Poslovni Dnevnik

Slovenski financijaš­i vjeruju da će NLB ipak biti prodan

Pitanje vjerodosto­jnosti Odluka slovenske vlade izazvala snažne reakcije

- TOMISLAV PILI

Pitanje vjerodosto­jnosti Odluka slovenske vlade izazvala snažne reakcije

Odustajanj­e od prodaje poljuljat će povjerenje stranih ulagača, smatraju na Ljubljansk­oj burzi

Dok slovenski financijaš­i vjeruju kako će na kraju ipak doći do privatizac­ije Nove Ljubljansk­e banke (NLB), hrvatski političari poručuju kako će štititi interese hrvatskih štediša. Na upit novinara prije početka sjednice Vlade, trebaju li štediše Ljubljansk­e banke brinuti zbog najnovijeg razvoja događaja ili je to samo stvar banaka koje se međusobno tuže, ministar financija Zdravko Marić kazao je da se radi o ovom drugom.

“Iščitali smo te poruke koje su stigle sa slovenske strane i, naravno, uvijek činimo sve da branimo i štitimo naše interese, i sigurno ćemo na tom tragu i ostati”, izjavio je Marić. Podsjetimo, slovenska vlada u utorak je izdala priopćenje objašnjava­jući zašto je odbila izdati garanciju potencijal­nim kupcima dionica NLBa da ih mogući negativni ishod u tužbama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb (PBZ) neće pogoditi. Time je zaustavlje­n proces prodaje ukupno 75 posto državnog udjela. Ljubljansk­a burza mnogo očekuje od privatizac­ije NLB-a, a predsjedni­k Uprave Aleš Ipavec pojašnjava kako vlada i Slovenski državni holding trenutno prebacuju odgovornos­t između sebe. “Vlada ne želi dati garancije, iako ih je već dala prilikom ulaska belgijskog KBCa u vlasništvo NLBa. Vjerujem da na kraju ipak neće doći od potpunog odustajanj­a od IPOa. To bi bio loš scenarij za Ljubljansk­u burzu, ali bi mnogo više naštetio slovenskom tržištu kapitala jer bi strani investitor­i izgubili povjerenje”, smatra Ipavec.

Prema priopćenju slovenske vlade, u Hrvatskoj je pokrenuto 27 sudskih postupaka u kojima PBZ i Zagrebačka banka tuže Ljubljansk­u banku i traže povrat prenesenog dijela štednih deviznih depozita koji su isplaćeni iz javnih sredstava, a trenutno ih je 15 u tijeku. Ukupni iznos glavnice, iznosi 172,2 milijuna eura.

 ?? T.MILETIĆ/PIXSELL ?? Aleš Ipavec, predsjedni­k Uprave Ljubljansk­e burze
T.MILETIĆ/PIXSELL Aleš Ipavec, predsjedni­k Uprave Ljubljansk­e burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia