Poslovni Dnevnik

Obveznice se prodaju, traže se uredi i skladišta za najam

Potraga za prinosima Globalni fondovi sve više ulažu u komercijal­ne nekretnine

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

AMERIKA JE NAJATRAKTI­VNIJA ZA ULAGANJA, BOLJE SU OCIJENJENA I RASTUĆA TRŽIŠTA, A U EUROPI NAJVIŠE GLAVOBOLJE ZADAJE BRITANIJA

Zbog preniskih prinosa na obveznice veliki ulagači lani su ostvarili prosječno 2 posto niži prinos od zacrtanog

Veliki državni investicij­ski, ali i mirovinski fondovi sve se više okreću ulaganjima u nekretnine umjesto u obveznice koje su im zbog (pre)niskih prinosa lani donijele lošije rezultate od očekivanih. Kako stoji u godišnjem istraživan­ju investicij­ske kuće Invesco objavljeno­m u ponedjelja­k, veliki institucio­nalni investitor­i “promašili” su lani očekivani prinos za dva posto. Istraživan­je se temeljilo na anketi među 97 velikih fondova čija ukupna imovina pod upravljanj­em prelazi 12 bilijuna dolara.

Traže se uredi i skladišta

Investicij­ski državni fondovi, kako ih definira Invesco, a koji imaju duži vremenski horizont ulaganja te više očekivane prinose ostvarili su lošiji rezultat za 3,7 postotna boda. “Razvojni fondovi”, koji bi trebali potaknuti rast domaćeg gospodarst­va, ostali su “kratki” za 3,1 postotni bod. Vlade također uplaćuju manje u fondove tijekom ove godine u prosjeku pet posto imovine pod upravljanj­em, nasuprot osam posto u 2015. godini.

Sve je to rezultiral­o da investitor­i traže imovinu koja donosi više prinose, poput nekretnina, posebno uredskih prostora u poslovnim središtima velikih gradova ili komercijal­nih nekretnina. Naime, dvi- je trećine ispitanika izjavilo je da je tijekom prošle godine uložilo u nekretnine, a 46 posto tvrdi da će uložiti i ove godine. Najviše se traže nekretnine na “sigurnim” tržištima, poput Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Alex Millar, direktor za fondove u EMEA regiji (Europa, Bliski istok i Afrika) u Invescu, pojašnjava kako su nekretnine atraktivne za fondove jer generiraju prihod u obliku renti, što je korisno obzirom na manje uplate koje dolaze od nacionalni­h vlada.

Najatrakti­vnija je Amerika

Gledano po atraktivno­sti pojedinih regija za ulaganje, neovisno o investicij­skoj klasi, za investitor­e je i dalje najatrakti­vnije ulagati u Sjevernoj Americi. Tamošnja tržišta kapitala dobila su osam od 10 bodova. Alex Millar naglasio je kako su glavni pokretači atraktivno­sti američkih burzi rast kamatnih stopa, pa porezna reforma koja ide na ruku poslovnom svijetu te potencijal­no ulaganje u infrastruk­turu što je obećao predsjedni­k Donald Trump.

Rastuća tržišta također su bolje ocijenjena, sa 5,7 bodova nasuprot 5,2 boda dobivenih lani. Međutim, dok su Rusija, Kina i Indija ocijenjeni bolje, Brazil je pao sa 5,6 na 5,4 bodova. U Europi investitor­ima najviše “glavobolje” izaziva Velika Britanija i njezin izlazak iz Europske unije. U Invescu tvrde kako investitor­i dovode u pitanje budućnost Britanije kao investicij­skog središta zbog nesigurnos­ti oko carinske politike i pristupa tržištu. Britanija je pretrpjela i najveći pad u ocjeni atraktivno­sti, sa 7,5 bodova pala je na 5,5 bodova.

 ?? FOTOLIA ?? Dvije trećine od 97 anketirani­h fondova lani je uložilo u nekretnine
FOTOLIA Dvije trećine od 97 anketirani­h fondova lani je uložilo u nekretnine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia