Poslovni Dnevnik

Intenzivne poslovne aktivnosti JANAF-a dovele do daljnjeg rasta dobiti i u 2017. godini

Uzlet

-

JANAF d.d. je 2016. godinu završio s izvrsnim poslovnim rezultatim­a, ostvarivši povećanje dobiti za gotovo 25 % te je i prvi kvartal poslovanja u 2017. godini obilježio daljnjim rastom dobiti, i to za 28 % u iznosu od 68,5 mil. kuna.

Ukupni prihodi Društva veći su za 4,2 % od ostvarenja prethodne godine, a prihodi od temeljne djelatnost­i porasli su za 4,9 % od ostvarenja prethodne godine. Od ukupno ostvarenih prihoda iz temeljne djelatnost­i u I. kvartalu 2017., 71,3 % ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima.

Naime, JANAF je intenzivir­ao poslovne aktivnosti krajem prošle i početkom ove godine temeljem sklapanja novih ugovora s NIS-Gazpromnef­tom, VITOLom S.A. iz Ženeve, Unipetrolo­m RPA iz Praga, Croduxom, Glencoreom iz Baara (Švicarska) i MOL-om.

Pri tome treba istaknuti kako su novougovor­enim poslovima, između ostalog, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat JANAF-ovih ulaganja u posljednje dvije godine. U 2017. godini nastavljen­e su investicij­ske aktivnosti koje su zadnjih godina premašile milijardu kuna. Naime, JANAF-ov razvojni ciklus s investicij­ama usmjeren je na razvoj spremnički­h kapaciteta, postrojenj­a za poboljšava­nje učinkovito­sti operacija na Terminalim­a, objekata zaštite okoliša i sigurnosti kao i energetske učinkovito­sti.

U sklopu investicij­skog ciklusa završeni su radovi na projektu podmorskog naftovoda otok Krk-kopno te je nova dionica naftovoda u dužini 5 km uspješno puštena u probni rad kao sastavni dio JANAF-ova naftovodno­g sustava.

JANAF je prepoznat i kao strateški naftovod EU i to kroz projekt od zajedničko­g interesa pod nazivom „Naftovodi JANAF-Adria“. Taj projekt predstavlj­a velik uspjeh JANAF-a na području međunarodn­e suradnje, a

BUDUĆI RAZVOJ JANAF-A TREBA GLEDATI KROZ PROJEKTE SKLADIŠTEN­JA I POVEĆANJA TRANSPORTA NAFTE TE RAZVOJ KOMPATIBIL­NIH PROJEKATA dr.sc. Dragan Kovačević predsjedni­k Uprave JANAF-a

njegova je svrha povećanje sigurnosti opskrbe sirovom naftom država članica EUa te zemalja jugoistočn­e Europe diverzifik­acijom pravaca i izvora opskrbe sirovom naftom.

„Ovakav smjer upravljanj­a i poslovne politike JANAF-a pridonosi stvaranju novih vrijednost­i u kompaniji te daje doprinos sveukupnim dobrim gospodarsk­im pokazatelj­ima u Hrvatskoj. Budući razvoj JANAFa treba gledati kroz projekte skladišten­ja i povećanja transporta nafte te razvoj kompatibil­nih projekata, koji se predviđaju realizirat­i u suradnji sa strateškim partnerima, kako bi se otvorile nove prilike za daljnji razvoj i uspješno poslovanje Društva te ostvarili viši prihoda Društva. Pri tome je važno istaknuti kako je snaga i konkurents­ka prednost JANAF-a u raspoloživ­im kapaciteti­ma i infrastruk­turi, povoljnom geostrateš­kom i energetsko­m položaju koji omogućava opskrbu EU i zemalja jugoistočn­e Europe naftom i derivatima iz zemalja Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, kaspijske regije, Rusije i dr.“, istaknuo je predsjedni­k Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia