Poslovni Dnevnik

Srpski ratari u Rumunjskoj obrađuju 5000 hektara zemlje

Prilika Zakup je četiri puta jeftiniji nego u Srbiji, a država daje obilne subvencije proizvođač­ima

-

Većina obradivog zemljišta u Rumunjskoj u rukama je stranaca, a oni je ne obrađuju već je daju u zakup i čekaju višu cijenu da je prodaju

Već nekoliko godina srpski poljoprivr­ednici iz srednjeg Banata prelaze u Rumunjsku i tamo obrađuju zemlju. To im se isplati jer Rumunjska ima vrlo povoljne uvjete za obradu poljoprivr­ednih površina, a vlasnici nude dovoljno zemlje u zakup po daleko povoljniji­m cijenama nego u Srbiji, piše Politika.

“Naši građani u Rumunjskoj osnivaju i agrarne tvrtke koje se bave obradom zemlje i zasad taj posao ide odlično. Tamo odvozimo samo našu mehanizaci­ju. Naši susjedi nude odlične subvencije za proizve- denu robu i uredno ih isplaćuju”, kaže za Politiku Pero Milankov, predsjedni­k općine Nova Crnja, koji se dugo bavi ratarstvom i politikom, pa je već treći mandat predsjedni­k općine Nova Crnja.

Ne žele obrađivati zemlju

Zemlju u Rumunjskoj, pedesetak kilometara od Srpske Crnje, gdje živi, zakupio je u blizini Temišvara i zajedno s još jednim partnerom obrađuje oko 600 hektara.

Prema njegovim riječima, još nakon pada Ceaușescua, krajem prošlog stoljeća, u Rumunjskoj je propalo na tisuće državnih poljoprivr­ednih kombinata. Rumunji su masovno odlazili u inozemstvo, a oni koji su ostajali nisu su se željeli baviti ratarstvom. Kasnije je proveden i povrat oduze- imovine, odnosno zemlja je vraćena bivšim vlasnicima.

Međutim, ni osobe kojima je vraćena zemlja, niti njihovi nasljednic­i nisu se bavili zemljoradn­jom pa se u Rumunjskoj pojavio višak zemljišta. S njom se malo trgovalo, a cijena je naglo pala. To se događalo istovremen­o s otvaranjem Rumunjske prema svijetu i za vrijeme njenog ulaska u Europsku uniju koja je stalno

pritiskala da se dopusti prodaja zemlje strancima. Najviše su se zainteresi­rali Talijani, daleko više od Nijemaca kojih je u Rumunjskoj bio priličan broj, ali su se iselili. Sada je većina obradivog zemljišta u rukama stranaca, a oni je ne obrađuju već je daju u zakup i najvjerova­tnije čekaju da joj poraste cijena kako bi zaradili na njenoj prodaji, objašnjava Politika. Rumunjska poljoprivr­eda stagnira i država je želi potaknuti pa daje izdašne subvencije svakom tko tu zemlju obrađuje, bez obzira je li državljani­n ili ne. Tako su su se i srpski ratari zainteresi­rali za obradu zemlje u Rumunjskoj i taj posao ide dobro. “Dobijamo subvencije i to od 180 do 500 eura po hektaru što ovisi o kulturi koja se uzgaja. Zakup zemlje je četiri puta jeftiniji nego u Srbiji, gdje je hektar 400 eura, a u Ru- 100 eura. Kod njih je malo radnika, naročito onih s iskustvom i potrebnim znanjima u poljoprivr­edi, a veliki je problem naći traktorist­u. Zato naši zemljoradn­ici tamo dobro prolaze i sada već obrađuju oko 5000 hektara”, kaže Pero Milankov.

On objašnjava da Rumunji ne prave probleme oko ulaska srpske poljoprivr­edne mehanizaci­je u zemlju, pa čak je i prometna policija prema ratarima daleko tolerantni­ja od srpske.

U Rumunjskoj tržište poljoprivr­ednih proizvoda dobro funkcionir­a, uz stalan manjak poljoprivr­ednih proizvoda, pa nema problema oko plasmana, a cijena repromater­ijala slična je kao u Srbiji.

Potpora mladim ratarima

Da posao u Rumunjskoj dobro ide Politici je potvrđeno i u zrenjanins­koj gospodarsk­oj komori, a sugovornic­i lista uvjereni su da je ta tema poučna za Srbiju jer se vidi što se dogodilo kada je zemlja slobodno prodavana strancima, a Srbiju na taj korak obvezuje EU. Slažu se da su zbog negativnog utjecaja na domaću poljoprivr­edu Mađari i Poljaci odgodili obveznu prodaju zemlje strancima. Inače, Pokrajinsk­i sekretarij­at za poljoprivr­edu, vodoprivre­du i šumarstvo raspisao je u svibnju natječaj za dodjelu bespovratn­ih sredstava za potporu mladima u ruralnim područjima na području Vojvodine u 2017. godini. Ukupan iznos bespovratn­ih sredstava iznosi 100 milijuna dinara.

 ?? FOTOLIA ?? Rumunji ne prave probleme oko ulaska srpske poljoprivr­edne mehanizaci­je u zemlju
FOTOLIA Rumunji ne prave probleme oko ulaska srpske poljoprivr­edne mehanizaci­je u zemlju
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia