Poslovni Dnevnik

Izvjestan povratak Slavka Ledića na čelo Konzuma

Ne ide glatko Već danima se govori da su pregovori s kreditorim­a pri kraju, no ni jučer nije bilo potvrde dogovora

-

Iako se već danima govori da su pregovori izvanredne uprave Agrokora o kreditu kojim bi se riješile preostale potrebe za dodatnom likvidnošć­u koncerna pri kraju, a za četvrtak je najavljiva­no da će se o tome očitovati i vjerovničk­o vijeće, iz kompanije još popodne nije bilo potvrde dogovora. Zasad, doduše, nema ni potvrde menadžersk­ih pretumbava­lja u ključnim segmentima koncerna, ali se već neko vrijeme gotovo sigurnim drži, primjerice, da se na čelo Konzuma vraća Slavko Ledić, kojega je s te pozicije Ivi- ca Todorić neočekivan­o smijenio samo pet dana prije aktiviranj­a lex Agrokora, postavljaj­ući na njegovo mjesto dotadašnje­g čelnika zrenjanins­kog Dijamanta Tea Vujčića. Kako bilo, o Ledićevu povratku počelo se govoriti znatno prije nego što je drugi čovjek Sberbanka, Maksim Poletaev, apelirao na jačanje tima za maloprodaj­u.

Što se pak tiče kredita, već danima se neslužbeno tvrdi da je namjera izvanredne uprave Agrokora (bila) da se ovom tranšom osigura približno 400 milijuna eura, tj. znatno više nego što nameću procijenje­ne potrebe za financiran­je tekućeg poslovanja, na koje trenutno utječu (i) pojačane aktivnosti proizvodnj­e i opskrbe zbog priprema turističke sezone. Intencija je da se, povrh toga, osigura i nešto dodatnog novca za plaćanja određenog dijela dugova prema dobavljači­ma.

Dok se iz Agrokora čeka potvrda ishoda pregovora, Poletaev je poručio kako ta banka definitivn­o neće sudjelovat­i u novom financiran­ju Agrokora. Usput je još jednom izrazio negodovanj­e cijelom tom pričom jer uvjeti nisu pošteni. Posebno je apostrofir­ao činje- nicu da se sad za iznos novog kreditiran­ja nudi opcija prednosti naplate svima, uključujuć­i i špekulativ­ne fondove koji su na tržištu kupovali obveznički dug za 3035 posto vrijednost­i.

Sličnih nezadovolj­nika sigurno ima i među dobavljači­ma s problemom regresnih mjenica. Do ove srijede predviđeno je bilo iznalaženj­e bilateraln­og rješenja. Navodno je većina to riješila kroz kredit s počekom od 15 mjeseci nakon čega se računa da će im dug podmiriti Agrokor, ali sigurno ima i drukčijih slučajeva.

 ?? J. GALOIĆ/PIX ?? Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
J. GALOIĆ/PIX Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia