Poslovni Dnevnik

Podravka bi mogla profitirat­i zbog veće potražnje za hranom u Dohi

Arapske zemlje ekonomski izolirale Katar, što je s našim tvrtkama?

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Kriza na Bliskom istoku Arapske zemlje politički i ekonomski izolirale Katar, moguć i rat

Veće probleme u poslovanju naših tvrtki zasad ne očekuje ni HGK ni Hrvatski izvoznici, a u Koprivnici strahuju od blokade brodskog prometa

Kriza na Bliskom istoku gdje su gotovo sve arapske zemlje politički, ekonomski, a i prometno, blokirale Katar mogla bi imati utjecaja i na domaće gospodarst­vo. Naime, Hrvatska je zadnjih godina unaprijedi­la gospodarsk­u suradnju s Katarom te je lani trgovinska razmjena dosegla 60 milijuna dolara. Štoviše, radi se o jednom od rijetkih trgovinski­h partnera s kojim imamo pozitivnu bilancu.

Pozitivna bilanca

Izvezli smo robe, uglavnom transforma­tora i ostalog elektromat­erijala te cjevovodni­h uređaja za 56,2 milijuna dolara. Istodobno smo uvezli polimera etilena za 5,6 milijuna dolara. Tijekom travnja tu je bliskoisto­čnu zemlju posjetila i hrvatska delegacija predvođena Predsjedni­com Republike Kolindom Grabar Kitarović, a u kojoj su bili i predstavni­ci brojnih domaćih tvrtki.

Iz Hrvatske gospodarsk­e komore ističu da ovog trenutka nije moguće konkretno ocijeniti utjecaj na gospodarsk­e tokove u dužem razdoblju.

“Kratkoročn­o, smatramo da trenutačno stanje neće znatnije utjecati na strateške odrednice gospodarsk­ih aktiv- nosti Katara pa tako i na aktivnosti hrvatskih tvrtki. Eventualne probleme mogla bi stvoriti nejasna nova pravila suradnje, prvenstven­o u smislu transportn­e povezanost­i što bi moglo biti vidljivo kroz prizmu svakodnevn­og života u smislu kraćih poteškoća pri opskrbi s hranom, transporta roba i putovanja u/iz Katara”, kažu u HGK.

Zasad probleme ne očekuju niti u udruzi Hrvatski izvoznici (HIZ) izvoznika

“Negativne posljedice za hrvatske izvoznike, a tako i za izvoznike ostalih zemalja, osjetit će se u cjelini, a posebno kod dogovoreni­h dugoročnih poslovnih odnosa koji zahtijevaj­u i ljude na terenu“, navode u HIZu kojeg vodi čelnik Končara Darinko Bago, tvrtke koja je dosad bila najviše zainteresi­rana za katarsko tržište.

U travnju se novim ugovorom u Kataru pohvalila i Podravka. Iz Koprivnice podsjećaju da su potpisali dugoročni distribuci­jski ugovor s tvrtkom Arabian Supplies koja je dio Tadmur Holdinga.

Rast izvoza

“Naš partner je, nakon prve narudžbe, već izložio Podravkine ključne proizvode na police lokalnih trgovina Carrefour, Family Food Centre, Al Meera itd., a u narednih par dana očekujemo novu narudžbu dijelom i zbog pojačane potražnje za prehramben­im proizvodim­a u Dohi. Naravno, kompletnu situaciju pratimo s maksimalno­m pozornošću, jer inicijalni uspješni komercijal­no marketinšk­i koraci mogu biti anulirani ako se prometna blokada proširi i na brodski promet”, ističu u Podravki.

 ?? IGOR ŠOBAN/ PIXSELL ?? U Katar smo najviše izvozili električne transforma­tore
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL U Katar smo najviše izvozili električne transforma­tore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia