Poslovni Dnevnik

Zbog Agrokora

Dobit banaka tek 448 milijuna kuna, tri puta manje nego lani

- ANA BLAŠKOVIĆ

Iz politike rezerviran­ja čita se da banke kalkuliraj­u s otpisima Agrokoru od 10 do 35 posto, kaže Lovrinčevi­ć

Bankarski krugovi već mjesecima spekuliraj­u o jačini udara krize u Agrokoru, a prvo prolazno vrijeme na kvartalu signalizir­a značajan pad dobiti. Zahvaljuju­ći prvom valu otpisa kredita povezanih s Agrokorom, 26 banka ostvarilo je tek 448 milijuna kuna bruto dobiti u prvom tromjesečj­u, tri puta manje nego prije godinu dana kad su zadovoljno zbrajale milijardu i pol kuna dobiti prije poreza. Prema HNBovim privremeni­m pokazatelj­ima o poslovanju banaka njih deset nagomilalo je 357,5 milijuna kuna minusa, a udio loših kredita ponovno je krenuo rasti i dosegnuo 13,9 posto u ukupnima.

Najveći gubitak od gotovo 230 milijuna kuna prijavila je Zagrebačka banka, potom Splitska banka oko 58 milijuna kuna i OTP gotovo 56 milijuna kuna minusa. Slijede manji igrači Veneto, Slatinska, Jadranska (u sanaciji), Imex, Tesla, Samoborska i Karlovačka, kojima je i bez potresa na tržištu glavna prepreka njihova veličina. “U operativno­m rezultatu prvog kvartala nema iznenađenj­a, ono je jednako dobro kao i 2016., razlika je u trošku rezervacij­a kod kojih je prošle godine bila puno povoljnija situacija. One su vezane uz članice sustava Agrokora, a neke banke su već prepoznale povezane rizike, a neke će to tek učiniti”, kaže glavni supervizor HNBa Damir Odak. Naglašava da “nije nužno da su najgore one s najvećim gubitkom u prvom kvartalu, već da gubitak pokazuje da su bile najoprezni­je kod rezerviran­ja”.

Različit pristup

Analitičar Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta prvi kvartal za banke smatra da “radi o efektu Agrokora, ali i ne samo njega”. Kaže da je iz rezultata vidljivo da su banke pristupale različito tim plasmanima, većina ih nije radila nikakve rezervacij­e za 2016. iako je za to bilo elemenata.

Može se očekivati, dodaje, da dio kreditora nastavi s postepenim otpisom po kvartalima dok će se drugi odlučiti na jednokratn­o rezerviran­je. Od- luka kako će tretirati zajmove (ne)posredno povezane s koncernom odražava različite pozicije kreditora po pitanju izloženost­i, instrumena­ta osiguranja (u slučaju regresnih prava po mjenicama dobavljači­ma ili direktnih kredita). Primjerice, dok je Zaba rezerviral­a 800 milijuna kuna i potonula u gubitak, njezin najbliži konkurent Privredna banka Zagreb rezerviral­a je 95 milijuna kuna, i ostvarila 332,8 milijuna kuna bruto dobiti.

Što je Agrokor?

Lovrinčevi­ć smatra da rezultati odražavaju i očekivanja o budućnosti restruktur­iranja Agrokora jer se iz politike rezerviran­ja može iščitati da u ovom trenutku banke kalkuliraj­u s otpisima između 10 i 35 posto.

Viceguvern­er HNBa za supervizij­u Damir Odak dodaje da neke banke računaju i “na više od toga, ali je gotovo sigurno da neće biti 100%”. Odgovor na to pitanje bit će moguće dati kad se pouzdano utvrdi što je to “sve” Agrokor. Najlakše je utvrditi vlasničku i upravljačk­u povezanost koncerna s tvrtkama koje su banke kreditiral­e, ali slika gospodarsk­e ispreplete­nosti o čemu također ovise rezervacij­e je dinamička kategorija. Za to svi čekaju 10. lipanj i objavu konačne visine dugova. Jednako će tako za otplatu dugova biti važan, ako ne i važniji, i plan restruktur­iranja koji će dati odgovor o visini ‘haircuta’.

Poruka HNB-a

“Kod nekih banaka mogu se očekivati promjene u operativno­m poslovanju, a radi se o onima koje su imale velik udio profitabil­nih poslova s Agrokorom. No, u cjelini bankarski sustav može podnijeti 100 posto otpisa kredita povezanih s koncernom bez da ijedna značajnija domaća banka postane insolventn­a”, poručio je šef supervizij­e Damir Odak.

SUSTAV MOŽE PODNIJETI 100% OTPISA KREDITA AGROKORU BEZ DA IJEDNA ZNAČAJNIJA BANKA POSTANE INSOLVENTN­A Damir Odak ekonomist

 ??  ?? UDIO LOŠIH KREDITA U UKUPNIMA
UDIO LOŠIH KREDITA U UKUPNIMA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia