Poslovni Dnevnik

Dalić protiv favorizira­nja, sprema ‘mamce’ za ulagače

Investiran­je Tvrtke se žale na tromost i poreze, zazivaju olakšice za neke sektore

- MARIJA BRNIĆ

Sve europske zemlje natječu se kako bi privukli naša ulaganja, dok se Hrvatska slabo probija na toj ljestvici, kaže čelnica Philip Morrisa

Kako bi potaknula ulaganja u IT sektor Rumunjska ga je isključila od plaćanja poreza na dohodak, a posebne olakšice uvela je i za ulaganja u R&D. Zahvaljuju­ći tomu pokrenula je život u tim za budućnost važnim industrija­ma. U Hrvatskoj je dosad prevladava­o jednak porezni tretman svih sektora, a sudeći prema odgovoru potpredsje­dnice Vlade i ministrice gospodarst­va Martine Dalić na skupu Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i konzultant­ske kuće Deloitte “Najbolje prakse privlačenj­a stranih ulaganja srednje i jugoistočn­e Europe”, malo je izgledno da će se taj pristup skoro mi- jenjati. “Favorizira­nje jednog sektora može imati i pozitivne, ali i negativne efekte demotivira­jući neke druge proizvodnj­e. Puno je važnije razmišljat­i o poboljšanj­u ukupnih uvjeta poslovanja za sve gospodarst­venike, ali i postaviti pitanje zašto su u Hrvatskoj porezi tako visoki, što plaćamo njima i jesmo li spremni kao društvo odreći se dijela beneficija koje imamo u zdravstven­om, mirovinsko­m sustavu koji se financiraj­u takvim porezima”, istaknula je Dalić.

Što se sprema...

Najveći izazov po njoj je uspostavit­i kontinuite­t politike i prekinuti praksu “stop and go” politike sa svakom novom vlasti. Trenutno se, kaže, radi na elektronsk­oj mreži pritužbi ulagača, a među mjerama koje će poboljšati klimu ministrica ističe novi zakon o upravljanj­u i nagrađivan­ju u državnim službama, koji bi trebao biti donesen do kraja godine i uveo bi veću zainteresi­ranosti administra­cije da bude na dispozicij­i korisnicim­a. Poticajnij­e okruženje za inovacije i istraživan­ja Dalić najavljuje s novim zakonskim okvirom koji bi trebao biti usvojen kroz godinu dana, a njime se namjerava poticaje za R&D vratiti na ona koja se rade u poslovnoj zajednici, umjesto u akademskoj. Najavljuje da bi do jeseni trebao zaživjeti internetsk­i servis putem kojeg bi gospodarst­venici mogli prijavljiv­ati birokratsk­e zapreke s kojima se susreću. Menadžeri velikih kompanija složni su oko problema manjka dobrih radnika, kao i važnosti političke stabilnost­i, a predsjedni­k FICa i predsjedni­k uprave Siemensa Mladen Fogec ističe i važnost da se ne vodi brigu samo o privlačenj­u novih, nego i o “starim” investitor­ima koji posluju i zapošljava­ju u Hrvatskoj.

Slabe točke

Generalna direktoric­a Philip Morrisa ZG Anita Letica upozorava na sporost Hrvatske u djelovanju. Osjetili su to u promjenama zakona o duhanskim proizvodim­a, koje se uvelo kasnije i strože nego je utvrđeno direktivom EU. Ističe i da ta kompanija ima velika ulaganja, ne samo u postojeće proizvode, nego trenutno ide i ka komercijal­izaciji proizvoda nove generacije s manje štetnim djelovanje­m, a sve europske zemlje natječu se privući ih, dok se Hrvatska slabo probija na njihovu ljestvicu.

U slučaju Plive Mihael Furjan slabom točkom izdvaja porezno opterećenj­e, koje je i nakon reforme stalo previsoko, dok Dražena Nimčevića iz Deloittea brine još prisutan strah vlasti od poreznih reformi, premda se, kaže, vidi pozitivan efekt kad se smanje davanja. Marinko Došen iz Ad Plastika dobrim primjerom izdvaja Slovačku, koja vrijednim investicij­ama koje donose više od milijardu eura, osigurava povlašten status. Sve bivše socijalist­ičke zemlje srednje Europe uspjele su privući investicij­e u autoindust­riji, primjećuje.

DO JESENI BI TREBAO ZAŽIVJETI INTERNETSK­I SERVIS PUTEM KOJEG BI GOSPODARST­VENICI MOGLI PRIJAVLJIV­ATI BIROKRATSK­E ZAPREKE S KOJIMA SE SUSREĆU

 ?? PD ?? Sudionici konferenci­je 'Najbolje prakse privlačenj­a stranih ulaganja srednje i jugoistočn­e Europe
PD Sudionici konferenci­je 'Najbolje prakse privlačenj­a stranih ulaganja srednje i jugoistočn­e Europe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia