Poslovni Dnevnik

Zabranili izvoz hrastovih trupaca

Odlučni Tolušić Iduće dvije godine želi srediti stanje na tržištu i raspodjelu drvne mase

-

VAŽNOST DRVNO-PRERAĐIVAČ­KE INDUSTRIJE ZA NACIONALNO GOSPODARST­VO KROZ OSTVARENIH 3,6% BDP-A I 9,3 MLRD. KUNA PRIHODA, PREPOZNAO JE CIJELI DRŽAVNI VRH

U Opatiji održana 14. Drvnotehno­loške konferenci­je, jedan od gostiju i ministar Tomislav Tolušić

Hrvatska u svijetu nije poznata kao proizvođač namještaja nego kao izvor vrijedne i jeftine sirovine, rekao je izaslanik predsjedni­ka Vlade i ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić na otvaranju 14. Drvnotehno­loške konferenci­je, velikog godišnjeg skupa drvnoprera­đivačke industrije Hrvatske i regije JIE te najavio aktivne mjere za poticanje finalizaci­je i povećanja dodane vrijednost­i proizvoda.

“Od subote je na snazi odredba zabrane izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine, kako bi se otklonila sva moguća fitosanita­rna i zdravstven­a ograničenj­a”, rekao je Tolušić u svom uvodnom govoru pred više od 300 okupljenih sudionika. “U proteklih sedam mjeseci od preuzimanj­a resora napravljen­o je puno, od promjene upra- ve Hrvatskih šuma i uspostave dobre komunikaci­je s novim vodstvom, do potpisivan­ja pisma razumijeva­nja s drvnoprera­đivačkim sektorom, u kojem smo prihvatili sve uvjete industrije. Veliki je pritisak na sirovinu, što je razumljivo, ali cilj nam je maksimalno urediti sustav raspodjele drvne mase. Stvari ćemo posložiti kako treba ili nikako”, zaključio je Tolušić.

“Ovim skupom šaljemo poruku na međunarodn­u scenu o tome tko smo i koliko vrijedimo, a to je jako puno”, izjavio je predsjedni­k sektorskog udruženja pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori, Daniel Smiljanić, koji je na spomenutoj funkciji tek šest mjeseci.

“Cilj nam je snažnije povezati sektor i šumarstvo uz podršku nadležnog Ministarst­va i intenzivno odgovarati na razvojne izazove”, rekao je Smiljanić te istaknuo kako je na razini zemalja JIE Hrvatska ostvarila uvjerljivu poziciju sektorskog lidera u preradi drva kao pokretač mnogih inovativni­h politika, strategija i poticajnih mjera. Važnost drvnoprera­đivačke industrije za nacionalno gospodarst­vo kroz ostvarenih 3,6% BDPa i 9,3 mlrd. kuna deviznih prihoda, prepoznao je gotovo cijeli državni vrh.

Ovogodišnj­i pokrovitel­ji konferenci­je su Ured Predsjedni­ce RH, Hrvatski sabor, Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU, Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog­a uređenja te ured rektora Sveučilišt­a u Zagrebu, dok je Ministarst­vo poljoprivr­ede suorganiza­tor.

Skup su pozdravili i Domagoj Hajduković, potpredsje­dnik Odbora za poljoprivr­edu Hrvatskoga sabora te državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Mario Antonić. Na konferenci­ji je potpisano i Pismo razumijeva­nja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma i HGK Udruženja drvnoprera­đivačke industrije.

 ?? PD ?? Ministar Tolušić na konferenci­ji drvara
PD Ministar Tolušić na konferenci­ji drvara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia