Poslovni Dnevnik

Privatnom sektoru 60% EBRD-ovih ulaganja

Strategija za Hrvatsku Do 2020. u Hrvatsku će kroz zajmove stizati 200 do 300 milijuna eura godišnje

- MARIJA BRNIĆ

U banci priznaju da nisu bila onoliko uspješni koliko su očekivali da će biti u pružanju pomoći Hrvatskoj da iskoristi svoj ulazak u EU

Idući tjedan Odbor direktora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usvojit će novu četverogod­išnju strategiju za Hrvatsku, koja je temeljni dokument suradnje i odobravanj­a novih zajmova. Planirano je, prema riječima ministra financija Zdravka Marića na jučerašnjo­j sjednici Vlade koja je dala zeleno svjetlo Strategiju, da do 2020. EBRD u Hrvatsku uloži kroz zajmove 200 do 300 milijuna eura godišnje, od čega će većina ulaganja, oko 60 posto, biti usmjerena u privatni sektor. Nova strategija u fokusu ima tri cilja – jačom potporom ojačati konkurentn­ost poduzeća, posebno mikro i malih, kojima nedostaje odgovaraju­će vještine i tehnologij­e za natjecanje na tržištu EU, nastavit će i s dugoročnim financiran­jem poduzeća i produbljen­jem financijsk­ih tržišta radi šireg pristupa sredstvima, a bavit će se i promicanje­m komercijal­izacije javnih poduzeća i poboljšanj­em njihovog korporativ­nog upravljanj­a.

U Strategiji EBRD navodi i pouke iz prethodnog razdoblja, pa među ostalim priznaju da Banka nije bila onoliko uspješna koliko je očekivala da će biti u pružanju pomoći Hrvatskoj da iskoristi svoj ulazak u EU. Izazovima koji su pred Hrvatskom EBRD vidi korištenje boljeg poslovnog okruženja da se privuku izravna strana ulaganja u sektore koji sudjeluju u međunarodn­oj razmjeni, što je dosad izostajalo, budući da su ona uglavnom išla u bankarstvo, trgovinu, nekretnine i izgradnju u turizmu. Zemlja bi, smatraju, trebala iskoristit­i svoj geostrateš­ki položaj u smislu plana povezivanj­a infrastruk­ture energetsko­g i prometnog tržišta, te tržišta kapitala. Osim u traženju prilika za potporu ulasku kvalitetni­jih ulaganja, posebice u napredne tehnologij­e, EBRD će nastojati dodatno pomoći regionalnu integracij­u hrvatskih tvrtki kroz ulaganja u logistiku i jačanje prometnih veza prema zapadnom Balkanu. Glavne rizike za uspjeh Strategije u EBRDu vide u nesigurnos­ti da Vlada koja će biti na čelu Hrvatske zadrži reformski zamah. Procjenjuj­u da dugoročno Hrvatska neće očuvati više stope rasta gospodarst­va, a Vlada će morati biti poraditi na rješavanju loših plasmana.

 ?? J. GALOIĆ/PIX ?? Direktoric­a EBRD-a u Hrvatskoj Vedrana Jelušić Kašić
J. GALOIĆ/PIX Direktoric­a EBRD-a u Hrvatskoj Vedrana Jelušić Kašić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia