Poslovni Dnevnik

Kubanski duhan i hrvatsko znanje stvorili hit cigaru

Prestiž u dimu Novi projekt zagrebačko­g Camelota

- TOMISLAV PILI

Prestiž u dimu Novi projekt zagrebačko­g Camelota

Cigara Terra Magica nazvana u čast Istre proizvodit će se na Kubi u sklopu brenda Ramon Allones koji drži vodeći svjetski proizvođač Habanos

Zagrebačka tvrtka Camelot nakon višegodišn­jih priprema ovoga će vikenda predstavit­i hrvatsku cigaru za koju se već sada procjenjuj­e da će iduće dvije godine zavladati domaćim tržištem vrijednim nekoliko milijuna eura. Kako je za Poslovni dnevnik kazao Alen Kosanović, sa suprugom suvlasnik Camelota koji je distribute­r Habanos i Davidoff cigara za Hrvatsku, svaki dobar distribute­r ima priliku predložiti projekt regionalne cigare svakih nekoliko godina. “Princip je složen i traje nekoliko godina”, pojašnjava Kosanović.

Crvena boja zemlje

“Prvo birate tvornicu odnosno brend cigare, a onda oblik koji je neizostava­n u kreaciji okusa, a ne postoji u standardno­j proizvodnj­i. Tu je i ime. U našem slučaju odlučili smo se za Terra Magica odavši tako počast Istri koja je cigare odavno uklopila u svoje visoke gastronoms­ke protokole i ponudu”, tumači Kosanović. Poveznica s Istrom je i specifična crvena boja zemlje kao i u kubanskoj pokrajini Piñar del Rio gdje raste najbolji duhan na svijetu. “Brend za koji smo aplicirali je Ramon Allones, jedan je od najstariji­h. Na- kon aplikacije čeka se odobrenje i naravno nekoliko godina potrebnih za proizvodnj­u”, ističe Kosanović. Dodaje da se cigara Terra Magica proizvodi na Kubi, a Camelotov je izbor duhana u smislu okusa i jačine te imena i pakiranja.

Dvije godine u vlasništvu

Cigara je ekskluzivn­o u Camelotovu “vlasništvu” dvije godine.

“Nakon toga Habanos ima pravo uvrstiti cigaru u redovan portfelj”, tumači Kosanović. Podsjetimo, Habanos je podružnica kubanske državne duhanske kompanije Cubatabaco, a kontrolira promociju, distribuci­ju i izvoz kubanskih cigara. U svrhu kontrole distribuci­je Habanos u svakoj državi surađuje samo s jednim distribute­rom. Tvrtka posjeduje prava na sve brendove kubanskih cigara koje se izvoze iz te karipske države. Camelot već ima iskustva u ovakvim projektima, ističe njegov prvi čovjek, jer je prva hrvatska cigara bila Vegas RobainaMar­shal iz 2009. koja je postala apsolutni hit u svijetu.

I Terra Magica mogla bi ponoviti takav uspjeh u globalnim okvirima. Naime, cijena je 149 kuna, a za ovakve cigare postoji izvanredan interes u svijetu, predviđa Kosanović.

“Već zasigurno znamo da je to najprodava­nija cigara u Hrvatskoj i Sloveniji ove, a vjerojatno i sljedeće godine”, otkriva Kosanović. S obzirom na potencijal cijelog tržišta, to nije zanemarivo. Prema njegovim riječima, domaće tržište ručno rađenih premium cigara trenutačno vrijedi oko pet milijuna eura.

 ?? PD ?? Renata i Alen Kosanović suvlasnici su Camelota
PD Renata i Alen Kosanović suvlasnici su Camelota

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia