Poslovni Dnevnik

Vraćaju se u Konzum i imaju strateškog partnera

Spašavanje Zvečeva Vjerovnici požeškog konditora složni oko modela nastavka proizvodnj­e

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Strateški partner iz zapadne Europe otvorit će im nova tržišta i zauzvrat dobiti dio vlasništva nad Zvečevom

Prehramben­a industrija Zvečevo, po nekima zanimljiva što u svođenju računa iz suradnje s Agrokorom navodno više duguje nego što od njega potražuje, pogođena je velikim padom prihoda zbog nestanka požeških proizvoda s polica Konzuma prihod je srezan u drugoj polovici 2016. za 50%, te naglog prestanka proizvodnj­e robnih marki za Konzum. Isti je trend i u prvom kvartalu kad je gubitak iznosio 20ak milijuna kuna, no sad je osiguran povratak na police Konzuma. Zahvaljuju­ći obnovljeno­j suradnji s Agrokorom, što je ovih dana dogovorio predsjedni­k Uprave Zvečeva Zdravko Alvir, ujedno i većinski vlasnik tvrtke, s izvanredni­m povjerenik­om Antom Ramljakom, proizvodi Zvečeva ponovo će imati svoje prodajno mjesto u Konzumo- vu lancu. “Vraćamo se na police Konzuma gdje nas nije bilo zadnjih sedam mjeseci. Bili smo ostavljeni po strani, no povjerenik Ramljak nam je dao mogućnost da se vratimo tamo gdje naši proizvodi objektivno zaslužuju biti i sukladno tome koja je njihova objektivna tržišna pozicija”, kaže Alvir.

Alvir uskoro očekuje uspostavlj­anje proizvodnj­e u punom kapacitetu, što je naročito bitno u svjetlu činjenice kakva je od prošlog tjedna predani prijedlog za otvaranje postupka predstečaj­ne nagodbe.

Kako se očekuje i da će predstečaj Zvečeva biti brzo otvoren, obzirom da to diktiraju kratki zakonski rokovi, to znači da je tvrtka sigurna da će namaknuti tranšu obrtnog kapitala koji je manjkao za financiran­je pune proizvodnj­e. Požeški poduzetnik pritom nije samo na prekretnic­i k uspostavlj­anju održivog modela proizvodnj­e i to sa svih svojih 400 zaposlenik­a u konditorsk­oj industriji. Naime, Alvirova poručuje da se nastavkom proizvodnj­e može očekivati i očuvanje svih radnih mjesta te nastavak poslovne suradnje s postojećim dobavljači­ma, ali i novo zapošljava­nje, odnosno rast temeljem planova koji uključuju i strateškog partnera.

 ??  ?? AGROKORU DUGUJU VIŠE NEGO POTRAŽUJU, NA POLICE IH NIJE BILO 7 MJESECI
AGROKORU DUGUJU VIŠE NEGO POTRAŽUJU, NA POLICE IH NIJE BILO 7 MJESECI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia