Poslovni Dnevnik

NA E-KNJIGE NIŽI PDV, ISTI KAO NA TISKANE

RAVNOPRAVN­O

- SAŠA PAPARELLA

Građani Europske unije jeftinije će plaćati elektronič­ke knjige, a državama članicama omogućeno je smanjenje PDVa i primjena stope koja se primjenjuj­e na tiskane knjige.

Trenutačno se na eknjige plaća 15 posto poreza (u Hrvatskoj je on kao i za većinu drugih roba i usluga 25 posto), dok države članice mogu oporezivat­i tiskane publikacij­e po nižoj stopi od pet posto, dok je nekima odobrena primjena nulte stope poreza na neke publikacij­e. Zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš naglašava kako je postojeće rješenje oporezivan­ja publikacij­a nelogično jer ne omogućuje povoljnije porezne stope i za one elektronič­ke.

“Stvaranje povoljnih uvjeta za elektronič­ke publikacij­e potpuno je na tragu europske politike Digitalne unije i ambicija da Europska unija bude lider na digitalnom području. Trebalo bi ići i dalje i elektronič­ke publikacij­e oporezivat­i po nižoj poreznoj stopi naspram tiskanih” kaže Radoš.

Zastupnica Dubravka Šuica rekla je da “sve više mladih koristi elektronsk­e uređaje i platforme za vlastito informiran­je i učenje. Državama članicama trebalo bi omogućiti primjenjiv­anje snižene, izrazito snižene ili čak nulte stope PDVa na elektronič­ke publikacij­e kako bismo mladima omogućili olakšani pristup traženim online publikacij­ama i potaknuli inovacije i ulaganja u tehnološki napredak“.

Njena kolegica Marijana Petir reka je da će “snižena stopa PDVa potaknuti daljnje stvaralašt­vo, ali i rast gosCilj podarstva”.

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? je lakše doći do znanja
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL je lakše doći do znanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia