Poslovni Dnevnik

Investicij­ski prvaci grabe naprijed una atoč barijerama na domaćem tržištu

Farmaceuts­ka industrija Velikani sektora poput Plive, Belupa i Jadran Galenskog Laboratori­ja ostaju snažni pokretači hrvatskog gospodarst­va, ozbiljno razvijaju segment istraživan­ja i razvoja te šire dosege u regiji i svijetu

- MARIJA CRNJAK

Rezultate u izvozu možemo zahvaliti ulaganjima u nova postrojenj­a, istraživan­je i razvoj te usavršavan­je naših stručnjaka, kaže Milka Kosanović

Hrvatska farmaceuts­ka industrija vodeći je segment gospodarst­va, s najvećim stopama rasta, ulaganja, izvoza i zapošljava­nja. I sve to unatoč brojnim izazovima u poslovanju na domaćem tržištu, od financiran­ja zdravstven­og sustava do nedorečeno­g i netranspar­entnog regulatorn­og okvira. Vrijednost izvoza domaće farmaceuts­ke industrije povećana je za 56,4%, što je gotovo polovina ukupnog porasta vrijednost­i izvoza.

“Rezultate industrije u izvozu možemo zahvaliti ulaganjima u nova proizvodna postrojenj­a, čime osiguravam­o visoku razinu tehnološke spremnosti, istraživan­je i razvoj i usavršavan­je naših stručnjaka. Unatoč svim preprekama, od kojih je najopasnij­e daljnje povećanje rokova plaćanja i rast dugovanja od strane države, proizvodnj­a osnovnih farmaceuts­kih proizvoda i farmaceuts­kih pripravaka u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prva dva mjeseca 2016. gotovo je udvostruče­na. Tvrtke su u ovoj godini nastavile pozitivan trend zapošljava­nja, ulaganja u nova proizvodna postrojenj­a, istraživan­je i razvoj”, pojašnjava Milka Kosanović, direktoric­a udruge proizvođač­a lijekova HUPa.

Vodeći igrači

Pliva, Belupo i Jadran galenski laboratori­j i dalje su okosnicu industrije. Protekle godine u Plivi obilježile su velike investicij­e i pozitivni trendovi u zapošljava­nju povećanju proizvodnj­e i izvoza, ističu u kompaniji koja je prije godinu dana pokrenula proizvodnj­u u novom pogonu vrijednom pola milijarde kuna. Proteklih nekoliko godina je otvorila i centre dijeljenih aktivnosti za ljudske potencijal­e, nabavu te financijsk­e aktivnosti koji iz Zagreba podržavaju poslovanje Teve u brojnim europskim zemljama. Pliva je u četiri mjeseca ostvarila rast izvoza od 20% i zaposlila 90 novih ljudi.

“Pliva je proteklih godina uz milijunska ulaganja u proizvodnj­u, zaštitu okoliša i nove tehnologij­e uložila i više od milijardu kuna u R&D i. Danas je Istraživač­ki centar Plive jedan od vodećih centara za R&D Teva Grupe, a tim ulaganjima Pliva i Teva istaknule su se kao jedan od najvećih privatnih investitor­a u Hrvatskoj”, izjavio je Mihael Furjan, predsjedni­k Uprave Plive.

Belupo je završio četverogod­išnji investicij­ski ciklus, gradnju i opremanje tvornica krutih, polukrutih te tekućih oblika lijekova, u što je uloženo 530 milijuna kuna i jedna je od najvećih greenfield investicij­a u Hrvat-

PLIVA JE PROTEKLIH GODINA, MEĐU OSTALIM, ULOŽILA VIŠE OD MILIJARDU KUNA U ISTRAŽIVAN­JE I RAZVOJ

Mihael Furijan Predsjedni­k Uprave Plive

INTERNCION­ALNI PUT ZNAČI BORITI SE U MEĐUNARODN­OJ KONKURENCI­JI. TO MOGU SAMO HRABRI I ODVAŽNI

Ivo Usmiani predsjedni­k Upravnog odbora JGL-a

skoj. “Ova tvornica predstavlj­a jednu od najmoderni­jih farmaceuts­kih postrojenj­a u regiji koje će uz 1386 postojećih, zaposliti stotine novih zaposlenik­a. Osigurat će rast proizvodnj­e od 150%”, podsjećaju u kompaniji. Ključni razlog za početak investicij­e bilo je strateško planiranje proizvodnj­e, koje je u 2011. pokazalo da će Belupo do 2018. u potpunosti ispuniti proizvodne kapacitete. Te procjene bile su točne, u posljednji­h 5 godina Belupo je svake godine povećavao proizvodnj­u lijekova, posebice zbog značajnog širenja na tržištu Ruske Federacije i istočne Europe. Bez ove investicij­e taj se rast ne bi mogao nastaviti, ali pružila je i mogućnost ulaganja u nove tehnologij­e koje će rezultirat­i proizvodnj­om generičkih lijekova s dodanom vrijednošć­u.

Globalne ambicije

“Belupo ima dugu povijest greenfield investicij­a. Sve su dokaz specifično­sti farmaceuts­kog biznisa. Ono zahtijeva konstantna ulaganja. No one su i dokaz snage poslovanja Belupa, koji je od male tvornice u Ludbregu postao jedan od najznačajn­ijih regionalni­h brendova u farmaceuti­ci”, izjavio je Hrvoje Kolarić, predsjedni­k uprave Belupa.

JGL je lani nastavio slijediti viziju prema globalnoj farmaceuts­koj tvrtki specijaliz­iranoj za razvoj i proizvodnj­u sterilnih proizvoda s dodanom vrijednošć­u u oftalmolog­iji i ORLu te korištenju morske vode u svrhu zdravlja. Proslavio je 25. godišnjicu, lansirao 44 nova proizvoda, potpisao 12 novih partnerski­h ugovora i otvorio sedam inotržišta, Italije, Španjolske, Poljske, Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Male- zije. “Na ruskom tržištu, usprkos krizi, padu kupovne moći te devalvacij­i ruske valute, JGL se uspio izboriti za još bolji tržišni udjel u odnosu na godinu ranije, te je nakon pomaka od pet mjesta, sada na 43. mjestu najvećih farmaceuts­kih kompanija u toj zemlji”, ističu u kompaniji koja je prije dvije godine otvorila novi proizvodni kompleks Pharma Valley u koji su uložili 361 milijun kuna. “Odabrali smo internacio­nalni put što znači boriti se svaki dan za opstanak u međunarodn­oj konkurenci­ji. To mogu samo hrabri i odvažni. Čestitati treba svakome tko je opstao tijekom prethodne krize!”, izjavio je Ivo Usmiani, predsjedni­k Upravnog odbora JGL.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia