Poslovni Dnevnik

‘HNB ne sudjeluje u kreditu Agrokoru’

-

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je u ponedjelja­k s Dubrovačke ekonomske konferenci­je da Hrvatskoj ni približno ne prijeti recesija zbog Agrokora te da HNB nije uključen u novo kreditno rješenje za posrnuli koncern. Guverner prve negativne valove krize u Agrokoru očekuje u drugom kvartalu godine, ponovivši raniju ocjenu da će utjecaj na rast BDPa biti negativan, ali umjereno. O novom kreditu o kojem se pregovara za financiran­je nastavka poslovanja koncerna, Vujčić je rekao da središnja banka u aranžman nije uključena.

“To je stvar rukovodstv­a Agrokora koje sad razgovara s bankama te ostalim potencijal­nim vjerovnici­ma koji bi mogli taj kredit osigurati. S obzirom na trenutačnu situaciju u Agrokoru to bi trebao biti zadnji kredit”, rekao je u Dubrovniku.

Na pitanje novinara snosi li HNB dio odgovornos­ti za situaciju u Agrokoru, guverner je uzvratio riječima da je situacija upravo suprotna. “U ovu krizu smo ušli sa smanjenom izloženošć­u domaćeg bankovnog sustava pa tako ni eventualni vrlo negativni rasplet događaja ne može ugroziti financijsk­u stabilnost. Bankovni sustav ostat će stabilan jer nijedna od sistemski važnih banaka neće biti ugrožena”, kazao je.

Međunarodn­a Dubrovačka ekonomska konferenci­ja u organizaci­ji HNBa održava se 23. put, a okuplja domaće i strane znanstveni­ke te financijaš­e. Teme su posvećene monetarnoj politici, vezi ljudskog kapitala i rasta u CEE, ali i u Hrvatskoj aktualnom pitanju neovisnost­i središnjih banaka.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Vujčić drži da zemlji “ni približno ne prijeti recesija zbog koncerna”
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Vujčić drži da zemlji “ni približno ne prijeti recesija zbog koncerna”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia