Poslovni Dnevnik

KINA SVE VIŠE TRAŽI KANADSKU SVINJETINU

Kanada postala veći izvoznik od SAD-a

-

Ove će godine, zbog nekorišten­ja antibiotik­a u uzgoju, iz Kanade put Kine otići 372.000 tona mesa

Nakon što su kanadski farmeri prestali tretirati svinje antibiotik­om koji je zabranjen u Kini, ta je država preotela titulu vodećeg sjevernoam­eričkog izvoznika svinjetine na najveće svjetsko tržište te vrste mesa. Prema službenim podacima, Kanada je u prvom tromjesečj­u izvezla 93.000 tona svinjetine, nasuprot američkih 87.500 tona, prenosi Reuters. Ako nastavi tim tempom, Kanada će ove godine izvesti 372.000 tona. Europska unija i dalje je najveći strani opskrbljiv­ač kineskih mesnica s 394.365 tona svinjskog mesa isporučeno­g u prvom tromjesečj­u.

Podsjetimo, Kinezi pojedu 55 milijuna tona svinjetine godišnje, odnosno polovicu svjetske proizvodnj­e. Međutim, Kanada je do sada prestigla SAD svega nekoliko puta u posljednji­h dva desetljeća. Sve donedavno američki je izvoz u Kinu daleko nadmašivao kanadski. Tako je 2011. iz američkih klaonica put Kine otišlo trostruko više svinjetine nego iz Kanade. Međutim, razlika između tih dviju država počela se smanjivati 2013. kada su tamošnji farmeri prestali korisititi antibiotik ractopamin­e koji se koristi kako bi se ubrzao i pospješio rast svinja. Kina je zabranila njegovu prisutnost u mesu još 2002. zbog povezanost­i sa srčanim oboljenjim­a.

S druge strane, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je ractopamin­e još 1999. i tvrdi kako “ne- ma značajan utjecaj na ljudsko zdravlje”. Kinesko tržište toliko je lukrativno za strane proizvođač­e da se dobar dio mesa proda putem interneta, kaže Claude Vielfaure, glavni operativni direktor kanadskog proizvođač­a HyLife. Inače, najveće svjetsko tržište najviše traži svinjske nogice i iznutrice. Richard Davies, izvršni pot-

KINEZI GODIŠNJE POJEDU 55 MILIJUNA TONA SVINJETINE ILI POLA SVJETSKE

PROIZVODNJ­E, A NAJVIŠE TRAŽE IZNUTRICE I SVINJSKE NOGICE ČIJA SE CIJENA UDVOSTRUČI­LA

predsjedni­k za prodaju i marketing u Olymelu, jednom od najvećih kanadskih prerađivač­a svinjskog mesa, ističe kako je cijena za kilogram svinjskih nogica dosegla 2,5 kanadska dolara, dvostruko više nego prije dvije godine. Prodaja tih vrsta svinjskog mesa donosi dodatnih 10 dolara zarade po svakoj svinji.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Izvor: USDA, USMEF, Statistics Canada ??
Izvor: USDA, USMEF, Statistics Canada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia