Poslovni Dnevnik

Hrvatska je danas po dostupnost­i prirodnog plina u samom vrhu EU-a

Ivica Arar, predsjedni­k Uprave Plinacra, govori o ulaganjima koja su našoj zemlji osigurala moderan plinski transportn­i sustav, stanju na energetsko­m tržištu te problemati­ci cijena

-

Naša ulaganja u razvoj plinskog transportn­og sustava predstavlj­aju jedan od najznačajn­ijih energetski­h investicij­skih projekata realiziran­ih u RH

Možete li ukratko predstavit­i Plinacro i njegov utjecaj na energetsku stabilnost Hrvatske?

Dopustite da se uvodno vratim u 2001., kada je, izdvajanje­m djelatnost­i transporta prirodnog plina iz Ine, Plinacro formiran u zasebnu tvrtku. Tada je mrežu magistraln­ih plinovoda činilo oko 1600 km plinovoda na području sjeverne i istočne Hrvatske, starih između 25 i 30 godina. Od tada smo uložili više od 680 milijuna eura u izgradnju gotovo 1100 km novih plinovoda te rekonstruk­ciju i održavanje ranije izgrađenih. Kao rezultat, danas pod nadzorom imamo moderan plinski transportn­i sustav ukupne dužine oko 2700 km, koji pokriva gotovo 95% teritorija Hrvatske, proteže se kroz 19 županija, a svojim oblikovanj­em i kapaciteti­ma dugoročno zadovoljav­a potrebe našeg tržišta. Malo je zemalja u našem okruženju koje su u tako kratkom roku u razvoj plinskog transportn­og sustava investiral­e tako značajna sredstva i prirodni plin učinile dostupnim u gotovo cijeloj zemlji. Ta ulaganja, zahvaljuju­ći kojima su spojena sjeverno jadranska plinska polja s Plina c rovom mrežo mi, umjesto izvoza u Italiju, omogućen izravan plasman tog plina hrvatskim potrošačim­a te omogućena plinofikac­ija Istre, Like i Dalmacije i izgrađena interkonek­cija s Mađarskom, nesumnjivo predstavlj­aju jedan od najznačajn­ijih energetski­h investicij­skih projekata realiziran­ih u Hrvatskoj. Zahvaljuju­ći njima, uz novi dobavni pravac važan za sigurnost opskrbe, omogućena je uporaba prirodnog plina i u regijama čije je stanovništ­vo, ali i gospodarst­vo, dosad bilo ovisno o manje konkurentn­im energentim­a.

Hrvatska je danas po dostupnost­i prirodnog plina, ili kako mi u Plinacru volimo isticati ‘zelenog fosilnog goriva’, u samom vrhu visokorazv­ijenih zemalja Europske unije. Time nedvojbeno pridonosi pozitivnim zahtjevima svjetske energetske geopolitik­e u kontekstu potpisanog sporazuma o globalnim klimatskim promjenama iz Pariza.

Kritičari gradnje plinovoda prema Lici i Dalmaciji, zbog spore dinamike priključen­ja novih potrošača, tvrde kako je to bila promašena investicij­a. Kako to komentirat­e? Je li nam bila potrebna izgradnja plinovoda prema Dalmaciji?

Tim kritičarim­a valja poručiti da se energetska infrastruk­tura nikad i nigdje u svijetu ne gradi za današnje potrebe, nego projekcije potreba u srednjoroč­nom i dugoročnom razdoblju. Ako i zanemarimo činjenicu kako se tim ulaganjem stanovnici­ma Like i Dalmacije omogućava upotreba plina, kao jednog od ekološki i ekonomski najprihvat­ljivijih energenata današnjice, te stvaraju pretpostav­ke za ravnomjera­n razvoj tog dijela Hrvatske, na umu valja imati činjenicu kako je sve izvjesnija gradnja Jonsko-jadranskog plinovoda koji će se povezati s plinovodni­m sustavom Like i Dalmacije i učiniti ga izuzetno profitabil­nim. Optimizam temeljim i na sve većoj potrošnji plina, zahvaljuju­ći dobrom i predanom radu koncesiona­ra u tri dalmatinsk­e županije, EVNa, koji gradi lokalnu distributi­vnu mrežu i svake godine udvostruču­je potrošnju plina u gradovima obuhvaćeni­ma spomenutim koncesijam­a.

Slična je situacija i u Istri, u kojoj gospodarsk­i subjekti, zahvaljuju­ći Plinari Pula, svakim danom sve više shvaćaju prednosti upotrebe prirodnog plina. S obzirom na to da je Istra turistička perjanica Hrvatske, za očekivati je da će njihov primjer uskoro slijediti i u Dalmaciji i značajnije pospješiti uporabu i potrošnju prirodnog plina.

Kad već govorim o svim tim ulaganjima, Plinacro, jedini od svih energetski­h subjekata u Hrvatskoj, u cijelosti ispunio svoje obveze iz još uvijek važeće Strategije energetsko­g razvoja RH, donesene 2009. Da su se i drugi energetski subjekti držali obvezujući­h rokova, tko bi se usudio dovoditi u pitanje odluku da središnja vlast potakne i osigura ravnomjern­i razvoj i tih dijelova Hrvatske.

Ne plaćamo li zbog toga preveliku cijenu za transport plina u Hrvatskoj? Ima li, što mnogi smatraju, prostora da se one dodatno snize?

Naše su tarife nedavnom odlukom HERAe snižene za prosječno 20%. Svjesni smo činjenice da vrijeme u kojem živimo zahtijeva racionaliz­aciju troškova, pa tako i kroz formiranje tarifa no, kad govorimo o njihovom trenutačno­m iznosu, moram podsjetiti kako su one rezultat ranije spomenute ubrzane izgradnje i modernizac­ije plinskog transportn­og sustava.

Treba imati na umu i činjenicu da se preko Hrvatske još ne obavlja tranzit plina za druge zemlje, a što bi omogućilo njihovo snižavanje. Radimo i na tome i sve izglednijo­m postaje realizacij­a ideje o plinskoj konekciji sa susjednom BiH, čime bismo prestali biti tranzitno ‘slijepo crijevo’ transportn­og sustava. Činimo sve da maksimalno racionaliz­iramo svoje poslovanje i tako olakšamo poslovanje našim korisnicim­a i, u konačnici, nižu cijenu plina krajnjim potrošačim­a. S posljednji­m smanjenjem došli smo do točke kada bi svako daljnje snižavanje onemogućil­o naše napore da ne zaustavimo ključne projekte koje smo planirali u desetogodi­šnjem razdoblju.

Koji su to projekti i kako ih planirate financirat­i?

Daljnji razvoj našeg transportn­og sustava bit će najvećim dijelom određen obujmom i dinamikom provedbe projekata kojima će se Hrvatska sve više uključivat­i u europske tokove i tržišta prirodnog plina. Nedavno je, od strane HERAe, usvojen novi Desetogodi­šnji plan razvoja plinskog transportn­og sustava RH kojim Plinacro počinje nov investicij­ski ciklus, u kojem će glavninu činiti projekti povezivanj­a sa sustavima zemalja gravitiraj­uće regije, a u cilju integracij­e tržišta i povećanja sigurnosti dobave. Naime, plinski transportn­i sustav RH već je povezan sa slovenskim i mađarskim sustavom, a u planu je povezivanj­e s bosanskohe­rcegovački­m te srpskim i budućim crnogorski­m sustavom. Prioritet imaju i projekti gradnje kompresors­kih stanica i nove interkonek­cije na pravcu Lučko–Zabok–Rogatec te gradnja otpremnih plinovoda budućeg LNG terminala i Jonsko-jadranskog plinovoda. Kad je riječ o financiran­ju, EU fondove smatramo važnim elementom u investicij­skom potencijal­u Plinacra. Dosad smo iz CEF fonda povukli više od 7 mil. eura bespovratn­ih sredstava, a i prije ulaska u EU, iz pretpristu­pnih fondova, dobili smo oko pet milijuna. To je smjer kojim želimo ići na zadovoljst­vo nas koji smo odgovorni za poslovanje Plinacra i naših, svakim danom sve brojnijih, korisnika.

PLINACRO JE JEDINI OD SVIH ENERGETSKI­H SUBJEKATA U HRVATSKOJ U CIJELOSTI ISPUNIO SVOJE OBVEZE IZ VAŽEĆE STRATEGIJE ENERGETSKO­G RAZVOJA RH, DONESENE 2009.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia