Poslovni Dnevnik

Frikom optužen za gušenje konkurenci­je u Srbiji

Todorićeva tvrtka plaćala trgovce da prodaju samo njihovu robu

-

Frikom je navodno nagrađivao male prodajne lance, kioske i samostalne trgovine da prekinu suradnju s drugim kompanijam­a

Srpska državna Komisija za zaštitu konkurenci­je pokrenula je postupak protiv Todorićeve Industrije smrznute Frikom hrane zbog povrede tržišnih pravila. Frikom je navodno nagrađivao trgovce ako s drugim kompanijam­a prekinu suradnju, pišu Večernje novosti.

Prodavat ćete samo naš sladoled, a posebno ćete biti nagrađeni ako zaboravite na ostale proizvođač­e. Tako bi se ukratko moglo objasniti zbog čega je Komisija za zaštitu konkurenci­je krajem svibnja pokrenula postupak ispitivanj­a povrede konkurenci­je protiv Industrije smrznute hrane Frikom iz Beograda, piše list. Ta kompanija je navodno takve uvjete postavljal­a malim prodajnim lancima, kioscima i samostalni­m trgovinama diljem Srbije. Komisija je nakon pokrenutog postupka obavila i dodatnu, nenajavlje­nu kontrolu prostorija Frikoma, provjerene su prostorije, podaci, isprave i stvari na dvije lokacije Frikoma u Beogradu.

Utjecaj na kupce

O kontroli je, kako stoji u priopćenju Komisije, “vlasnik prostorija i stvari obaviješte­n tek u trenutku izvođenja uviđaja na licu mjesta”. Predsjedni­k Komisije za zaštitu konkurenci­je Miloje Obradović potvrdio je za Večernje novosti da je pokrenut postupak protiv Frikoma. “Komisija je za vrijeme ispitivanj­a uvjeta

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCI­JE NAKON POKRENUTOG POSTUPKA

PROTIV TVRTKE OBAVILA JE I DODATNU, NENAJAVLJE­NU KONTROLU PROSTORIJA FRIKOMA

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCI­JE IMA MOGUĆNOST OBAVITI NENAJAVLJE­NI

UVIĐAJ U SVE SLUŽBENE PROSTORIJE TRŽIŠNIH SUDIONIKA, BEZ NALOGA SUDA POSEBNO OD 2014. MALIM TRGOVCIMA SU NUĐENE NOVČANE POGODNOSTI NPR. DODATNI RABAT ILI NOVAC

konkurenci­je na tržištu distri- bucije i prodaje sladoleda prikupila dokumentac­iju i obavila razgovore s pojedinim sudionicim­a i tako došla do saznanja da Industrija smrznute hrane Frikom, koju zastupa direktor Gojko Đosić, poduzima radnje koje bi se mogle protumačit­i kao pokušaj utjecaja na pojedine kupce da sladoled nabavljaju isključivo od Frikoma”, piše u priopćenju Komisije za zaštitu konkurenci­je.

Prema saznanjima, navodi se dalje u priopćenju, posebno od 2014. godine do danas, malim trgovcima su nuđene novčane pogodnosti u vidu dodatnih rabata ili novčanih isplata u cilju onemogućav­anja ili prekidanja suradnje s konkurents­kim proizvođač­ima ili distribute­rima sladoleda.

Dominantan položaj

Kako Komisija objašnjava u zaključku odluke o pokretanju postupka, na temelju prikupljen­ih podataka i dokumentac­ije može se pretpostav­iti da ovakvo ponašanje Frikoma može istisnuti konkurente s tržišta, odnosno onemogućit­i ulazak novih distribute­ra ili proizvođač­a sladoleda u Srbiju. To je klasičan primjer povrede konkurenci­je, odnosno zloporabe dominantno­g položaja. Inače, Komisija za zaštitu konkurenci­je ima mogućnost obaviti nenajavlje­ni uviđaj u sve službene prostorije tržišnih sudionika, bez naloga suda. Na taj korak se odlučuje ako ovlaštene službene osobe Komisije procijene da bi nenajavlje­nom posjetom tvrtki mogli osigurati dodatne dokaze za postupak koji se pokreće. Obično službene osobe potupak pokreću dan ranije ili na dan kada obavlja nenajavlje­ni uviđaj.

Ovlaštene službene osobe Komisije imaju posebne službene legitimaci­je koje sliče policijski­m, ne moraju se osobno legitimira­ti, a mogu kontrolira­ti sve što se nalazi u službenim prostorija­ma tvrtke.

 ?? FOTOLIA ?? Frikom zauzima gotovo 80 posto tržišnog udjela u Srbiji
FOTOLIA Frikom zauzima gotovo 80 posto tržišnog udjela u Srbiji
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia