Poslovni Dnevnik

Broj stipendist­a u turizmu u jednojgodi­ni porastao više od četiri puta

Pri rješavanju kadrovske krize u turizmu program stipendira­nja jedna je od poticajnih mjera od koje

-

Ministarst­vo turizma u suradnji s tvrtkama i županijski­m obrtničkim komorama provodi program tako da pokriva 50 posto iznosa stipendije

Svaka kriza uz sve izazove donosi i kreativna rješenja, a u rješavanju kadrovske krize u turizmu program stipendira­nja jedna je od poticajnih mjera od koje svi imaju korist. Učenici i studenti uz novac od stipendije dobivaju veća jamstva da neće osjetiti nezaposlen­ost, a poslodavci priliku da stvore kvalitetne kadrove. Ulaganje u kadrove u turizmu prije čak devet godina prepoznao je i javni sektor kroz Ministarst­vo turizma uz čiju je pomoć od 2008. godine kroz program prošlo ukupno 932 stipendist­a. Program se zbog velikog zanimanja planira nastaviti i u sljedećim godinama, kažu nam u Ministarst­vu, te otkrivaju kako je u 2016. godini zaprimljen­o značajno više prijava za stipendije nego godinu ranije.

“Cilj Javnog poziva za sudjelovan­je u Programu poticanja obrazovanj­a kadrova u ugostitelj­stvu i turizmu koje Ministarst­vo turizma provodi je motiviranj­e mladih za ugostitelj­skoturisti­čka zanimanja kroz podizanje standarda obrazovanj­a, i to stipendira­njem tijekom obrazovanj­a za ugostitelj­skoturisti­čka zanimanja, podizanjem kvalitete stručne prakse, te zapošljava­njem u vremenu trajanja stipendira­nja”, pojašnjava­ju u Ministarst­vu.

U 2016. godini zaprimljen­o je tako 246 prijava, što je veliki porast u odnosu na prethodne godine, primjerice u 2015. godini zaprimljen­e su svega 52 prijave, te je ukupno sufinancir­ano 229 novih stipendist­a (u usporedbi s 2015. godinom kada je sufinancir­an 51 stipendist). Isplaćena sredstva za stipendije povećana su tako 4,5 puta.

Veliki interes

Za navedenu namjenu u 2017. godini u Proračunu Ministarst­va turizma planirano je 1,5 milijun kuna. “S obzirom na veliki porast zanimanja, te s obzirom na to da ovakav model

Javnog poziva aktivno uključuje kako poslodavce pri odabiru stipendist­a u skladu s njihovim stvarnim potrebama, tako i u provedbi poziva kroz sufinancir­anje i provedbu stručne prakse, program stipendira­nja će se nastaviti i u daljem razdoblju, ističu u Ministarst­vu. Naime, riječ je o stipendija­ma koje Ministarst­vo turizma provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turistički­m agencijama te županijski­m obrtničkim komorama, tako da pokriva 50 posto iznosa stipendije, a ostatak ostali sudionici.

Na javni poziv proveden krajem prošle godine javilo se šest tvrtki i jedna županijska obrtnička komora Jadranski luksuzni hoteli, rovinjska Maistra, Imperial Rab, Laguna Novigrad te Valamar Riviera Poreč, putnička agencija Eridan, te Obrtnička komora Varaždinsk­e županije. Na temelju navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalno do 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na maksimalno do 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine. Stipendist se obvezuje redovito upisivati i pohađati razrede/godine te maturirati/diplomirat­i u redovnom roku. Stipendist se obvezuje tijekom trajanja školovanja/studiranja redovito obavljati stručnu praksu ako je ona obuhvaćena nastavnim planom i programom, i to u objektima tvrtke partnera.

Stipendist se obvezuje odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja sklopiti s tvrtkom ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnik­a ako se provodi pripravnič­ki staž, a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravnič­kog stažiranja ugovor o radu na određeno vrijeme.

Također, stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci bez obzira koliko je trajalo stipendira­nje. Daleko najveći interes za stipendist­e pokazala je poreč- ka Valamar Riviera, koja se prijavila za stipendira­nje 217 učenika, konobara, kuhara, slastičara, turističko­hotelijers­kih komercijal­ista.

Prilika za napredovan­je

Valamar Riviera sufinancir­a stipendira­nje učenika tridesetak strukovnih škola iz cijele Hrvatske s Ministarst­vom turizma, u ukupnom iznosu od 1000 kuna mjesečno. Od ukupno 217 stipendist­a, njih 78, među kojima prevladava­ju mladi kuhari, od početka srpnja ove godine dobit će svoje prvo zaposlenje u Valamar Rivijeri, a ostali stipendist­i dobit će priliku za stručnu praksu uz licenciran­e mentore, kažu u kompaniji.

Upravo stipendija je 26godišnjo­j Tamari Đuričić omogućila zapošljava­nje u Valamaru. “Završila sam srednju školu u Daruvaru te stekla zanimanje hotelijers­koturistič­kog tehničara. Za stipendiju sam se prijavila 2008. godine, u trećem

DO 2025. USMJERIT ĆEMO ĆEMO

OD PET DO OSAM MILIJUNA KUNA U EDUKACIJU, ŠKOLOVANJE I RAZVOJ LJUDSKIH POTENCIJAL­A Dino Manestar Jadran ZA STIPENDIJU SAM SE PRIJAVILA TREĆEM RAZREDU SREDNJE ŠKOLE. SMATRALA SAM KAKO JE TO IZVRSNA PRILIKA ZA SIGURNO ZAPOSLENJE Tamari Đuričić Valamar

razredu srednje škole. Smatrala sam kako je to izvrsna prilika za sigurno zaposlenje po završetku škole. Valamar je tada odabrao 20 stipendist­a na razini cijele Hrvatske i sretna sam što sam tada odabrana za stipendist­icu, jer od 2010. godine pa do danas radim kao konobarica u à la carte restoranu u kampu Lanterna.

Bez obzira na to što sam završila četverogod­išnju školu nakon koje sam, uz rad, završila i studij kulture i turizma na Sveučilišt­u Jurja Dobrile u Puli, volim svoj posao i zadovoljna sam. Svakako vjerujem da ću u budućnosti napredovat­i jer Valamar je kompanija koja pruža brojne mogućnosti napredovan­ja i usavršavan­ja.

Svakom učeniku ugostitelj­skih zanimanja preporučil­a bih da se prijavi za stipendiju jer su mogućnosti brojne i prava prilika za stjecanje potrebnih znanja i vještina”, ote krila nam je Tamara Đuričić. Osamnaesto­godišnjaku Josipu Grgičinu stipendija je pomogla da se već zaposli kao kuhar u Valamar Club Tamaris u Poreču.

“Završio sam Školu za turizam, ugostitelj­stvo i trgovinu u Puli, i trenutno radim kao pomoćni kuhar u Valamar Club Tamarisu u Poreču. Za Valamarov program stipendira­nja sam prvi put čuo u školi kada su nam predstavil­i o čemu se konkretno radi. To me zainteresi­ralo, prijavio sam se i dobio stipendiju.

Motiviranj­e učenika

Stipendija mi puno znači u razvoju moje karijere, a na trenutnom poslu u Valamaru stječem iskustvo i nova znanja”, pojasnio je Josip.

Uz troje novih stipendist­a, i crikveničk­i Jadran će nastaviti stipendira­nje četvero stipendist­a odabranih prošle godine. Svi oni mjesečno dobivaju 500 kuna stipendije. “Jadran je postavio ambiciozne ciljeve, a tih ciljeva nema bez ljudi. Strateškim poslovnim planom odredili smo da ćemo od 0,5 do 0,75% prihoda godišnje usmjeriti na edukaciju, školovanje i razvoj ljudskih potencijal­a, što do 2025. godine ukupno iznosi od pet do osam milijuna kuna.

I prošle i ove godine stipendira­li smo isključivo kuhare, s obzirom na to da za zanimanje konobara nije bilo dovoljno interesa, a već iduće godine moramo usmjeriti dodatne napore upravo u smjeru razvoja kadrova u području usluživanj­a”, izjavio je Dino Manestar, predsjedni­k Uprave

Jadrana prilikom potpisivan­ja ugovora o stipendira­nju. Svoj doprinos privlačenj­u kadrova dala je i Srednja škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice. “Uz same stipendije koje Jadran isplaćuje, zajednički­m snagama prije školske godine obišli smo osnovne škole te pokušali potaknuti učenike na upis zanimanja za koje se nude stipendije.

Školi doista suradnja s Jadranom znači puno, jer kad iza sebe imate najveći tvrtku u gradu, onda se projekti realiziraj­u puno lakše. Zanimljiva je i činjenica da od ukupno 29 učenika iz svih razreda zanimanja kuhar, njih čak 16 svoju stručnu praksu izvan škole obavlja u objektima tvrtke Jadran“, istaknuo je Arsen Badurina, ravnatelj škole.

STIPENDIJA MI PUNO ZNAČI U RAZVOJU MOJE

KARIJERE, A NA TRENUTNOM POSLU STJEČEM ISKUSTVO I NOVA ZNANJA Josip Grgičin Club Tamaris

PRIJE ŠKOLSKE GODINE OBIŠLI SMO OSNOVNE ŠKOLE TE POKUŠALI POTAKNUTI UČENIKE NA UPIS ZANIMANJA ZA KOJE SE NUDE STIPENDIJE Arsen Badurina škola dr. Antuna Barca

 ??  ?? Zbog velikog interesa program Ministarst­vo planira nastaviti program stipendira­nja
Zbog velikog interesa program Ministarst­vo planira nastaviti program stipendira­nja
 ?? MARKO JURINEC, HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Među stipendist­ima prevladava­ju oni koji su trenutno najtraženi­ji na tržištu - mladi kuhari i konobari
MARKO JURINEC, HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Među stipendist­ima prevladava­ju oni koji su trenutno najtraženi­ji na tržištu - mladi kuhari i konobari
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Stipendist po završetku školovanja sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme
FOTOLIA Stipendist po završetku školovanja sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme
 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Stipendist­i primaju od Ministarst­va naknadu od 500 do 800 kuna mjesečno
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Stipendist­i primaju od Ministarst­va naknadu od 500 do 800 kuna mjesečno
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia