Poslovni Dnevnik

Dan poduzetnik­a

‘Stagniramo jer je provedena samo porezna reforma’

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

BEZ FOKUSA I DISCIPLINE BAVIT ĆEMO SE NEVAŽNIM STVARIMA. BIT ĆEMO ZAUZETI I RADITI PUNO, ALI NEĆEMO NAPRAVITI NIŠTA

Dok se hrvatske vlade premišljaj­u i okolišaju oko reformi, druge zemlje ih provode i napreduju

UGordana Deranja predsjedni­ca HUP-a NIZ VLADINIH MJERA USMJEREN JE PREMA

OSIGURANJU DUGOROČNE ODRŽIVOSTI MIROVINSKO­G SUSTAVA U PRILIČNO NEPOVOLJNI­M DEMOGRAFSK­IM UVJETIMA, KAŽE PREMIJER POSLODAVCI NASTOJE DATI ŠTO BOLJE PLAĆE NO, UNATOČ TOME MNOGI DOBRI RADNICI ODLAZE Davor Majetić glavni direktor HUP-a

z dosadašnje stope rasta, Hrvatska će ostati na začelju EU, bez šanse da se u skorije vrijeme približi uspješniji­m članicama, jedan je od naglasaka s Dana poduzetnik­a, održanog u srijedu u Zagrebu pod nazivom Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?’

“Osim porezne, nijedna druge reforma nije provedena. Dok se naše vlade premišljaj­u i okolišaju oko reformi, druge zemlje ih provode i napreduju. Prognoze govore da ćemo u 2017. imati oko tri posto rasta. Međutim, uz te dobre gospodarsk­e brojke, Hrvatskoj nužno treba stabilna Vlada koja će znati i htjeti rješavati nagomilane probleme’, istaknula je Gordana Deranja, predsjedni­ca HUPa

Istaknula je i rezultate istraživan­ja HUP skora o napretku u provedbi reformi on za Hrvatsku u 2016. iznosi svega 33 od mogućih 100 bodova, dok primjerice Bugarska ima 50, Slovenija 58 a Estonija 68 bodova, pozvavši političare, poslodavce i sindikate da se fokusiraju samo na bitno.

“Bez fokusa i discipline bavit ćemo se nevažnim stvarima. Bit ćemo zauzeti i raditi puno, ali nećemo napraviti ništa bitno za našu zemlju”, naglasila je Deranja.

Rezultate HUP skora prokomenti­rao je i Davor Ma- jetić, glavni direktor HUPa, istaknuvši kako Hrvatska vrlo sporo napreduje, a reformi praktički nema.

“Podaci HUP skora temelje se na 2016., kad smo imali vladu Tihomira Oreškovića, a za čijeg je mandata vladalo bezvlašće. Promjene su u odnosu na 2015. bile minimalne, no ipak smo optimistič­ni jer se puno toga može promijenit­i i Hrvatska bi mogla dostići konkurentn­e zemlje”, rekao je Davor Majetić.

Medijima je zamjerio što stvaraju slike o poslodavci­ma kao ljudima koji tuku radnike, ne isplaćuju plaće iako imaju novca i dijele otkaze trudnicama.

“Zato i imamo takvu, izrazito lošu percepciju poslodavac­a, oni su u Hrvatskoj najmanje ugledni građani u odnosu na sve druge zemlje EU, društvo ne percipira da mi riskiramo, investiram­o i otvaramo radna mjesta”, požalio se Majetić.

Dodao je kako poslodavci nastoje dati što bolje plaće radnicima, no unatoč tome mnogi dobri radnici odlaze zbog čega se mnogi projekti smanjuju, pa čak i otkazuju.

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković istaknuo je da su pored političke stabilnost­i stupovi aktivnosti Vlade gospodarsk­i rast, stvaranje novih i kvalitetni­h radnih mjesta, zaustavlja­nje iseljavanj­a i demografsk­a obnova te društvena solidarnos­t. Govoreći o središnjoj temi ovogodišnj­eg Dana poduzetnik­a, promjenama na tržištu rada, istaknuo je da je cilj svih aktivnosti na tom području stvoriti uvjete za učinkovito, razvijeno i uređeno tržište.

Najvažniji dio politike zapošljava­nja je paket od devet mjera “Od mjere do karijere”, za koji je dostupno 1,5 milijardi kuna, 300 mil. kuna više nego proteklih godina, a te će mjere obuhvatiti oko 50 tisuća ljudi, najavio je Plenković. Naglasio je kako su tržište rada i mirovinski sustav povezani te da je niz Vladinih mjera usmjeren prema “osiguranju dugoročne održivosti mirovinsko­g sustava u prilično nepovoljni­m demografsk­im uvjetima.

 ??  ??
 ?? D, URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Dan poduzetnik­a Hrvatske udruge poslodavac­a okuio je poslovnu i političku elitu
D, URUKALOVIĆ/PIXSELL Dan poduzetnik­a Hrvatske udruge poslodavac­a okuio je poslovnu i političku elitu
 ?? D. U./PIXSELL ?? Davor Tomašković, Damir Kuštrak i Ante Ramljak
D. U./PIXSELL Davor Tomašković, Damir Kuštrak i Ante Ramljak
 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL ?? Premijer Andrej Plenković na Danu poduzetnik­a
DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL Premijer Andrej Plenković na Danu poduzetnik­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia