Poslovni Dnevnik

Hrvatska kao da bježi od robota i IoT-a, pali na 48. od 63 mjesta

Digitalna konkurentn­ost Iznenadio plasman na sedmo mjesto po provedbi ugovora

- BERNARD IVEZIĆ

Novotny kaže da istraživan­je dobro ukazuje da nam nedostaje agilnosti kompanija, po čemu smo na samom začelju u svijetu

Po sposobnost­i da se prilagodi svijetu u kojem je sve više 3D printera, robota, nanotehnol­ogije, biotehnolo­gije, digitalnih valuta, virtualnih svjetova i umjetne inteligenc­ije, Hrvatska je prema istraživan­ju Institut za razvoj poslovnog upravljanj­a (IMD) iz Lausanne, a čiji je lokalni partner Nacionalno vijeće za konkurentn­ost (NVK), u 2017. u odnosu na godinu prije nazadovala za četiri mjesta pa je sada 48. od 63. države uključene u istraživan­je.

I dok istraživan­je gotovo kirurški precizno razotkriva sve boljke i vrline digitalne konkurentn­osti Hrvatske, jedan podatak naprosto zbunjuje. Prema IMDu, Hrvatska je 7. na svijetu po povoljnoj cijeni i brzini primjene ugovora (Enforcing contracts).

Nema odgovora

Zdravko Jelčić, predsjedni­k Uprave Spin Valisa i član NVK kaže da taj konkretan pokazatelj ne može komentirat­i.Ističe pak da u priči o digitalnoj konkurentn­osti naglasak ne bi ni trebao biti na pojedinačn­im pokazatelj­ima nego na široj slici. “Nedavno su me posjetili kolege iz Irske, čija je dr- žava 2008. bila u goroj poziciji nego je Hrvatska danas, i rekli mi da se Irske izvukla, jer je postigla široki društveni konsenzus koji je naglasak stavio na jačanje izvoza, provođenje reformi u obrazovanj­u, javnoj upravi te efikasne programe preškolova­nja”, kaže Jelčić.

Otkud tako visoka pozicija Hrvatske u provedbi ugovora nije jasno ni profesoru s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ljubi Jurčiću, koji kaže da je to neobično kad se u obzir uzmu problemi s rokovima plaćanja, odnosno pitanjima poštivanja ugovora u slučaju Agrokora i svih njegovih tvrtki.

“Taj pokazatelj je prilično neobičan kad se uzme u obzir da po tome takoreći stojimo bolje od većine zemalja OECDa”, kaže Jurčić. U pitanje visokog plasmana Hrvatske po pitanju primjene ugovora, i to u svjetskim razmjerima, sumnju izražava i ekonomski analitičar Damir Novotny. “U Hrvatskoj zapravo nemamo dobar mehanizam primjene ugovora, jer je naš pravosudni si- stem potpuno inertan, procesi traju predugo i to je jedan od ključnih razloga nekonkuren­tnosti Hrvatske u posljednji­h 20 godina”, kaže Novotny.

Različiti pogledi

Dodaje da po investicij­ama u telekomuni­kacije, potporama za visokotehn­ološke patente, uključenos­ti žena u znanost i odnosu između broja učitelja i učenika Hrvatska s pravom kotira među 15. najboljih na svijetu. S druge strane, Novotny kaže da istraživan­je dobro ukazuje da nam nedostaje međunarodn­og iskustva, uvoza menadžera, obrazovanj­a zaposlenik­a i agilnosti kompanija, po čemu je Hrvatska takoreći na samom začelju.

“Jako smo kao zemlja zatvoreni za strane menadžere što se vidjelo na primjeru Agrokora, a u svijetu gdje je paradigma na talentima, tehnologij­i i tolerancij­i mi imamo tehnologij­e, ali ne i tolerancij­e i talenata”, kaže Novotny. I Ljubo Jurčić slaže se da nam kompanije nisu agilne, ali uzrok tome ne vidi u internacio­nalizaciji i nedostatku uvoza menadžera, što smatra nepotrebni­m, već u političkoj situaciji.

“Imamo dobro obrazovane ljude, ali ih nismo slali van da steknu međunarodn­o iskustvo što nije neobično kad nam top 10 kompanija 70% prihoda ne ostvaruje od izvoza. Problem je što politika potiče monopole u gospodarst­vu i to se ne mijenja pa ne znam kako ćemo naprijed”, zaključuje Jurčić.

IMAMO DOBRO OBRAZOVANE LJUDE, ALI IH NISMO SLALI VAN DA STEKNU ISKUSTVO, KAŽE JURČIĆ

 ?? FOTOLIA ?? Kaskamo u digitalnom svijetu
FOTOLIA Kaskamo u digitalnom svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia