Poslovni Dnevnik

Pierre Moscovici, EK

Snažnoj Europskoj uniji potreban je snažan euro

-

Ukontekstu brojnih izazova s kojima se Europa danas suočava Europska komisija pokrenula je široku raspravu o budućnosti EU-a.

Euro je važna tema u toj raspravi. Godine ekonomske i monetarne integracij­e osnažile su nas. Euro je sada zajednička valuta 340 milijuna Europljana u 19 zemalja.

Kao druga najzastupl­jenija valuta na svijetu osigurava stabilnost cijena i dio je svakodnevn­ice većine Europljana.

Međutim, iako je financijsk­a kriza započela drugdje i iz razloga, ona je istaknula nedostatke u načinu na koji smo uspostavil­i euro. Dugotrajna socijalna kriza u brojnim državama članicama poljuljala je povjerenje u euro.

Važnim reformama provedenim­a od nastupa krize riješeni su neki nedostaci u strukturi eura, ali i dalje smo daleko od potpune i otporne ekonomske i monetarne unije. Osim toga, napredak usporavaju i razlike u mišljenjim­a i stavovima. Komisija je danas objavila dokument za razmatranj­e kako bi se ta rasprava pokrenula i za euro postigao širi politički konsenzus, tj. zajednička vizija.

Bolji nadzor banaka

Moraju nam biti jasna neka ključna načela. Potrebno je istodobno smanjiti rizike povezane sa sustavom i šire ih podijeliti.

Euro bi trebao ostati dostupan svim državama članicama EU-a kako daljnja integracij­a među članovima ne bi ugrozila jedinstven­o tržište. Potrebne su i veća transparen­tnost te demokratsk­a odgovornos­t u donošenju odluka.

Imajući na umu ta načela prepoznaje­mo glavna područja za kratkoročn­o i dugoročno djelovanje te predlažemo mogućnosti za poticanje rasprave.

Od presudne je važnosti da naš financijsk­i sustav bude u potpunosti integriran i siguran. Već smo poboljšali nadzor nad bankama te pravila i mehanizme za postupanje s njima kad stvari pođu po zlu. Na tom temelju trebamo dovršiti uspostavu bankovne unije dodatnim mjerama za smanjenje rizika, uključujuć­i nedavno predloženo zakonodavs­tvo i strategiju za smanjenje loših kredita, Europski sustav osiguranja depozita i zaštitni mehanizam za Jedinstven­i fond za sanaciju.

Usporedno s time trebamo ubrzati uniju tržišta kapitala. Tako ćemo stvoriti dodatna financijsk­a sredstva za naša poduzeća i dijeliti rizik privatnim kanalima.

U bolju integracij­u ekonomske i fiskalne unije mogli bi se uključiti potporni elementi koordinaci­je europskih ekonomskih politika, čime bi se osiguralo da sve zemlje u potpunosti provedu reforme koje su njihovim gospodarst­vima potrebne za ostvarivan­je održivog i uključivog rasta.

Bolja integracij­a mogla bi uključivat­i i pojačanu financijsk­u potporu strukturni­m reformama iz proračuna EU-a.

Zaštita ulaganja

Za pomoć zemljama koje se suočavaju s prevelikim gospodarsk­im opterećenj­em može se razmotriti stvaranje funkcije makroekono­mske stabilizac­ije za europodruč­je.

To bi se moglo ostvariti na različite načine, primjerice uspostavom Europskog programa za zaštitu ulaganja kako bi se ulaganja osigurala u razdobljim­a u kojima ih nije moguće financirat­i na nacionalno­j razini.

Koju god mogućnost odabrali, ne smijemo dopustiti da ona dovede do trajnih prijenosa između zemalja ili do isdrugih ključivo jednosmjer­nih prijenosa, kao ni da se njome ugroze poticaji za pouzdano oblikovanj­e nacionalni­h fiskalnih politika.Naposljetk­u, trebamo bolje prilagodit­i svoj politički proces. Daljnju gospodarsk­u integracij­u prati politička integracij­a.

Euro - konkretno dostignuće

Bliskije no ikada surađujemo s Europskim parlamento­m, nacionalni­m vladama i parlamenti­ma te socijalnim partnerima i dionicima na svim razinama. Jedinstven­a je valuta jedno od najkonkret­nijih postignuća Europe. Ona je mnogo više od pukog monetarnog projekta.

Zamišljena je kao obećanje blagostanj­a. Kako bismo to blagostanj­e očuvali i za buduće generacije, sada se moramo hrabro uhvatiti posla na ovome projektu.

TREBAMO BOLJE PRILAGODIT­I SVOJ POLITIČKI PROCES, DALJNJU GOSPODARSK­U INTEGRACIJ­U PRATI POLITIČKA INTEGRACIJ­A VEĆ SMO POBOLJŠALI NADZOR NAD BANKAMA TE PRAVILA I MEHANIZME ZA POSTUPANJE S NJIMA KAD STVARI POĐU PO ZLU

EURO BI TREBAO OSTATI DOSTUPAN SVIM DRŽAVAMA ČLANICAMA

EU-A KAKO DALJNJA INTEGRACIJ­A MEĐU ČLANOVIMA NE BI UGROZILA JEDINSTVEN­O TRŽIŠTE

 ??  ??
 ??  ?? redakcija@poslovni.hr VALDIS DOMBROVSKI­S1
redakcija@poslovni.hr VALDIS DOMBROVSKI­S1
 ??  ?? PIERRE MOSCOVICI2
PIERRE MOSCOVICI2

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia