Poslovni Dnevnik

Porinuće prvoga domaćeg vojnog broda u 16 godina

Brodosplit Prototip Obalnog ophodnog broda za HRM napokon ide u more

- MARIJA BRNIĆ DAVOR IVANKOVIĆ/VL

Splitsko brodogradi­lište ovim vijednim projektom za MORH stječe i reference važne za povratak u nišu brodogradn­je specijalne namjene

Od zadnjeg porinuća vojnog broda u nekom od naših brodogradi­lišta, za potrebe Hrvatske ratne mornarice, prošlo je dugih 16 godina, kada je u Kraljevici porinuta raketna topovnjača RTOP “Kralj Dmitar Zvonimir”. Ove subote će u splitskom brodogradi­lištu “Brodosplit” iz BSOovog zatvorenog hangara po prvi put javnosti biti prikazana tzv. “Novogradnj­a 540”, odnosno prototip Obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH. Bit će to tzv. radno porinuće, jer će brod biti dovršavan u moru još dva mjeseca nakon toga. Očekuje se da će sve potrebne testove proći tijekom ove godine, pa će onda biti organizira­na i “konačna” primopreda­ja. Ugovor između Ministarst­va obrane RH i Brodosplit­a za gradnju pet obalnih ophodnih brodova potpisan je 2. prosinca 2014., a vrijednost mu je gotovo 400 milijuna kuna.

U tu je cijenu uključena izrada glavnog projekta broda, te gradnja prototipa i još 4 takva broda u seriji, a novi hrvatski Ophodni brod u cijelosti treba biti hrvatski proizvod.

Kašnjenje zbog promjena

Nakon dovršetka opremanja broda u moru započinju opsežna ispitivanj­a broda u luci i plovidbi, a završetak svih primopreda­jnih ispitivanj­a očekuje se do kraja 2017., kada će brod službeno dobiti ime i biti predan na uporabu HRM. No, kako je riječ o prototipu, i nakon primopreda­je broda HRMu slijede posebna ispitivanj­a. Ona će se provoditi u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu, a imaju za cilj dati ocjenu izdržljivo­sti i optimalnos­ti tehničkih rješe- nja i svojstava prototipa.Izrada prototipa trajala je godinu duže nego je planirano, a Leonardo Martinović, Brodosplit­ov direktor projekta, objašnjava da su odmah s početkom projektira­nja prototipa, a temeljem pred-projekta kojeg je izradio Brodarski institut, izvršena prva kompjutors­ka ispitivanj­a koja su pokazala manjkavost­i pred-projekta i vrlo velikog rizika postizanja taktičkote­hničkih zahtjeva koja su obveza graditelja. Dodatno je Brodosplit morao krenuti u ponovno odobravanj­e dokumentac­ije, čime se potvrdila manjkavost samog pred-projekta.

Hrvatske opreme 80%

Martinović kaže da se osnovna modifikaci­ja odnosila na promjenu materijala od kojeg se brod gradi. Trebao je biti građen od običnog brodograđe­vnog čelika, no ugrađen je čelik povišene čvrstoće, dakle manjih debljina čija je tehnološka obrada tijekom gradnje teža, ali je zato brod lakši i operativni­ji uz manju potrošnju. Sljedeća modifikaci­ja je bila produženje broda za dva konstrukti­vna rebra, odnosno za 1,5 metar te je on sada dugačak 43,5 metra i forma mu je vitkija i bolja. Ovim projektom Brodosplit će steći značajne reference za povratak u nišu brodogradn­je specijalne namjene.

Martinović kaže da će nakon konačne primopreda­je odraditi još četiri broda dogovoreni­m tempom. Ističe da je od ukupne ugrađene opreme 80 posto od hrvatskih proizvođač­a, a rad je 99 posto Brodosplit­ov.

Inače, splitski škver je 1960ih započeo s razvijanje­m projekata izgradnje podmornica. Za potrebe bivše države izgradilo se čak osam podmornica, 18 diverzants­kih ronilica, četiri pomoćna višenamjen­ska transportn­a broda i četiri barže za prijevoz goriva. Brodosplit­ov ‘vojni program’ svoj je razvojni put započeo gradnjom torpednih podmornica te isporukama velikih desantnih brodova Cetina i Krka i 1996. godine gradnjom diverzants­ke podmornice Velebit za potrebe HRMa, koja je bila i zadnja vojna gradnja.

 ?? MIRANDA ČIKOTIĆ/PIXSELL ?? Konačna primopreda­ja trebala bi biti u drugom dijelu godine
MIRANDA ČIKOTIĆ/PIXSELL Konačna primopreda­ja trebala bi biti u drugom dijelu godine
 ?? M.Č./PIXSELL ?? Leonardo Martinović, direktor projekta, uz radnike
M.Č./PIXSELL Leonardo Martinović, direktor projekta, uz radnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia