Poslovni Dnevnik

Čak 25 posto kupnji uzrokuje neki prigovor

Nezadovljn­i kupci Danas su korisnici dobro informiran­i i zahtijevaj­u profesiona­lni pristup

-

Dvije trećine nezadovolj­nih kupaca se neće žaliti na uslugu ili proizvod, već će prestati kupovati

Današnji kupci su dobro informiran­i, zahtijevaj­u profesiona­lan pristup i jasnu komunikaci­ju - kako se onda uspješno nositi sa teškim, nezadovolj­nim i konfliktni­m kupcima?

Istraživan­ja su pokazala da čak 25 posto obavljenih kupovina uzrokuje neki problem. A dvije trećine nezadovolj­nih kupaca se neće žaliti, već će prestati kupovati. A do žalbe i dođe kupci se mogu žaliti na kvalitetu proizvoda ili usluge, na neispunjen­a očekivanja, krive upute ili nedovoljne informacij­e.

U uspješnom upravljanj­u nezadovolj­nim kupcima i njihovim prigovorim­a iznimno je važno da uvijek odgovorite na primljeni prigovor. Ako je prigovor opravdan prihvatite krivnju i ispričajte se. Pokušajte se oduprijeti tome da problem prebacite na nekog drugog, kolegu ili šefa jer, gledajući očima vašeg kupca, vi ste predstavni­k tvrtke i njega ne zanima tko je kriv, već kako će se to riješiti. Kod podnošenja prigovora, kupac zapravo izražava nezadovolj­stvo jer smatra da nije dobio ono što je zaslužio ili platio.

Važno je znati da on može i ne mora biti u pravu, ali jedini način da nezadovolj­nom kupcu odgovorite na prigovor je da i sami znate sve o proizvodu koji prodajete te da imate ovlasti za rješavanje istoga. Bitno je da uzmete u obzir da postoje kupci koji se jednostavn­o vole žaliti, bez obzi- ra kakva je usluga bila, dok s druge strane postoje ljudi koji nikad ne prigovaraj­u. To su uobičajene razlike među ljudima. Svi smo drugačiji, postoje identične situacije u kojima bi se neki odmah žalili dok drugi uopće ne bi reagirali te bi odmahnuli glavom i jednostavn­o nastavili dalje.

Kroz seminare u Poslovnom centru znanja uči se kako profesiona­lno upravljati prigovorim­a, kako uspješno spriječiti nastajanje pritužbi, kako brzo i učinkovito riješiti prigovore, kako ostvariti jasnu verbalnu komunikaci­ju, kako se nositi sa stresnim situacijam­a, što napraviti kad dođe do konflikta, najpraktič­nija rješenja, primjeri i vježbe.

Nekoliko preporuka za uspješnu komunikaci­ju je da uvijek treba koristiti iste riječi koje osoba koristi, ali i tišina može biti korisna.

Treba potaknuti tišinu ako je potrebno i ne koristiti žargone i strane riječi, a posebice izbjegavat­i uporabu riječi da i ali.

POKUŠAJTE SE ODUPRIJETI TOME DA PROBLEM PREBACITE NA DRUGOG, KOLEGU ILI ŠEFA JER, GLEDAJUĆI OČIMA VAŠEG KUPCA, VI STE PREDSTAVNI­K TVRTKE

 ?? FOTOLIA ?? Što napraviti kad dođe do konflikta
FOTOLIA Što napraviti kad dođe do konflikta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia