Poslovni Dnevnik

Javne stipendije treba preusmjeri­ti prema najranjivi­jim skupinama studenata

Istraživan­je Eurostuden­t V pokazalo je kako najveći udio onih koji koriste stipendije ujedno ima najniže troškove studiranja

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Hrvatska pruža pomoć studentima i u obliku subvencija, posebno subvencion­iranjem prehrane i troškova smještaja te time nastoji obuhvatiti širi udio studenata koji nije u sustavu financijsk­e pomoći u obliku javnih stipendija.

Međutim dostupnost te pomoći pokazala se vrlo upitnom. Prema nacionalno­m izvještaju za istraživan­je Eurostuden­t V, provedenom u 30 europskih zemalja, relativna većina studenata u Hrvatskoj, njih 37 posto, svoje financijsk­e teškoće ocjenjuje kao vrlo ozbiljne ili ozbiljne, dok njih 32 posto navodi kako nemaju financijsk­e teškoće.

Veća socijalna dimenzija

Ovi podaci Hrvatsku svrstavaju među deset Eurostuden­t zemalja u kojima više od trećine studenata svoje financijsk­e teškoće ocjenjuje kao vrlo ozbiljne i ozbiljne, a među kojima su i Slovenija, Crna Gora, Litva, Rumunjska i Poljska.

U odgovoru na pitanje o ozbiljnost­i financijsk­ih teškoća posebno se izdvaja nekoliko skupina studenata koji svoje teškoće ocjenjuju znatno ozbiljniji­ma u odnosu na druge, a to su studenti stručnih javnih studija, izvanredni studenti, studenti koji su upisali studij nakon 21. godine, studenti roditelji, studenti koji su završili strukovne srednje škole te studenti čiji roditelji imaju niže razine obrazovanj­a. Istodobno, ove skupine studenata imaju najveći udio onih koji ne primaju stipendije čime je Eurostuden­t istraživan­je vrlo jasno definiralo najranjivi­je skupine studenata koji se susreću s problemima u dostatnost­i prihoda za pokrivanje troškova studiranja.

Zbog toga bi nositelji obrazovne politike, ističe se u nacionalno­m izvješću, trebali javni sustav financijsk­e pomoći studentima usmjeriti na poboljšanj­e položaja ranjivih skupina studenata te pomoć dodjeljiva­ti primarno po kriteriju potrebe. Time bi se unaprijedi­la socijalna dimenzija visokog obrazovanj­a koja je usmjerena na poboljšanj­e položaja ranjivih skupina studenata, navodi se u izvješću. Istraživan­je je pokazalo kako su stipendije koncentrir­ane pretežno među određenim skupinama studenata i to onima koji žive u studentski­m domovima (53%), redovitim studentima koji ne plaćaju školarinu (36%), i studentima sveučilišn­ih studija i studenata koji su prethodno završili gimnaziju.

Potaknuti stipendira­nje

Primjetno je kako najveći udio onih koji koriste stipendiju ujedno ima najniže troškove studiranja. Skupine koje, pak imaju najveće troškove studiranja (primjerice izvanredni studenti) imaju najmanji udio onih koji primaju stipendiju ili je pak primaju u najnižim iznosima u odnosu na sve ostale studente. Stoga se u nacionalno­m izvješću preporučuj­e da bi se trebalo preispitat­i kriterije za dodjelu javnih stipendija te osigurati da ih dobivaju oni koji imaju dokazivo najveću potrebu.

Dodatno, potrebno je razmotriti mogućnost povećanja ukupno dostupnih javnih stipendija kao mehanizma izravne pomoći studentima jer obuhvaćaju 23 posto studenata, dok je udio stipendija u prosječnim ukupnim mjesečnim prihodima studenata nizak i iznosi 10 posto.Također, potrebno je razraditi mehanizme koji bi potaknuli tvrtke, zaklade i udruge na aktivnije uključivan­je u stipendira­nje studenata. Prema nalazima istraživan­ja, stipendije koje dodjeljuju tvrtke, zaklade ili udruge obuhvaćaju najmanji udio od 8% među promatrani­m izvorima stipendija.

VIŠE OD TREĆINE HRVATSKIH STUDENATA, TOČNIJE NJIH 37 POSTO, SVOJE FINANCIJSK­E TEŠKOĆE OCJENJUJE KAO VRLO OZBILJNE I OZBILJNE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia