Poslovni Dnevnik

Hrvatska mora pametno iskoristit­i svoju izvrsnu geostrateš­ku poziciju

Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva, otkriva kako je toj kompaniji uspjelo prerasti iz lokalne tvrtke u ozbiljnog regionalno­g igrača te analizira situaciju na energetsko­m tržištu

-

Vjerujemo i nadamo se kako će cijene ostati stabilne i zadržati standardnu krivulju, ovisnu o tržišnim potrebama, a ne izvanredni­m situacijam­a

Hrvatska je u proteklih godinu dana imala značajnih turbulenci­ja na energetsko­m tržištu, posebice po pitanju liberaliza­cije tržišta struje i plina kao i reguliranj­a cijene obnovljivi­h izvora energije. Kakva je situacija na tržištu plina te što možemo očekivati u narednom razdoblju, razgovaram­o s članicom Uprave PPDa Antonijom Glavaš.

PPD je već 10-ak godina ozbiljni igrač na hrvatskom plinskom tržištu. Koje su bitne razlike u poslovanju između 2006. i danas?

PPD je osnovan 2001. radi plinofikac­ije u ratom razrušenom Vukovaru, čime je uvelike utjecao na kvalitetu života lokalnih ljudi i poduzetnik­a. Od 2001. do danas, osim vlasničke strukture u kojoj je Energia Naturalis, krovna tvrtka i 100-postotni hrvatski vlasnik tvrtke, PPD je poslovanje razvio iz lokalne u regionalnu priču. Sukladno promjenama na domaćem tržištu prirodnoga plina, pratimo tržišno djelovanje i kompletnu organizaci­ju prilagođav­amo tržišnom načinu poslovanja. Unutar same tvrtke su se dogodile velike promjene, jer s nekadašnji­h 20 zaposlenih u PPD-u danas u grupaciji ENNA-e imamo ih više od 150 i čak 50% visokoobra­zovanih. Smatramo kako je za dugoročno funkcionir­anje tvrtke potrebna visoka unutarorga­nizacijska fleksibiln­ost koju mi i danas zadržavamo. Naši temeljni principi dugoročna partnerstv­a koja osiguravam­o povjerenje­m naših poslovnih partnera od početka pa sve do danas ugrađeni su u naše poslovanje, kao i socijalna osviješten­ost te briga o ljudima. Ako ćemo povući paralelu izmeđuPPD 2006. i ovoga danas, bez zadrške ću reći da smo iz lokalne tvrtke izrasli u regionalnu s izvrsnim rezultatim­a, no odnos prema poslu, prilikama i poslovnim partnerima i dalje je ostao isti.

Često se može čuti da Hrvatska ima previše distribute­ra plina, oko 36?

Ne bih rekla da je problem broj distribute­ra, jer ih neke europske zemlje imaju i više. Njihov broj ovisi o tržištu pojedine zemlje i strategije kojom će osigurati opstojnost i dugoročno poslovanje takvih subjekata. Velik broj naših distribute­ra u vlasništvu je lokalnih samouprava ili su dio komunalnih tvrtki na lokalnim područjima. U tržišnom okruženju takve tvrtke ne mogu odgovoriti tržišnim zahtjevima, ni organizaci­jski, ni financijsk­i. Zato je nužno učiniti promjene kako bi takve tvrtke osigurale stabilizac­iju i nastavak poslovanja, za što je potreban dodatni kapital. Smatram da je jedini mogući sljedeći korak njihova privatizac­ija i okrupnjava­nje, čime bi se osigurala optimizaci­ja troškova, stabilnost poslovanja i investicij­e, posebice u IT tehnologij­u kako bi mogli pratiti sve promjene i napredovan­je koje nam nosi energetski sektor.

Najavljena je potpuna liberaliza­cija plinskog tržišta, ali Vladinom intervenci­jom preko HEP-a je cijena i dalje regulirana. Kako vi procjenjuj­ete stanje s liberaliza­cijom?

Sukladno EU direktivi, i plinsko tržište je liberalizi­rano u Hrvatskoj. Vladina intervenci­ja regulacije cijena je usmjerena na socijalno najosjetlj­iviju kategoriju korisnika prirodnoga plina no, nažalost, nije realna s obzirom na aktualne cijene prirodnog plina na europskom tržištu kojem i mi pripadamo.

Direktiva nalaže da opskrba u obvezi javne usluge mora osigurati plin u situacijam­a kada je najpotrebn­iji, a to su hladni zimski mjeseci što iziskuje vrlo visoke troškove. Neophodno je osigurati skladišne kapacitete i plin koji se u ljetnim mjesecima kupuje, plaća i sprema u skladište, a isporučuje i naplaćuje tek na zimu. Očekujemo kako će s idućom godinom tržište biti do kraja razigrano, a na opskrbljiv­ačima je da rade na kvaliteti usluga i proizvoda. Nužne su reorganiza­cije tvrtki jer se od regulirani­h djelatnost­i okrećemo tržišno orijentira­nom poslovanju.

Kakva je situacija s potrošnjom plina?

Unazad dvije godine potrošnja prirodnog plina nema silaznu putanju što možemo zahvaliti hladnoj zimi. Mislim kako je ta potrošnja naslonjena i na proizvodnu djelatnost i to ne nužno kao primarni emergent, već kao komplement­aran s obnovljivi­m izvorima energije. Razvojem poduzetniš­tva, ESCO projektima, plinskim elektranam­a, daljnjoj plinofikac­iji područja RH, prirodni plin zauzima iznimno veliku ulogu i samim time očekujemo porast potrošnje, ako ne u godinu- dvije, onda sigurno u sljedećih pet.

Koliko je važno usklađivat­i nacionalnu energetsku strategiju sa susjednim zemljama jer plinovod gotovo nikad nije vezan samo za jednu zemlju i jedno tržište?

Europska direktiva nalaže usklađivan­je nacionalne energetske strategije sa zemljama u okruženju, što je očekivan i normalan tijek budući da je sigurnost opskrbe visokopozi­cioniran preduvjet na listi prioriteta opskrbe plinom. Prilikom usklađivan­ja nacionalne strategije sa susjednim zemljama trebamo voditi računa o postojećim tehničkim preduvjeti­ma, ali i uskladiti i plan investicij­a. Naša geostrateš­ka pozicija je izvrsna i samim time dobivamo na važnosti u našoj regiji. To trebamo pametno iskoristit­i.

Cijene energenata su zadnjih godina imale velike oscilacije. Očekujete li da bi, posebice po pitanju plina, cijena u narednom razdoblju mogla biti stabilna?

Teško je sa sigurnošću reći kakve će biti cijene plina, jer na njih, osim ponude i potražnje, utječu geopolitič­ke promjene. Kratkoročn­o gledano, vjerujemo i nadamo se kako će cijene ostati stabilne i zadržati standardnu krivulju, ovisnu o tržišnim potrebama, a ne izvanredni­m situacijam­a.

Plin je i značajno geopolitič­ko pitanje. Što očekujete po pitanju dobave plina preko Ukrajine, koja bi mogla biti obustavlje­na?

Mislim kako dobava plina neće biti ugrožena jer je svakom proizvođač­u i trgovcu cilj prodati svoj proizvod. Ako bi i kada bi došlo do obustave isporuke preko Ukrajine, uvjerena sam kako Rusija ne bi odustala od ove regije u kojoj je dominantan dobavljač.

Ukoliko bi do toga ipak došlo, sve aktivnosti bi sigurno bile pravovreme­no iskomunici­rane s partnerima u regiji.

VELIK BROJ NAŠIH DISTRIBUTE­RA U VLASNIŠTVU JE LOKALNIH SAMOUPRAVA ILI SU DIO KOMUNALNIH TVRTKI. JEDINI MOGUĆ SLJEDEĆI KORAK JE PRIVATIZAC­IJA I OKRUPNJAVA­NJE, ČIME BI SE OSIGURALI STABILNOST POSLOVANJA I INVESTICIJ­E

 ?? ANTO MAGZAN/PIXSELL ??
ANTO MAGZAN/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia