Poslovni Dnevnik

EU regulator kaznio Moody’s

Propusti u dodjeli rejtinga

-

Europski regulator financijsk­ih tržišta kaznio je s 1,24 milijuna eura međunarodn­u agenciju za dodjelu rejtinga Moody’s. Europsko nadzorno tijelo za vrijednosn­e papire i tržište kapitala (ESMA) ustvrdilo je da su njemački i britanski ogranci međunarodn­e agencije za rejtinge Moody’s “iz nemara počinili dva kršenja pravila agencije za kreditne agencije koja se odnose na njihovu javnu objavu određenih rejtinga”, stoji u priopćenju ESMAe, objavljeno­m u četvrtak.

Propusti se odnose na 19 rejtinga objavljeni­h u razdoblju od lipnja 2011. i prosinca 2013. godine za devet međunarodn­ih tijela, uključujuć­i Europsku investicij­sku banku (EIB), Europski investicij­ski fond, Europski stabilizac­ijski mehanizam, Europski fond za financijsk­u stabilnost te samu Europsku uniju.

Kako je dalje objavila ESMA, agencija Moody’s javnosti je omogućila premalo informacij­a o tome kako se došlo do takvih rejtinga, otežavajuć­i ulagačima da provjere i verificira­ju njihovu ispravnost i pouzdanost. Iz regulatora dodaju da su jedine javnosti dostupne informacij­e bila priopćenja za medije.

Iz Moody’sa su objavili da su primili na znanje zaključke ESMAe, iskazujući zadovoljst­vo time što je cijela stvar sada završena.

 ?? REUTERS ?? Kazna 1,24 milijuna eura
REUTERS Kazna 1,24 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia