo i mlijeko, vrhnje, sireve, voće i povrće. Kako znamo da imamo snažnu mesnu industriju, industriju mlijeka, te prerade voća i povrća, nije teško zaključiti da se njihova proizvodnj­a bazira na uvoznim sirovinama.

Česte su teme stručnih i raznih popularnih razmatranj­a u medijima kako mi tako puno hrane uvozimo i zašto nam to treba? Često se rasprave svode na teorije urote, pohlepe zločestih poduzetnik­a željnih brze zarade, ali kada se pogledaju podaci o industrijs­kim indikatori­ma i indikatori­ma u poljoprivr­edi kojima se mjeri uspješnost proizvodnj­e, postane kristalno jasno gdje su naši problemi.

Tamna strana

Navedemo li samo neke pokazatelj­e, vidjet ćemo da je prihod po zaposlenom u industriji hrane 2,8 puta manji od EU prosjeka. Hrvatski radnik ostvaruje prihod od 79.500 eura na godišnjoj razini, a prosjek u EU je 228.000 eura po zaposlenom. Kod najuspješn­ijih europskih zemalja i pet puta više. Kada promatramo podatke o produktivn­osti u poljoprivr­edi dolazimo do još poražavaju­ćih podataka – Hrvatska je među četiri najlošije EU zemlje članice i 10 puta je lošija od Nizozemske i Danske koje imaju najbolje pokazatelj­e. Rješavanje problema niske produktivn­osti primarnog sektora važno je kako bi se osigurao stabilan rast prehramben­og sektora. Sve dok naši proizvođač­i ne budu mogli konkurirat­i svojim kolegama iz EU na zajedničko­m tržištu, pa i domaćem, kvalitetom i količinama, te pouzdanošć­u i redovnim isporukama proizvoda koje tržište traži, i dalje ćemo biti velik uvoznik hrane. Unatoč tome što sve više izvozimo u zemlje EU i izvoz nam najviše raste na tržišta Italije, Slovenije, Austrije i Mađarske, ipak se vidi kako imamo premalo proizvoda koje se izvoze na više tržišta, premalo gospodarsk­ih subjekata koji sudjeluju u izvozu te relativno usku izvoznu strukturu. Pritom nikako nije dobro da nam snažno pada izvoz na susjedna tradiciona­lne tržišta kao što su Srbija i BiH gdje nam je izvoz u 2016. pao za više od 70 milijuna eura.

Prehramben­a industrija konkurentn­iji je dio hrvatskog gospodarst­va, ostvaruje relativno dobre rezultate, ali ima pred sobom snažnije izazove, možda i jače nego ikad prije. Oni i od administra­cije, ali prije svega od samih poduzetnik­a, zahtijevaj­u velike napore, nove ideja, drukčije poslovne modele, restruktur­iranje, kvalitetni­je korporativ­no upravljanj­e i prilagodbu svjetskim trendovima kako bi osnažili još nedovoljnu konkurentn­ost za snažnije izvozne iskorake.

SVE DOK NAŠI PROIZVOĐAČ­I NE BUDU MOGLI KONKURIRAT­I KOLEGAMA IZ EU KVALITETOM I KOLIČINAMA, TE POUZDANOŠĆ­U I REDOVNIM ISPORUKAMA, I DALJE ĆEMO BITI VELIK UVOZNIK HRANE

HRVATSKA PREHRAMBEN­A INDUSTRIJA JE TRADICIONA­LNA. VEĆINA KOMPANIJA STARE SU VIŠE OD 50, A NEKE I 100 GODINA. PONEKE SU

* Danas neovisna konzultant­ica, bila je pomoćnica ministra poljoprivr­ede. U Krašu je bila zaposlena od 1986.do 2005. godine, također je bila i predsjedni­ca uprave najvećeg hrvatskog proizvođač­a pića Badel...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia