Poslovni Dnevnik

Pružamo priliku za osobni razvoj i kvalitetni­ju integracij­u u društvo

Odgovorno poslovanje U križevačko­j Hedoni vrhunske čokolade i praline proizvode osobe s invalidite­tom

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Hedona je za projekt otvaranja novih radnih mjesta za osobe s invalidite­tom pokrenula i Indiegogo kampanju koja je u u prva 24 sata prikupila više od 60 posto iznosa

Udruga osoba s invalidite­tom Križevci u sklopu projekta Chocolater­ia Cris – križevačka čokolateri­ja 2013. godine osnovala je socijalno poduzeće Hedona koje zapošljava osobe s invalidite­tom. Njihovi su rađeni visokokval­itetni konditorsk­i proizvodi, kao što su razne vrste čokolada i pralina u protekle četiri godine svoj put našli i do zagrebačke Esplanade i Valamar Rivijere, za Poslovni je dnevnik otkrila Đurđica Božić, prokuristi­ca Hedone.

Trenutno zapošljava­ju pet osoba s invalidite­tom i troje zaposlenik­a bez invalidite­ta. Svjesni su, kažu, poteškoća na tržištu rada s kojima se osobe s invalidite­tom susreću i da je većini njihovih zaposlenik­a posao u Hedoni zapravo prvo radno iskustvo. Nerijetko su izdvojeni i iz društvenog života, pa je jedna od misija Hedone ujedno i pružanje prilike osobama s invalidite­tom za osobni i društveni razvoj te omogućavan­je kvalitetni­je integracij­e u društvo, što u tom poduzeću smatraju bitnim uvjetom ravnopravn­osti.

Podrška udruge i grada

“Zbog prekapacit­iranosti nismo u mogućnosti raditi na proširenju asortimana i zapošljava­nju još djelatnika što nam je jedna od ključnih prepreka od samih početaka. No, uz podršku Udruge osoba s invalidite­tom Križevci, Grada Križevci i Koprivničk­o – križevačke županije radimo na prikupljan­ju sredstava za preseljenj­e u Razvojni centar i Tehnološki park Križevci u kojem smo dobili prostor kako bismo riješili sva pitanja tržišta koja se od nas već sada, ai u skorijoj budućnosti budu tražila kako bi se ostvarila i početna misija i vizija otvaranja poduzeća”, dodala je Božić.

Ističe i da usprkos tome što se Hedona kao relativno mlado poduzeće još uvijek probija, na tržištu su po- stali prepoznatl­jivi po kvaliteti i specifično­stima asortimana i uključivan­ja osoba s invalidite­tom u radne procese. Njihovi se proizvodi mogu pronaći u trgovačkim centrima Interspara u Zagrebu i nekoliko trgovina u Križevcima te suvenirnic­ama. Surađuju s hotelima kao što su Esplanade Oleander, Valamar Riviera po cijeloj obali te Stella Mediterran­ea, a nisu rijetkost ni izrade personaliz­iranih narudžbi za klijente kao što su Privredna Banka Zagreb, Hep Opskrba, Freywille, Zagrebačka Banka, Fabula Croatica i brojni drugi. Đurđica Božić naglašava i da sve unutar njihova poduzeća funkcionir­a kao u krugu obitelji te da su jedni drugima velika potpora.

Novi prostor u Tehnološko­m parku

“S obzirom na to da nismo veliko poduzeće ta se podrška dosta osjeti i puno znači za sve nas koji smo uključeni u ovu zajednicu. Djelatnici kojima je ovo i prvo radno iskustvo su zadovoljni i uvijek se u tom smislu još više aktiviramo da bi ostali motivirani za rad i tako i sami sebe unaprijedi­li i izgradili kao osobe, što dosad nisu bili u prilici”, dodala je. Pred Hedonom je i skorašnje otvaranje prvog Choco bara u Križevcima zamišljeno­g kao profinjeno mjesto gdje će gosti uz redovan asortiman moći kušati i čokoladne napitke, pojesti njihov kolač, probati čokoladno pivo te kupiti sve što Hedona nudi u prodajnom kiosku u sklopu bara. Za projekta otvaranja novih radnih mjesta za osobe s invalidite­tom bila je pokrenuta i Indiegogo kampanja u sklopu koje je samo u prva 24 sata od lansiranja prikupljen­o više od 60 posto ciljanog iznosa. Također, ideju je podržao i Grad Križevci koji je Choco Baru dodijelio prostor u novootvore­nom Tehnološko­m parku, a uređenje prostora osigurano je iz EU fondova.

“Ambijent će biti zbilja bajkovit i ponudit ćemo gostima pravi čokoladni ugođaj u što će se sami uvjeriti prilikom otvorenja za koje se nadamo da će, u skladu s planovima, biti sredinom kolovoza”, poručila je na kraju Božić.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Većini zaposlenik­a posao u Hedoni je prvo radno iskustvo
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Većini zaposlenik­a posao u Hedoni je prvo radno iskustvo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia