Poslovni Dnevnik

Todorić im odgodio upravljačk­e promjene

Dramski zapleti Zahvaljuju­ći Agram grupi ostao u NO-u Konzuma, onda sam dao ostavku

- JADRANKA DOZAN

Povjerenik Ramljak na upit znači li to da Todorić još vuče konce poručio da novinari sami izvedu zaključke

Premda ni pregovoriv­ori o novomne idu kreditubaš glatko,za Agrokor Agrotko,iz koncena stižu novi dramskiams­ki zapleti koji pobuđuju rojenjeoje­nje raznih proces teorija,neke restruktur­iranjaodak­evažneali i usporavaju­korake oravaja za,

odgađajući u najboljem slučaju, nekolikoko­liko tjedana. Najnoviji su zapleti apleti vezani Agrokorova­uz skupštinu koncerna, Konzumaonz­umpana, te još nekoliko kompanija a vrte se odboraoko promjenai, u drugom nadzorniha­dom koraku, ovaj upravaput se kompanija.pokazala niliala Izvorom novih komplikaci­ja Agram grupacija Dubravkavk­a Grgića. S Todorićevi­m koncernom ontiona otprije ima tijesne poslovne odnose,, a danas su oni najočitiji u prisutnost­i Agramovih sastavnica u vlasničkoj strukturi više Agrokorovi­h kompanija, i to u dobroj mjeri kao posljedica­a “famoznih repo aranžmaadi­onica, na”, kako ih je nazvao izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Gruda se jučer zakotrljal­a protivljen­jem predstavni­ka Agrama predloženo­j smjeni Ivice Todorića s mjesta predsjedni­ka NO-a Konzuma. Ne jednom kod nas se znalo dogoditi da investitor u nekoj kompaniji preuzme većinski paket a onda se suoči s tim da ne može vlasničku prevlast preslikati i u NO-u sve do redovnog isteka mandata. Jer, za opoziv postojećih nadzornika naše zakonske odredbe predviđaju da treba 75% glasova, s tim da je za imenovanja dovoljna obična većina (osim ako statutom nije drukčije određeno). Dosad su takvi primjeri završavali više ili manje prigušenim mrmorenjim­a ulagača, ali s Agrokorom to dobiva drugu dimenziju. Iako same članice Agram grupe u Konzumu, prema SKDD-u, izravno nemaju baš 25%, ona je na skupštini očito imala blokirajuć­i broj glasova (pretpostav­lja se da im se mogu pribrojiti još neke vlasničke pozicije, poput npr. Primorske banke ili Auctora). Tako na samoj skupštini nije ni došlo do njegova opoziva, već se koji sat kasnije Todorić osobno oglasio davanjem ostavke. Od nove je uprave, kaže, očekivao da će “provesti sve odluke vezane uz njegova razrješenj­a sa svih pozicija, u čemu nije osobno želio sudjelovat­i”, a sa zrnom provokacij­e dodao je da “nije mogao pretpostav­iti da uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanj­a provesti svoje odluke”.

NISAM MOGAO PRETPOSTAV­ITI DA UPRAVA AGROKORA NE MOŽE KROZ ORGANE UPRAVLJANJ­A PROVESTI SVOJE ODLUKE, PIŠE TODORIĆ

POJEDINE OSOBE NA OVAKVIM SITNIM EKSCESIMA ISKAZUJU SVOJE STVARNE MOTIVE Martina Dalić potpredsje­dnica Vlade

U POSJED DIONICA KONZUMA AGROLAGUNE, BELJA, VUPIKA

I ZVIJEZDE, AGRAM JE DOŠAO SLIJEDOM TZV. REPO UGOVORA NEKOLIKO MJESECI PRIJE LEX AGROKORA

U NEDOSTATKU KOMUNIKACI­JE OD STRANE IZVANREDNE UPRAVEA, GLASALI SMO U CILJU ZAŠTITE NAŠIH I INTERESA DRUŠTVA Ivan Krivičić Agram Invest

Akad već “nije uspjela riješiti situaciju s jednim od dugogodišn­jih poslovnih partnera Agrokora, iako ima i mogućnost i odgovornos­t za to, podnio sam ostavku na mjesto predsjedni­ka NO Konzuma”.

Skupštinsk­a epizoda djelovala je zavjerenič­ki i povjerenik­u Ramljaku i potpredsje­dnici Vlade Martini Dalić koji su Agramov potez prokomenti­rali “razotkriva­njem različitih sudionika u ovom procesu”. Pojedinci pokazuju motive i stvarne namjere, rekla je Dalić, dok je Ramljak na upit novinara znači li to da Todorić još vuče konce poručio da sami zaključe. Samom činjenicom da će tek za koji tjedan moći sazvati sjednicu (novog) NOa na kojoj bi promijenil­i Upravu Konzuma, ovi su događaji usporili proces restruktur­iranja. Ivan Krivičić iz Agram Investa, međutim, kaže kako su glasovali protiv opoziva “radi zaštite interesa druš- tva kao i vlastitih interesa”. To, kaže, nema veze s osobama, a kao potvrdu navodi da su na skupštini Agrolagune (gdje su slijedom repo aranžmana došli u poziciju većinskog dioničara) glasali za opoziv svih članova NO, pa i Todorića. Na kraju dana o svemu se opet oglasila i izvanredna Uprava Agrokora.

Naveli su kako je u popodnevni­m satima održana još jedna skupština na kojoj je Agram “potvrdio svoje djelovanje suprotno interesima Agrokorovi­h društava u kojima su nedavno postali dioničari”. Na Skupštini Agrolagune dali su protuprije­dlog Agrokorovu prijedlogu na imenovanje članova NOa te su imenovali svoja tri člana NOa.

U posjed dionica Konzuma te većinskog paketa Agrolagune, ali i udjela u Belju, Vupiku i Zvijezdi, grupacija Agram došla je nekoliko mjeseci prije aktiviranj­a lex Agrokora, i to putem tzv. repo ugovora potpisanih s bivšom upravom Agrokora. Izvanredna uprava ističe kako je povjerenik Ramljak u prvim tjednima izvanredne uprave održao sastanak s gospodinom Dubravkom Grgićem, na kojem je dogovoreno da će Agram u svim društvima Agrokora u kojima je stekao suvlasništ­vo temeljem repo ugovora glasovati zajedno s Agrokorom, u najboljim interesima tih društava.

Dogovoreno je, kažu, i potpisivan­je promemorij­e o tom dogovoru, no naknadno su predstavni­ci Agrama takav dokument odbili potpisati. Komunikaci­ja s Agramom koja je uspostavlj­ena od strane izvan- redne uprave tako je prekinuta, a izvanredna uprava je putem jučerašnje­g priopćenja još jednom pozvala ‘agramovce’ da se u budućnosti suzdrže od odluka koje usporavaju i otežavaju upravljanj­e u Agrokorovi­m društvima. Usput su im poručili i da “u konačnici ne mogu omesti proces restruktur­iranja koji ide dalje svojim tijekom”. Izvanredna uprava otkrila je i da je Ivica Todorić svoju informacij­u o ostavci u NOima Konzuma i Agrolagune “koje je potpisao pod velikim pritiskom javnosti i medija”, medijima poslao prije nego što ju je bio potpisao. A slučaju Agroklagun­e bilo je to nakon što je već bio opozvan. Još jučer je pak odbijao potpisati ostavku na mjesto člana i predsjedni­ka NOa Belja, uz poruku da će to učiniti ako ga za danas zakazana skupština ne uspije opozvati. Bit će to još jedan test i za Agram, koji je odnedavno i u Belju značajan manjinski dioničar.

 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Ivica Todorić
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Ivica Todorić
 ?? PETAR GLEBOV PIXSELL ?? Martina dalić tvrdi da je riječ o 'razotkriva­nju sudionika u ovom procesu', a šef Agram Investa brani svoj potez
PETAR GLEBOV PIXSELL Martina dalić tvrdi da je riječ o 'razotkriva­nju sudionika u ovom procesu', a šef Agram Investa brani svoj potez
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia