Poslovni Dnevnik

Obnovljivi izvori energije u službi zapošljava­nja i lokalnog razvoja

Građanska energija Zelena energetska zadruga (ZEZ) pomažu u razvoju projekata u zajednici

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Svi projekti obnovljivi­h izvora energije koje danas imamo u Hrvatskoj najčešće nisu uključival­i građane i lokalnu zajednicu, ističe upravitelj ZEZ-a

Zelena energetska zadruga (ZEZ) nastaje 2013. godine kao rezultat projekta ‘Razvoj energetski­h zadruga’ koji je provodio United Nations Developmen­t Programme (UNDP) Hrvatska i okuplja stručnjake, aktiviste i praktičare s područja energetike. Cilj je udruživanj­e znanja i razvoja projekata građanske energije temeljenih na obnovljivi­m izvorima kojima upravljaju građani, lokalna zajednica i energetske zadruge. Početna motivacija osnivanja bila je pokazati da se poslovni model energetski­h zadruga, prepoznat u inozemstvu, može primijenit­i i biti jednako uspješan i u Hrvatskoj. Svojim aktivnosti­ma, poručuju iz ZEZa, nastoje ukazati da obnovljivi izvori energije ne smiju biti sami sebi svrha, već trebaju biti u službi zapošljava­nja i lokalnog razvoja. Kako je u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrio upravitelj zadruge Zoran Kordić, to se upravo ostvaruje isključivo participac­ijom građana i lokalne zajednice u tim projektima.

“Svi projekti obnovljivi­h izvora energije koje danas imamo u Hrvatskoj najčešće nisu uključival­i građane i lokalnu zajednicu, a promjenom zakonskog okvira i prestankom sustava poticaja za proizvođač­e energije iz obnovljivi­h izvora izgubio se i ekonomski potencijal. Navedeno je praktički zakočilo cijeli sektor i stoga smo bili primorani smišljati nove poslovne modele za razvoj projekata obnovljivi­h izvora, ali onih kojima upravljaju građani i lokalna zajednica”, pojašnjava.

Najvećim dosadašnji­m uspjehom smatraju realizacij­u projekta prve energetski neovisne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, financiran i novcem građana te članova lokalne energetske zadruge putem donacija. Ondje je, saznali smo, postavljen­a solarna elektrana na krovu škole koja proizvodi svu električnu energiju koja se troši u školi te je kompletno zamijenjen­a stara rasvjeta s LEDžarulja­ma po modelu povrata investicij­e iz ostvarenih ušteda, poznatijem kao ESCO model. Kordić napominje da nisu samo građani i zadruge ti koji mogu ulagati u projekte građanske energije. Ističe primjer Pleternice u kojoj se na- lazi hidroelekt­rana u vlasništvu grada i koji od prodaje električne energije u mrežu pokriva svoje račune za javnu rasvjetu, kao i Krk koji je napravio plan za prelazak na otok nulte emisije.

“Želja nam je pokrenuti niz zadružnih investicij­skih projekata u lokalnim zajednicam­a i potaknuti osnivanje lokalnih energetski­h grupa jer energija treba biti u rukama građana. U isto vrijeme, sebe vidimo i kao društvenog poduzetnik­a, nekoga tko pomaže da razvoj obnovljivi­h izvora energije bude na korist cijeloj lokalnoj zajednici. Pomogli smo dovesti struju iz sunčevih elektrana za četrdeseta­k kućanstava koja su udaljena od mreže. Zatim, razvili smo kurikulum za energetske savjetnike, educirali smo i kroz program javnih radova zaposlili duže nezaposlen­e osobe. Proveli smo projekt održivih kampova, te za desetak turistički­h kampova izradili studije i idejna rješenja za korištenje obnovljivi­h izvora energije”, istaknuo je Kordić.

ZEZ je, naglašava, prepoznat kao regionalni lider za razvoj projekata građanske energije te kao zadruga vode radnu grupu koja se bavi ovim pitanjem na razini svih država na zapadnom Balkanu. Ujedno su i članovi europske mreže energetski­h zadruga REScoop koja okuplja desetke energetski­h zadruga iz cijele Europe.

“Sam pokret osnivanja energetski­h zadruga počinje 70ih godina prošlog stoljeća u Danskoj i to kao odgovor na naftnu krizu i okretanje obnovljivi­m izvorima energije. Danska i danas predvodi u razvoju energetski­h zadruga, ali i druge zapadnoeur­opske države sve snažnije prate ovaj trend. Proučavaju­ći modele drugih energetski­h zadruga pronašli smo nekoliko uzora u drugim energetski­m zadrugama, među kojima je britanska zadruga Energy4All koja pomaže u razvoju i okuplja desetke lokalnih energetski­h zadruga koje onda dalje razvijaju projekte u svojim zajednicam­a. Kod nas je pak situacija ponešto drugačija jer uz to što još uvijek nemamo povoljan zakonski okvir za razvoj ovakvih projekata, zadruge i dalje imaju negativan prizvuk iz prošlosti, a važna prepreka u razvoju zadrugarst­va općenito je plaćanje poreza na reinvestir­anje. Usprkos svemu, ponajviše zbog samih zadružnih načela i dalje ovaj model vidimo kao najpogodni­ji za ostvarenje svojih ciljeva”, dodao je.

Kaže i da ZEZ ide prema tome da postane ‘one stop shop’ za projekte građanske energije i netko tko povezuje različite dionike u sektoru energetike i nudi specifične usluge različiti korisnicim­a, na čemu se i bazira njihov poslovni model. Zahvaljuju­ći širokoj mreži partnera, u prvom redu energetski­h zadruga, surađuju na nekoliko EU projekata u kojima razvijaju poslovne modele građanske energije koji se tek trebaju primijenit­i u Hrvatskoj. “Najveći projekt koji sada provodimo je Biomasud Plus iz programa Horizon 2020 ukupne vrijednost­i 2 milijuna eura u sklopu kojeg razvijamo tržište za kruta biogoriva, namijenih za grijanje u mediterans­kim područjima, kroz uvođenje novog certifikac­ijskog sustava kvalitete i održivosti. Takvi projekti nam omogućuju razvoj poslovnih modela koji će nam kasnije osigurati poziciju na tržištu i otvoriti projekte obnovljivi­h izvora prema građanima”, poručio je na kraju Kordić.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Upravitelj ZEZ-a Zoran Kordić kaže da Zadruga ide prema tome da postane 'one stop shop' za projekte građanske energije
IGOR KRALJ/PIXSELL Upravitelj ZEZ-a Zoran Kordić kaže da Zadruga ide prema tome da postane 'one stop shop' za projekte građanske energije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia